Alternatief: Iriscopie

Een van de alternatieve methoden om ziekten te ontdekken is door het kijken naar de iris. De Iriscopie werd aan de wereld geopenbaard in het jaar 1866, door de Hongaar Ignaz von Péczely Hij schreef een boek over dit onderwerp.

Iriscopie

De iriscopie heeft het gezegde “Het oog is een spiegel van de geest en het lichaam.” Hoog in het vaandel staan. Iriscopisten ( de boefenaars van de iriscopie) gaan er van uit dat elk orgaan en elk deel van het menselijk lichaam zich in het oog laat lezen. Iriscopie bestudeert de iris-structuur in het oog. Van belang hierbij zijn de vorm van lijnen en vlekken, kleur, leegten en een aantal tekens die allen op zichzelf een eigen betekenis hebben.

In het zogenaamde “organenveld”, een bepaald deel van de iris, verschijnt in de bovengenoemde lijnen, vlekken en kleuren bij een zieke klant een veranderd patroon. Dit gebeurt wanneer het lichaam te ver uit balans is geraakt door een aantal oorzaken. Vooral verkeerde eet- en leefgewoontes, verstoren de balans waardoor allerlei ziektes kunnen ontstaan. Iriscopisten claimen dat de ziekte door iriscopie vaak te herkennen is nog voordat klachten echt merkbaar zijn.

Het doel van een diagnose door iriscopie is dan ook om snel preventieve maatregelen tegen bestaande klachten te kunnen nemen. De iriscopist kan zien welke organen er niet of onvoldoende functioneren en zal indien nodig overgaan tot preventieve behandeling. Meestal met een kruidentherapie of andere alternatieve geneeswijze. Ook de nodige voedingsadviezen worden gegeven. Klachten kunnen dan eventueel verminderen of geheel verdwijnen.

Door middel van de iriscoop stelt de iriscopist 2 hoofdconstituties namelijk blauwe en bruine irissen vast. Deze hoofdconstituties worden nog een onderverdeeld volgens kenmerken, typen en zwaktes. De iriscopie werkt zonder wetmatigheden maar vertellen dat eventuele klachten terug te vinden zijn door bovengenoemde zwaktes.

Wetenschap?

Zoals wel meer gebeurt in de alternatieve geneeskunde berustte deze methode op één enkele waarneming. In dit geval betrof het een die de irissen van een uil van de tienjarige Ignaz von Péczely tijdens dit conflict met zijn vriendje brak de uil een poot en toen zag de jeugdige vogelvriend opeens een zwart plekje in het oog van de uil dat hem tevoren nog niet was opgevallen. Zo werd de iriscopie geboren. Von Péczely bleef behept met het idee dat men aan de gekleurde ringen rond de pupillen de toestand van alle organen kon aflezen, in wezen hetzelfde idee als de reflextheorie. Hij beweerde dat hij zijn oorspronkelijke waarneming herhaald had dit door twee konijntjes de poten te breken en weer die zwarte punten te zien.

De iriscopie bedient zich van verschillende kaarten die elkaar tegenspreken. Uit fysiologie en anatomie is niets bekend wat de iriscopie zou kunnen verklaren. Niettemin heeft de medische stand, ruimhartig als ze is, diverse proeven met iriscopie gedaan. Een onderzoek uit 1989 van de Maastrichtenaar Paul Knipschild liet zien dat zelfs een diagnose die de iriscopisten naar eigen zeggen makkelijk kunnen stellen, niet met elkaar overeenstemmen, laat staan met de werkelijkheid. Alle onderzoeken vielen negatief uit: iriscopisten kunnen geen diagnoses stellen. Wel hebben ze de gewoonte om ernstige diagnoses te stellen, waarmee ze hun klanten behoorlijk de stuipen op het lijf kunnen jagen.
© 2007 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Iriscopie. 'Wanneer alles te lezen staat in je ogen'Iriscopie. 'Wanneer alles te lezen staat in je ogen'Een bezoek aan de Iriscopist kan heilzaam zijn en naar genezing leiden van lichaam en/of geest. Iriscopie behoort in het…
De kleur van de ogenDe kleur van de ogenDe ogen weerspiegelen de ziel, wordt nogal eens gezegd. De kleur speelt hier vaak onbewust wel degelijk een rol bij. De…
Mesologie: Alternatieve geneeswijzeMesologie: Alternatieve geneeswijzeDe mesologie integreert diverse kennis en geneeswijzen (reguliere genees-kunde, traditionele Chinese geneeskunde, homeop…
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…

Alternatief: Bach-bloesemtherapieAlternatieve geneeswijze ontwikkeld door de homeopathisch arts Edward Bach (1886-1936). Bach dacht dat ziekte geestelijk…
Alternatief: AromatherapieAl eeuwen lang gebruiken de mensen geurende planten. In de alternatieve gezondheidszorg worden essentiële olieën gebruik…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.