Klachten die uit een slecht gebit kunnen voortkomen
Een slecht gebit kan meer doen dan alleen maar pijn in je mond veroorzaken. Het kan tot liesklachten, tot hartklachten en zelfs tot depressie. Een reden te meer dus om je gebit goed te verzorgen. Want een slecht gebit doet meer dan alleen problemen in je mond veroorzaken. En vooral verstandskiezen kunnen voor heel veel narigheid zorgen.
Robin van Persie en Jeffrey Gouweleeuw: geveld door hun gebit
De voetballers Robin van Persie en Jeffrey Gouweleeuw weten er alles van: gebitsklachten zorgden ervoor dat zij uit de roulatie raakten. Gouweleeuw, verdediger van SC Heerenveen miste in het jaar 2011 een aantal wedstrijden omdat hij zo’n last had van zijn lies. Een verstandskies bleek de oorzaak te zijn. Toen die werd getrokken, was de ellende echter nog niet voorbij. Zij liezen waren geïnfecteerd geraakt en deden zo’n pijn dat de voetballer nog amper kon lopen.
Niet doorgebroken en of ontstoken verstandskiezen: meer blessures en zelfs depressie
Onderzoek bij sporters heeft uitgewezen dat een ontstoken of niet doorgebroken verstandskies voor flink wat problemen kan zorgen. Zo liggen een hogere blessuregevoeligheid en zelfs een depressie op de loer.
Hoe kan een niet doorgebroken of ontstoken verstandkies elders in het lijf voor problemen zorgen?
De niet doorgebroken of ontstoken verstandkies zo is gebleken zorgt voor een zenuwprikkel in dat deel van de hersenen waar de lichaamshouding en lichaamsbeweging wordt aangestuurd. Maar ook dat deel wordt geregeld waar het gevoelsleven zich bevindt. Sporters (maar ook niet-beroepssporters) die opeens vage klachten krijgen doen er dan ook goed aan om eens een grondig onderzoek door een tandarts te laten verrichten.
Gehele zenuwstelsel kan lijden onder ontstoken verstandskies
Het hele centrale zenuwstelsel kan bij mensen lijden onder een slecht gebit of een ontstoken of niet getrokken verstandkies. Medische begeleiders van topsporters weten dat en sturen hun sporters dan ook vaak naar de tandarts als zich steeds weer vage klachten voordoen. Dit gebeurde ook Robin van Persie in 2009. De spits had steeds weer opnieuw blessures. De clubartsen dachten dat dit wel eens te maken kon hebben met zijn ingeklemde verstandskiezen en toen al deze vier verstandskiezen eruit gingen, had Van Persie opeens geen klachten meer. Bij de club Sevilla weten ze dat al langer. Daar gaan de spelers al vanaf 1995 voor uitgebreid onderzoek naar de tandarts. Bij AC Milan is speler Cissohko niet aangenomen omdat hij een slecht gebit had. En bij Bayern München moeten de spelers elk half jaar uitgebreid naar de tandarts om te kijken hoe de toestand is van tanden, kiezen en kaken. Ook bij het Britse Arsenal weten ze al tien jaar dat de correlatie tussen gebit en blessures groot kan zijn. Bij de helft van de selectie zijn de verstandskiezen daarom ook verwijderd.
Onderzoek naar verband tussen gebitsproblemen en blessuregevoeligheid onder topsporters
In Nederland is een onderzoek gaande naar het verband tussen gebitsproblemen en de blessuregevoeligheid onder topsporters. Daar werken twaalf profclubs aan mee uit Nederland en België waaronder Twente, Roda, AZ en Volendam en topatleten uit Nederland en België
De eerste resultaten
Uit dat onderzoek is nu al naar voren gekomen dat:
- Spier- en peesproblemen samengaan met problemen met tanden en kaken
- Van de 178 voetballers bleken er 127 problemen te hebben met kaakproblemen en gebitsproblemen. Van de 91 atleten bleken maar liefst 67 van hen een gebitsprobleem te hebben dat zorgde voor meer blessures.
De M3 of verstandskies
In tandartsentaal heeft de verstandskies M3. Het is de derde grote kies achterin de mond. De naam verstandskies heeft vooral te maken met de tijd waarin de kiezen doorbreken, namelijk na de pubertijd als het verstand er ook zo’n beetje zou moeten zijn. Normaal gesproken krijgt ieder mens 4 verstandkiezen. Jaarlijks worden er zo’n 70.000 verstandkiezen in Nederland getrokken. Het beste is om dat voor je 25e te doen, omdat het lichaam dan het beste herstelt.
Problemen met verstandskiezen: hoe ontstaan ze?
De problemen met verstandkiezen komen omdat de kaak van de mens kleiner is geworden doordat we anders zijn gaan leven. Daardoor zitten de verstandkiezen bijna altijd klem of is er veel te weinig ruimte voor ze om uit de kaak te komen. Daardoor breken ze niet of maar voor een deel door of ze komen scheef te staan. Dat zorgt er voor dat het poetsen moeilijker wordt en er tandvleesontstekingen kunnen ontstaan. Dat kan weer leiden tot het aantasten van nader gelegen kiezen. Maar er kan zelfs een tumor ontstaan.
Topsporters die werden uitgeschakeld door hun verstandkiezen
Topsporters moeten altijd op hoog niveau presteren. Hun verstandkiezen kunnen hen daarbij danig in de weg zitten. Voorbeelden van topsporters die door hun verstandskiezen werden genekt zijn:
- Van Persie
- Gouweleeuw
- Wielrenner Andy Schleck moest in 2011 zijn verstandkies laten trekken en kon vervolgens niet meedoen aan het WK
- Koen Verweij, de schaatser die in 2011 derde werd op het Europees Kampioenschap wist niet te presteren op het NK afstanden dat in december 2011 werd verreden. Zelf zei hij dat dit lag aan zijn verstandskiezen die aan het doorbreken waren
- Tennisser Thiemo de Bakker zegde in 2011 het toernooi af van Miami. Zijn verstandkiezen waren net getrokken en daar had hij zoveel last van dat hij niet kon presteren.