De kleur van de ogen
De ogen weerspiegelen de ziel, wordt nogal eens gezegd. De kleur speelt hier vaak onbewust wel degelijk een rol bij. De kleur van de ogen zoals wij dit zien is de kleur van de iris en erfelijk bepaald. Kort en bondig uitleg over de iris ... aardige weetjes.
De iris
De iris die de kleur van de ogen bepaald kent meer of minder pigmentatie. Heeft een oog minder pigmentatie dan is het blauw en bij meer pigmentatie is het bruin (en alle varianten die daar tussen zitten). De kleur wordt erfelijk bepaald en rond de 6e maand na de geboorte stabiliseert de kleur zich. Definitief is deze toch echt pas wanneer de peuterleeftijd zich aandient.
De definitieve kleur is aan de hand van DNA vast te stellen.
De kleuren
Bruin
De echt donkerbruine ogen – die soms zwart lijken – bevat veel melanine. Deze combinatie wordt vaak gezien met donkerbruin of zwart haar en is dominant.
Een variant op het donkerbruin is de hazelnoot kleur. Vaak hebben mensen met deze kleur een kleurschakering van iets lichter naar iets donkerder dicht bij de iris. Het kan met een bepaalde lichtval iets van groen in zich hebben, maar de echte hazelnootkleurige ogen kom je veel in het middellandse zeegebied en het nabije oosten tegen.
Het is niet wetenschappelijk vastgesteld, maar de persoon met het bruine oog zou een wat pessimistischer aard in zich hebben.
Groen
Groen bevat net als blauw weinig melanine en niet gerelateerd aan een kleur haar. Zowel blonde, rode als donker harige mensen kunnen groene ogen hebben. Toch komt, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, het groene oog veel in het midden oosten voor.
Het groene oog zou staan voor meer sociale en gevoelige mensen.
Blauw
Blauw kent, net zoals het groene oog, weinig melanine en komt het meeste voor in Europa en waar de afstammelingen van de Noord Europeanen zitten (m.n. Noord Amerika, Zuid Afrika en Australië). Grijs is geen aparte kleur, maar een afgeleide van het blauw.
Het blauwe oog zou iets ‘kouds’ en ‘kils’ over zich hebben en men zou meer op de ratio werken. Dit kan als arrogant overkomen, maar is het niet.
Helderheid
De helderheid van de ogen – die ook de kleur enigszins kan beïnvloeden – kan te maken hebben met het voedingspatroon, gezondheid en hoe iemand zich voelt.
Iriscopie
Een iriscopist is geen helderziende, maar het betreft een natuurwetenschap. Een iriscopist kan via de iris van het oog eventuele zwakke plekken in het lichaam achterhalen. Ieder orgaan heeft een eigen betekenis en in de iris is de energiewerking te zien. Het gaat hier om de vorm van de lijnen in het oog, pigmentkleur, eventuele vlekken etc.
Reacties
Luna, 02-12-2013
Ik heb donkerbruine ogen met een zwarte rand.
Reactie infoteur, 03-12-2013
Dan moet je van bruin uitgaan, een donkere rand heeft bijna iedereen om de iris.
Symoens Francis, 31-01-2013
Naar aanleiding van mijn eerdere vraag deze nacht om 01:18 dank ik u voor de snelle reactie, ik bedoelde echter dat het om een kortstondige en felle kleurverandering ging tot tweemaal toe, is dit mogelijk wanneer iemand onder stress staat, of een vorm van persoonlijkheidsstoornis heeft?
Reactie infoteur, 31-01-2013
Daar heb ik nog nooit van gehoord. Durf ik niet te zeggen.
Symoens Francis, 31-01-2013
In 2010 heb ik tot 2 maal toe opgemerkt dat de groene kleur van ogen die ik heb volledig van kleur verandert waren, één van de beide keren werd dit ook bevestigt door de persoon die bij me was, na verloop van tijd stelde ik deze vraag aan een opticien, oftomaloog die op zijn beurt beweerde dat zoiets onmogelijk is. Graag had ik toch een tweede opinie gehoord, dank bij voorbaat.
Reactie infoteur, 31-01-2013
Dat is typisch. Strikt genomen zegt men inderdaad dat dit niet kan (genetisch bepaald), maar als ik foto's van mezelf bekijk zie ik bij mezelf ook dat mijn ogen (blauw) in de loop der jaren donkerder/dieper van kleur zijn geworden. Maar officieel kan het dus niet.
Joyce, 19-07-2012
Mijn kleur van de ogen zijn heel ingewikkeld,
ik heb grijs, groen, blauw, wit doorelkaar zitten. en ik heb een stukje geel rond de iris.
en de rand van me oog is donker blauw?
wat zou dit betekenen?
ik ben zelf van de Europese kant.
Reactie infoteur, 19-07-2012
De kleur die het meest aanwezig is, is dominant.