De juiste kleur oogschaduw kiezen
Een goede make-up kan de ogen er stralend uit laten zien. De keuze van ‘verkeerde’ kleuren zorgen er echter juist voor dat de ogen minder opvallen, de kleur doffer wordt en het totaalbeeld er minder fraai uitziet. Er kunnen effecten onstaan die ongewenst zijn, zoals een harde of juist fletse blik en een ouder ogende uitstraling.
Hier volgen enkele vuistregels voor het kiezen van de juiste kleuren
Door het kiezen van een contrasterende kleur komt de kleur van de ogen beter tot zijn recht. Kleuren kiezen in dezelfde kleur als de iris, kan ervoor zorgen dat de oogkleur wat in het niet valt en wordt ‘overheerst’ door de tint van de oogschaduw. Hetgeen natuurlijk niet de bedoeling is, beter is het om de kleur van de ogen goed tot hun recht te laten komen zodat het echte blikvangers worden.
Gedekte tinten voor een natuurlijk effect
Grijs en bruine/aardetinten zijn goede basistinten die geschikt zijn voor de meeste oogkleuren. De bruine of aarde tinten geven een natuurlijk effect. De grijze tinten laten vooral blauwe ogen mooi uitkomen. Het zorgt voor een gedekte, minder opvallende oogmake-up en zal ook niet zo snel vloeken met de kleding. Pas wel op met parelmoer oogschaduw, omdat deze snel in de plooitjes van de huid gaat zitten en vooral bij een oudere huid is dit niet flatteus.
Blauwe ogen
Naast de grijze, bruine of aardetinten kun je bij blauwe ogen kiezen voor kleuren met oranje pigmenten. Bijvoorbeeld perzik, terra of roestbruin. De oogschaduw waarin oranje tinten verwerkt zijn zorgen voor een contrast met het blauw in de ogen. Hierdoor lijkt het blauw van de iris sprekender. Bij blauwe ogen en bruin haar staat ook een bronzen oogschaduw mooi. Maar ook lila/paars of taupe. Natuurlijk zijn dit richtlijnen, de oogschaduw kan ook worden gekozen naar de kleding. Zorg er wel voor dat deze oogschaduw zowel past bij de kleding als bij de ogen en de haarkleur, zodat er een mooi totaalplaatje ontstaat.
Grijze ogen
Deze ogen kunnen wat flets van kleur zijn, vooral als de oogschaduw te licht van kleur is. Maak ze sprekender door het gebruik van eyeliner, of door het gebruik van wat donkerder tinten oogschaduw. Bijv. (donkerder) blauw, mosgroen, aardetinten, paars of antraciet. Of de zogenaamde smokey eyes, waarbij de make-up zwaarder is aangezet.
Bruine ogen
Bij bruine ogen staan heel wat kleuren oogschaduw. Bijvoorbeeld, bruine of aardekleuren voor een naturel look. Voor een meer opvallende make-up kan zelfs een turkoois oogschaduw worden gebruikt, deze laat het bruin van de iris goed tot zijn recht komen. Maar ook groene, blauwe goudkleurige, bronzen of lila/paarse oogschaduw passen bij deze oogkleur. Kortom, bij bruine ogen kun je je expressie de vrije loop laten en zowel een natuurlijke als een meer opvallende make-up toepassen.
Groene ogen
Groene ogen kun je opmaken met natuurlijke tinten, zoals perzik, bruin, enz. Het beste is dan om te kiezen voor kleuren met een oranje ondertoon. Maar ook lila of taupe kleuren staan mooi bij groene ogen.
De kleding
Bij zwarte kleding kunnen bijna alle tinten oogschaduw worden gebruikt, maar waak voor (te) bleke tinten. Let er verder op dat de kleuren niet vloeken met de kleding. Bij bruine kleding is het minder flatteus om blauwe oogschaduw te dragen. Bij witte kleding staan natuurlijk alle kleuren, maar het mooist staat frisse kleuren. Bij partykleding met goud- of zilverkleurige accenten kun je de oogmake-up aanpassen, door bijvoorbeeld goud- of zilverkleurige oogschaduw te gebruiken, eventueel met glitter- of glans effect. Maar dit is naar persoonlijke smaak, er kan ook juist worden gekozen voor een meer ingetogen make-up zodat het geheel niet te opvallend wordt.