Hypoallergene schoonheidsproducten

Hypoallergene schoonheidsproducten 'Op allergie getest’: je ziet het steeds vaker op de verpakking van je dagcrème of fond-de-teint staan. Zo’n hypoallergene cosmetica verminderen de kans op allergische reacties. Alles over (huid)allergieën, de 'grote schuldigen’, en wat je er tegen kan doen.

Hypoallergeen

Hypoallergeen betekent letterlijk: met een verminderde kans op allergische reacties. In de praktijk bedoelt men dat het product is samengesteld met ingrediënten die zo weinig mogelijk aanleiding geven tot een contactallergie. Hypoallergene cosmetica bevatten meestal geen parfum.

Hoe kom ik aan een huidallergie?

Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn je verzorgingsproducten zelf als de grote schuldigen van een huidallergie te beschouwen. We gebruiken met zijn allen nu eenmaal steeds meer producten met een ingewikkelde samenstelling, en veel huidjes begeven het onder zoveel chemisch geweld.

Maar er is meer. Ook steeds agressievere zepen belanden op onze badkamerrekken en het zonnekloppen kunnen we ondanks alle bewustmakingscampagnes maar niet laten. Dat allemaal bijeen kan ervoor zorgen dat je huid één van zijn basisfuncties niet meer kan uitoefenen: je beschermen, tegen aanvallen van buitenaf. Een ideale situatie voor allergieën dus, die dan naar hartelust kunnen aanvallen.

Welke producten lokken het meest allergieën uit?

Als je huid allergisch reageert op een bepaald product dan is dat meestal te wijten aan de aanwezige reukstoffen, bewaarmiddelen, lanoline en haarkleurmiddelen. Ook bepaalde plantenextracten zoals kamille, aloë vera, arnica en klimop staan er om bekend dat ze allergische reacties kunnen uitlokken. Cosmeticaproducten die de vermelding ‘natuurlijk’, ‘plantaardig’ of ‘bio’ dragen (waarmee meestal wordt bedoeld dat ze volledig of gedeeltelijk zijn gemaakt op basis van plantaardige ingrediënten) zijn dus niet per definitie ‘veiliger’.

Ook een bepaald soort hars dat in nagellak wordt gebruikt kan de oorzaak zijn van een huidallergie. Tenslotte kunnen ook oliën, vetten, emulgatoren en anti-oxidantia ongewenste huidreacties veroorzaken. Kortom: de basisbestanddelen van zowat alle schoonheidsmiddelen.

Wat zijn de symptomen van een huidallergie?

Eerst treden roodheid, blosjes en jeuk op. Vooral het gezicht, de ogen en de hals worden aangetast. Maar eigenlijk kan je een allergie overal op je lichaam krijgen, waar het in contact is geweest met het betreffende product.

‘Verkeerde’ cosmetica kunnen er ook voor zorgen dat je een bindvliesontsteking oploopt, ademhalingsproblemen of zelfs een astma-aanval krijgt. Meestal is zoiets te wijten aan vluchtige allergenen die in parfum zitten.

Wat valt er aan te doen?

Als je het schuldige product hebt opgespoord, dan ligt de oplossing voor de hand: gewoon niet meer gebruiken. Het kan gaan om een dagcrème of een nagellak die je al jaren gebruikt, en nu ineens allergische reacties uitlokt. Maar ook met een shampoo waarmee je voor het eerst je haar wast, kan je prijs hebben.

Meestal gaat het opsporen van de schuldige lang niet zo gemakkelijk. Dan is een huidarts die gespecialiseerd is in allergieën consulteren de enige oplossing. Hij zal je onderwerpen aan zeer uitvoerige huidtests die precies kunnen uitmaken aan welk product je allergisch bent. Hij kan je dan vertellen welke producten je in de toekomst moet vermijden en vervangen door veilige alternatieven.

Je vindt zo’n allergologen in alle grote en universitaire ziekenhuizen. Handig is als je meteen een lijst meeneemt van alle cosmeticaproducten die je frequent en minder frequent gebruikt. Dat maakt de speurtocht er al wat lichter op. Het kan bijvoorbeeld dat een huidallergie op je gezicht afkomstig is van de nikkel in je nagellak, omdat vrouwen het nu eenmaal niet kunnen laten veel hun handen naar hun gezicht en door hun haar te halen.

Hoe weet ik dat ik het juiste hypoallergene product gebruik?

Heel simpelweg: door het te proberen, te proberen en te proberen. Alleen dan kan je weten of het geschikt is voor jou. Een product dat heel goed en degelijk is voor de een, kan niet de gewenste effecten hebben bij de ander. Weet ook dat het risico op allergieën zeker niet alleen afhangt van de degelijkheid van producten, maar vooral van je vatbaarheid. En die kan veranderen met de jaren: plots kan je organisme een product 'afstoten' dat je jaren probleemloos hebt gebruikt.

Enkele goede hypoallergene crèmes

Galenic

Eén van de toppers op de markt van hypo- allergene cosmetica is het Ophycée-gamma van Galenic. De antirimpelcrème bestrijdt efficiënt de eerste tekenen van ouderdom, maar doet dat dankzij een bijzonder algenextract op een zachte manier.

Avene

Thermaal bronwater dat op een niet agressieve manier gevoelige huidjes en zelfs eczeem verzorgt: dat is de Lait au Cold Cream a l’eau thermale’ van Avène. Superzacht en heel efficiënt.

RoC

Overladen met steeds meer grote cosmeticaprijzen, maar nog steeds enkel te koop bij de apotheker: de filosofie van RoC-hypoallergeen, zonder parfum en bewaarmiddelen, slaat blijkbaar steeds meer aan. Het succesnummer binnen het hele gamma is de RoC Retinol Actif Pur: dag-, nacht-, handen- en oogcrème, allemaal gegarandeerd hypoallergeen.

La Roche-Posay

Thermaal bronwater, selenium en minerale zouten: dat is het hypoallergeen recept van de Toleriane-producten van La Roche-Posay.

Clinique

De Turnaround cream, het succesproduct van het huis van vertrouwen Clinique is met zijn garantie ‘zonder parfum en zonder bewaarmiddelen’ een van de weinige hypoallergene gezichtscrèmes in de parfumerierekken.

Deze hypoallergene producten zijn verkrijgbaar in de apotheek of betere parfumerie.
© 2013 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Caudalie, Frans cosmeticamerk: druiven schoonheidsproductenHet Franse cosmeticamerk Caudalie baseert hun schoonheidsproducten op vinotherapie: druivenpitten worden geperst zodat d…
Mevrouw Estée Lauder, een opmerkelijke dameMevrouw Estée Lauder voelde zich uniek en mooi. Haar wens was dat iedere vrouw zich als een schoonheid kon voelen. In 19…
Innéov Fermeté: de antirimpel-pil van L'Oreal en NestléInnéov Fermeté: de antirimpel-pil van L'Oreal en NestléAl jaren is er een zoektocht naar een goed middel tegen rimpels. Mensen willen niet graag ouder worden en ieder lijntje…

De 10 beauty geboden om er stralend uit te zienDe 10 beauty geboden om er stralend uit te zienIn principe zijn er altijd enkele terugkerende regels in de wereld van de cosmetica die ervoor zorgen dat je er altijd s…
De juiste kleur oogschaduw kiezenDe juiste kleur oogschaduw kiezenEen goede make-up kan de ogen er stralend uit laten zien. De keuze van ‘verkeerde’ kleuren zorgen er echter juist voor d…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.