Alternatief: Bach-bloesemtherapie

Alternatieve geneeswijze ontwikkeld door de homeopathisch arts Edward Bach (1886-1936). Bach dacht dat ziekte geestelijke oorzaken had. Hij werd mogelijk geïnspireerd door Jung. Zo meende Bach dat hartklachten ontstaan door gebrek aan mensenliefde.

Bach-bloesemtherapie

Dr. Edward Bach ontdekte in 1920 de ,volgens hem, genezende eigenschappen van bloemen. Hij kwam tot deze ontdekking deels doordat hij teleurgesteld was in de gewone geeskunde en hij was van mening dat de oorzaak van vele lichamelijke klachten meer in emotionele dan in lichamelijke factoren te vinden zou zijn.Hij wilde een oplossing vinden om deze diepere emotionele oorzaken van zijn patiënten te verhelpen. Vanaf 1930 ontwikkelde hij een systeem waarin 38 verschillende planten, waarvan de meeste in het wild voorkwamen nabij zijn woning in Wales, volgens een soort signatuurleer gekoppeld werden aan psychische afwijkingen. Zijn onderzoeken waren vooral gebaseerd op intuitie.

Uitgangspunten

Bach-bloesemtherapie is gebaseerd op het vinden van een balans in het emotioneel, mentaal en lichamelijk energieveld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van bloemen, vandaar bloesemtherapie. Bach maakt een onderverdeling in “remedies”. De therapeut bepaalt dan ook één van de 38 Bach-remedies die alle 38 een ander effect beogen. Een aantal remedies helpen tegen sombere stemmingen of negatieve gevoelens. Andere remedies werken in op de diepere persoonlijkheidskenmerken van de patient. Het specifieke van deze therapie is dat het zich niet zozeer richt op lichamelijke problemen, maar meer op de psychische toestand die met de mogelijke ziekte gepaard gaat.

Bereiding

De Bachpreparaten worden als volgt bereid. De bloemen dienen in volle bloei op een zonnige wolkenloze dag ‘s ochtends voor negen uur geplukt te worden. Ze worden vervolgens in een schaal bronwater in de volle zon gelegd tot ze verwelken, en de geneeskracht dus in het water trekt. De bloemen worden dan verwijderd en het bronwater wordt in een verhouding van i O 480 met cognac vermengd. Het zo ontstane medicijn wordt druppelsgewijs ingenomen met wat water.

Helpt bij

Anagezien Bach-bloesemremedies zogenaamde “zachte” genezers zijn, Helpen ze bij de emotionele en psychische kant van de aandoening. De therapie helpt bij onder andere
  • Eczeem
  • Astma
  • Gewrichtspijnen
  • Aids
  • Depressie
  • Brandwonden
  • Spierpijnen

Wetenschap?

Voor de toepassing dient de patiënt eerst een diepgaand gesprek met de therapeut te hebben, en zich ook met de gedachten van Bach vertrouwd te maken. Voor niets van dit alles bestaat enige wetenschappelijke fundering. Al te veel wordt gedacht dat “bloemetjes geen kwaad kunnen”, te veel hoort men “baat het niet, het schaadt ook niet” Wat dacht u van, reuzenbalsemien (Impatiens) tegen ongeduldigheid, eiken voor mensen die zichzelf zwak vinden, maar ook kamperfoelie tegen spijt. Het gevaar dat men door een overdosis kamperfoelie verandert in een psychopaat onderkent men niet.

Meer dan 38 planten waren niet nodig volgens Bach, en per plant zijn er gemiddeld ruim 6 psychologische indicaties.
Dit klinkt allemaal tamelijk onschuldig, maar in het Bachse denken wordt elke klacht gepsychologiseerd, “het zit tussen de oren” en elke psychische toestand in morele termen beschreven. Opmerkingen als zouden verkrachtingen gebeurtenissen zijn die door onbewuste programmering vanuit het astrale vlak worden aangetrokken dragen ook niet echt bij aan het welzijn van de slachtoffers. Het gebruik van het speciale Bach-middel voor eerste hulp bij ongelukken is natuurlijk riskant bij een echt ongeluk.
© 2007 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bach-bloesemtherapie, de oplossing?Bach-bloesemtherapie, de oplossing?Volgens de Bach-bloesemtherapie zijn aroma's van bloesems goed toepasbaar bij het oplossen van problemen. Ze werken posi…
Bach bloesems bij huisdierenBach bloesems bij huisdierenBach bloesems zijn een zeer gekend gegeven in de wereld van de homeopathie. Deze Bach bloesems pakken emotionele en fysi…
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…

HelderziendheidAls je het zesde zintuig hebt ben je paranormaal begaafd. Het zesde zintuig is heel breed. Zo kan je helderziend zijn, H…
Alternatief: IriscopieEen van de alternatieve methoden om ziekten te ontdekken is door het kijken naar de iris. De Iriscopie werd aan de werel…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.