Beauty: kleuren in de cosmetica

Beauty: kleuren in de cosmetica Kleur is er natuurlijk altijd als je het hebt over cosmetica. Toch zijn de kleuren per seizoen verschillend. Verschillend niet zozeer vanuit het kleurenspectrum op zich, alswel vanuit de intensiteit waarin je kleur toepast. Alle kleuren kunnen, maar wat accentueert en hoe intens moet de kleur toegepast worden? Doe je mee aan het modebeeld, dan zwak je alles even iets af.

Toepassing kleur

We kennen allemaal wel het kleurenpallet voor bijvoorbeeld de ogen. Want bij de blauwe ogen doet bruine oogschaduw het goed om de blauwe ogen te accentueren. Neutraler is grijs en blauw etc. etc. Maar wat een toevoeging is, is de toepassing van de kleuren. Voordeel is dat er wellicht niets of weinig toegevoegd hoeft te worden aan hetgeen je al in de beautycase hebt zitten.

Hoe toe te passen?

Spreekt voor zich dat het van belang is dat je kijkt hoe de kleur het beste toegepast kan worden. Behalve een goede basis of dit nu voor de ogen, de wangen of voor de lippen geldt, kan de kleur het beste verdund opgebracht worden. Afhankelijk van het product (wordt hieronder beschreven) gaat het er in feite om dat het wel een intense kleur mag zijn die je opbrengt, maar in een afgezwakte vorm. Kijk dus eerst wat je nog hebt, alvorens in de winkel nieuw materiaal te gaan kopen. Zelfs voor degene die fluoriserende kleuren wil en kan dragen, draagt je deze in een afgezwakte vorm. Geeft een heel apart effect.

Waar komt kleur?

Kijk bij het toepassen van kleur in het gezicht altijd waar je de nadruk wil leggen. Wil je de ogen benadrukken, ben dan terughoudend met de wangen en lippen. Wil je de lippen benadrukken, kijk dan uit met te veel kleur op de ogen. Soms is dan een mascara al voldoende om de ogen die frisse blik te geven.

Ogen

De ogen mogen gezien worden en dan doet kleur het altijd goed. Als je weet welke kleur je ogen benadrukken en wat ook passend is bij je outfit, gaat het erom hoe je de kleur toepast. Wil je deelnemen aan het modebeeld dan zijn er verschillende mogelijkheden om oogschaduw aan te brengen. Poeder oogschaduw kan je gemakkelijk verdunnen door het kwastje met oogschaduw ruim af te blazen voordat je de oogschaduw met de kwast aanbrengt (op het kwastje moet echt weinig overblijven om op te brengen, voorzichtig dippen in het oogschaduwpallet scheelt ook). Crème oogschaduw verdun je door het donsje wat uit te smeren op een glad oppervlak of met een tissue te deppen en het donsje dun tegen het oog te zetten. Dat wil ook zeggen dat kleur een accent is tijdens de warmere seizoenen. Wees verder voorzichtig met eyeliner en breng mascara in één of maximaal twee lagen aan om die natuurlijke en frisse blik te krijgen. Vergeet bij de ogen de wenkbrauwen niet. De wenkbrauwen zijn leidend als het gaat om het totaalplaatje van het gezicht en een goede vorm en kleur zijn belangrijk (wat overigens geen dikke getekende lijnen zijn).

Kleuren die extra in beeld zijn, zijn:
  • Aqua/zeegroen
  • Beige/bruin/taupe
  • Oudroze/bruin

Wangen

De een houdt erg van blush en gaat niet zonder de straat op en de ander gebruikt het nooit. Wat de warmere seizoenen gemakkelijker maakt, is dat de kleuren beperkt zijn en kunnen blijven. Geen rode of hardroze tinten, maar dieprood tegen warm oranje/roestbruin aan of de bekende beige/bruintinten. Met een beetje kleur op het gezicht kan je zo eenvoudig een accent zetten om de vorm van het gezicht te benadrukken.
Poederblush werkt het gemakkelijkste en dan is de kwast afblazen, wat je eigenlijk altijd al moet doen, het eenvoudigst. Normaal kan je nog een tweede laag aanbrengen, maar beperk het nu tot één laagje.
Een foundation eronder kan natuurlijk altijd en als je deze gebruikt, zorg dan voor een transparante basis. Mogelijk zelfs te verdunnen met dagcrème (2 delen dagcrème, 1 deel foundation).

Wat extra gemakkelijk kan zijn, zijn de blushers (meestal in cremevorm) die zich aanpassen aan de huidskleur. Het worden nooit harde kleuren, maar geven net een extra accent aan de wangen. Er zit een klein glansje in wat zeker op de jukbeenderen een fris effect geeft.

Lippen

Voor de lippen ligt het wat anders, want die mogen best een harde kleur krijgen. Alleen één laag en geen glans opbrengen. Zo krijgt ook een harde kleur een meer natuurlijke uitstraling. De kleuren die het altijd goed doen tijdens de warmere maanden zijn:
  • Warm hardrood (met een oranje ondertoon)
  • Hardroze (met een blauwe ondertoon)

Bij de rozetinten is het aan te raden om al een iets getinte huidskleur te hebben, want het heeft een blauwe ondertoon en kan anders het gezicht net iets te scherp maken. Maak het gezicht alleen niet bruiner met foundation, dat geeft bijna altijd een onnatuurlijk effect.

Nagels

In tegenstelling tot andere warmere seizoenen is het nu meer pastels, naturels en doorschijnend op de nagels. De doorschijnende nagellak lijkt op een topcoat met een druppeltje roze of rood erin. Sterk verdunt en geeft de nagels een behalve een verzorgd beeld, maar legt er niet de nadruk op zoals een harde kleur dit kan doen. Dit geldt eigenlijk ook voor de pastels en naturels. De pastels zijn echt zacht en daarbij is warm roze eventueel met een goudglans een topkleur. De naturels zijn met name gericht op de blanke huidskleur. Als je huid inmiddels een kleurtje heeft, geeft dit een erg mooi effect.

Tot slot

Waar je ook voor kiest, een mogelijk voordeel is dat je voor een groot gedeelte uit de bestaande gevulde beautycase kunt putten. Met een beetje handigheid kom je een heel eind.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Natuurlijke make-upBeauty: Natuurlijke make-upWe zijn ook als het om make-up gaat steeds meer begin met de natuur te betrekken bij de totstandkoming van cosmetica. Op…
De vervaldatum van cosmetica (make-up) is belangrijkDe vervaldatum van cosmetica (make-up) is belangrijkCosmetica zijn middelen die mensen gebruiken om de hygiëne of het uiterlijk te verbeteren. Voorbeelden van cosmetica zij…
Everyday Minerals: trendy minerale make up via de webshopEveryday Minerals: trendy minerale make up via de webshopMinerale make up. Het is niet meer aan te slepen. Nu is ook het beroemde Amerikaanse merk Everyday Minerals verkrijgbaar…
Cosmetica: hoe lang is make-up, creme en parfum houdbaar?Cosmetica: hoe lang is make-up, creme en parfum houdbaar?Ook je mascara, parfum en dagcrème hebben een houdbaarheidsdatum, maar dat staat niet altijd op de verpakking. Cosmetica…

De juiste kleur oogschaduw kiezenDe juiste kleur oogschaduw kiezenEen goede make-up kan de ogen er stralend uit laten zien. De keuze van ‘verkeerde’ kleuren zorgen er echter juist voor d…
Een platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik willen we allemaal wel. Voor de meeste mensen is dit niet weggelegd: door voeding, zwangerschap of ziekt…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.