De 10 beauty geboden om er stralend uit te zien

De 10 beauty geboden om er stralend uit te zien In principe zijn er altijd enkele terugkerende regels in de wereld van de cosmetica die ervoor zorgen dat je er altijd stralend uitziet. Volg deze regels en je bent al een heel stuk op het goede pad om er deze zomer weer stralend uit te zien.

Ontsmink je elke avond

Slapen met je make-up op is echt een zware ‘overtreding’. Het betekent niet alleen dat je ‘s avonds te lui was om je te ontschminken, maar vooral dat je je gezicht niet hebt gewassen. De make-up en al het vuil dat je tijdens de dag hebt opgestapeld verstoppen je poriën zodat je huid geïrriteerd geraakt en vlekjes gaat vertonen. Van vergeten oogmake-up gaan je ogen zwellen.

Bad of douche: nooit gloeiend heet!

Een heerlijk heet bad nemen, na een dag van veel stress en beslommeringen. Zalig zal je zeggen, maar je huid is het daar niet mee eens. Heet water droogt je huid uit en het kan er zelfs voor zorgen dat de haarvaatjes in je huid gaan breken. Een gemiddelde douche duurt zo’n 11 minuten en in een bad lig je gemiddeld 20 minuten. Doe daar zo’n twee minuten van af en verlaag de temperatuur. Je huid zal meer vocht ophouden en heel wat zachter aanvoelen.

Laat de kleur op je haar nooit uitgroeien

Ook al zie je tienersterretjes uitgroei tot een mode verheffen, de kleur op je haar aan de wortels laten uitgroeien is géén gezicht. Vraag je kapper verschillende tonen aan te brengen aan je haarwortels, zo zijn je wortels minder zichtbaar als ze uitgroeien.

Doe altijd een check-up van je make-up in het daglicht

Het heldere, soms zelfs schelle licht van de neonlamp in je badkamer kan schaduwen op je gezicht werpen die er in het buitenlicht niet zijn. Vervelend, want meteen zie je dat je je foundation niet goed is uitgesmeerd (en dat je dus met een Nefertiti-gezicht rondloopt).
Nadat je ‘s morgens je make-up hebt aangebracht, check je best het resultaat in het daglicht, bijvoorbeeld aan een raam in een onverlichte kamer. Kijk vooral naar je kaaklijn om er zeker van te zijn dat er geen zéér sprekende streep loopt van het onderste deel van je kin naar je hals.

Ban junk food, alcohol, koffie, nicotine

‘Je bent wat je eet’, zegt men wel eens, en het is niet omdat niemand van ons ooit al veranderd is in een friet of een hamburger, dat deze grootmoederswijsheid ook niet klopt. Eet en leef je ongezond, dan zie je dat vlug aan je huid. Roken zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je gezicht vermindert. Teveel cafeïne zorgt voor donkere kringen onder je ogen. Als je veel gezouten junkfood eet kan je gezicht er pafferig gaan uitzien. Alcohol dehydrateert je huid en maakt haar rood en blozerig.

Wat dan wel goed is? Liters water drinken en fruit en groenten eten waar veel vitaminen in zitten. Wel oppassen voor groenten en fruit die veel zuren bevatten (zoals tomaten), want vooral als je een gevoelige huid hebt kunnen die wel eens reacties uitlokken.

Zorg ervoor dat je blush 'onzichtbaar' is

Doe de Grote Blush-Test: als je op vijf stappen van je spiegel nog ziet dat je blush aanhebt, dan is het aanbrengen absoluut niet subtiel gebeurd. Beter uitvegen dus, of een meer natuurlijke tint aanbrengen. Blush is bedoeld om je natuurlijke huidskleur en je trekken te accentueren, niet om aan te kondigen: 'Kijk, ik draag make-up’.

Lik niet aan je lippen

Het maakt hen misschien weer zacht en vochtig, maar dat effect duurt niet langer dan een minuut. Als je je lippen likt zijn ze geneigd veel droger te worden en voor je het weet gaan ze kloven.
Speeksel verdampt en droogt zo de lippen uit. Als je buiten bent, is het net alsof er een lens op je lippen geplaatst is. Resultaat: de zon gaat gewoonweg schroeien op je lippen. Best is dus altijd een lipbalsem bij te hebben, bij voorkeur een met een zonnefilter.

Check de houdbaarheidsdatum van je make-up

Zoals elke goede zuinige huisvrouw ben je ook spaarzaam met je make-up en je verzorgingsproducten: niet doen, want dat zou je wel eens duur te staan komen.

De gouden regel: hoe vloeibaarder het product, hoe vatbaarder het is om bacteriën op te slaan. Als je merkt dat de kleur of het uitzicht van het product veranderd is: weggooien, en wel stante pede.

Als je twijfelt of een oogproduct (oogcrème, mascara of eyeliner) nog goed is, de kant van de twijfel kiezen: ook weggooien dus. Je mag er toch niet aan denken dat je voor zo’n gevoelige zone als je ogen een product gebruikt dat al lang niet meer goed is.

Mascara en vloeibare eyeliner houden gemiddeld zo’n zes tot negen maanden, oogschaduw in poedervorm en blush zo’n twee jaar (vergeet wel niet regelmatig je poederkwastjes en applicators te vervangen), potloden tot achttien maanden (als je hem al niet gebruikt hebt, scherp je je potlood best wel even), een lipstick twee jaar, een vochtinbrengende crème en vloeibare fond-de-teint één jaar (crèmes met een pompje zijn hygiënischer), zonneproducten twee jaar.

Wees wat lief voor je haar

Was je je haar elke dag? Droog je haar tot het echt kurkdroog is? Gebruik je warme krulspelden of een babyliss die je haar krullen moet geven of juist superglad moet maken? Of wurm je je haar in een speld om het op te steken? Gebruik je daarbij ook nog een metalen borstel en toupeer je je haar wel eens?
Dan ben je goed op weg je haar voorgoed kapot te maken. Gun je haar eens een paar dagen vrijaf en laat het eens wat meer aan de lucht drogen.

Bescherm je altijd tegen de zon

Last but not least, de grootste ‘beautyzonde’ die je kan begaan: je niet tegen de zon beschermen. Het is de ideale manier om zo vlug mogelijk zo veel mogelijk rimpels te krijgen. Want dure antirimpelcrèmes en andere hi-tech cosmetica kunnen de schade dan wel wat beperken, maar je kan er ook gewoon voor zorgen dat je zo weinig mogelijk rimpels krijgt. En dat kan door uit de zon te blijven en je te beschermen met een dagcrème waarin een zonnefilter is ingebouwd. Ja, zelfs in de winter!

Vergeet ook je handen niet. Ze zien er meteen veel ouder uit als ze teveel worden blootgesteld aan de zon.

Vraag in een parfumeriezaak om raad: daar kunnen ze je zo vertellen welk product voor jou geschikt is, want het gamma is echt heel groot.
© 2013 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korres Natural Products: 'groene', trendy huidverzorgingKorres Natural Products: 'groene', trendy huidverzorgingWereldwijd al met heel wat awards overladen, is Korres Natural Products nu eindelijk ook in Nederland gemakkelijk verkri…
Everyday Minerals: trendy minerale make up via de webshopEveryday Minerals: trendy minerale make up via de webshopMinerale make up. Het is niet meer aan te slepen. Nu is ook het beroemde Amerikaanse merk Everyday Minerals verkrijgbaar…
10 vreemde en extreme beauty behandelingen10 vreemde en extreme beauty behandelingenWist je dat er cosmetica bestaat op basis van slangengif, uitwerpselen, slakkenslijm en placenta? Heb je last van ruwe v…

Beauty: Verzorgd en glanzend haarBeauty: Verzorgd en glanzend haarVerzorgd haar is voor iedereen iets anders, maar er is wel een grote gemene deler en dat is dat haar schoon is en een mo…
Hypoallergene schoonheidsproductenHypoallergene schoonheidsproducten'Op allergie getest’: je ziet het steeds vaker op de verpakking van je dagcrème of fond-de-teint staan. Zo’n hypoallerge…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.