Dode Zee tussen Jordanië en Israel: kuuroord huidpatiënten

Dode Zee tussen Jordanië en Israel: kuuroord huidpatiënten De Dode Zee is al van oudsher een plek die bezocht werd om haar heilzame werking. Door het hoge mineraalgehalte van het water, de lage ligging (400 meter beneden de zeespiegel) en de nevel die er voortdurend hangt wordt schadelijke UV-straling tegengehouden. Dit is dan ook de plek bij uitstek voor mensen met eczeem en psoriasis om zich te laten behandelen. De Dode Zee ligt tussen Israël en Jordanië in. Let op: indien u medische klachten heeft dient u te allen tijde te overleggen met uw behandelend arts. Dit artikel is informatief bedoeld en kan natuurlijk nooit het advies van een medicus vervangen!

Omgeving Dode Zee tussen Israël en Jordanië

De Dode Zee is een soort vallei ontstaan door twee aardschollen. Men noemt dit gebied ook wel een slenk. De scheur in de aardkorst heeft een diepte van ruim 400 meter en een lengte van bijna 80 kilometer. Daarnaast heeft zij ook nog een breedte van bijna 20 kilometer. Ziehier: de Dode Zee. De Dode Zee ligt het meest diep onder de zeespiegel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Dode Zee eigenlijk een enorm reservoir is. Het is het eindpunt van de heilige rivier de Jordaan.

De Dode Zee: al 4000 jaar geliefd bij de groten der aarde

Uit (heilige) geschriften blijkt dat al meer dan 2000 voor Christus deze plek geliefd was om te kuren. De heilzame werking van het water van de Dode Zee is dus al bijna 4000 jaar bekend. Bekende bezoekers zijn:
  • de Romeinse keuzer Verspacianus
  • Koning Herodus
  • Koning David

De koningin van Sheba kreeg al badzout (dode zeezout) van de Dode Zee als cadeau! Het is dus niet verwonderlijk dat Cleopatra dit gebied kost wat kost wou bezitten. Ze stuurde haar geliefde Markus Anthonius er op af om deze plek aan haar rijk toe te voegen.

Oorzaak hoge zoutgehalte van de Dode Zee

  • Het is hier extreem warm. In de zomer kunnen de temperaturen makkelijk oplopen tot 40 graden Celsius. De inhoud van de Dode Zee gaat vlug in damp op. Dit met een hogere snelheid dan de regenval (ongeveer 10 centimeter per jaar) en de aanvoer van Jordaanwater kan compenseren. Daardoor daalt het niveau van de Dode Zee nog steeds en wordt de inhoud nog steeds geconcentreerder!
  • Ondanks het feit dat het Jordaanwater normaal water is bevat het ook mineralen. Door verdamping komen deze ook in de Dode Zee terecht.
  • De levende wezens die door het Jordaanwater in de Dode Zee terechtkomen sterven daar. Na ontbinding blijven er door deze dieren ook mineralen over.
  • Door de scheur in de aardkorst hebben de mineralen die tussen de aardkorst zaten de mogelijkheid om opgelost te worden.
  • Last but not least worden er door erosie samen met de neerslag modder vol mineralen uit de bergen aangevoerd. Dit zakt uiteindelijk naar de bodem van de Dode Zee.

Vergelijking Dode Zee met gewone oceanen/kuren

De Dode Zee bezit een gehalte aan mineralen van meer dan 30%. Dit is 10 maal zo veel dan het zoutgehalte van een normale oceaan. Door de grote hoeveelheid opgeloste zouten blijft men drijven. Door het extreem hoge gehalte aan mineralen in het water van de Dode zee, gecombineerd met de warme omgeving zorgt voor een ideale omgeving voor mensen met een eczeemhuid en psoriasis. Omdat de Dode Zee 400 meter onder de zeespiegel ligt en er altijd een nevel hangt dringen er minder schadelijke UV-stralen door. Daardoor kunnen de mensen langer profiteren van de weldadige effecten van de zon. De bezoekers kunnen zich in laten smeren met de zwarte modder en het zout uit de Dode Zee. Met name mensen met reuma en huidpatiënten hebben hier baat bij. Indien u medische klachten heeft dient u natuurlijk altijd eerst te overleggen en de aanwijzingen van bevoegde artsen op te volgen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Dode Zee, laagste zee ter wereldIedereen heeft al gehoord van de twee bijzonderheden van de Dode Zee. Het is de laagste Zee ter wereld en je blijft er g…
Waarom is zeewater zout?Waarom is zeewater zout?Waarom is het zeewater zo zout? We vinden het heel normaal dat zeewater zout is, maar hoe ontstaat dit? En ons keukenzou…
Dode Zee – Zee in gevaarDode Zee – Zee in gevaarDe Dode Zee ligt op de grens met Israël, Palestina en Jordanië. Het is een onderdeel van een slenk van duizenden kilomet…
Wat is zouttherapieZouttherapie wordt al eeuwenlang gebruikt, voornamelijk in Oost-Europa was het vroeger (maar nu nog steeds) erg populair…

Opgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsOpgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsIedereen heeft wel eens een opgeblazen gevoel gehad in de buik. Je hebt lekker en veel gegeten en na de maaltijd voelt a…
Kun je van het AD36-virus dik worden?Kun je van het AD36-virus dik worden?Mensen met overgewicht krijgen vaak te horen dat ze daar zelf schuld aan zijn. Maar is dat altijd wel het geval? Een van…
Bronnen en referenties
  • http://www.lacure.nl/dodezee/index.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Slenk_%28geologie%29
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.