Een platte buik door buikspieroefeningen

Een platte buik door buikspieroefeningen Een platte buik willen we allemaal wel. Voor de meeste mensen is dit niet weggelegd: door voeding, zwangerschap of ziekte houden we er een buik op na waar we niet tevreden over zijn. Met een platte buik denken veel mensen dan ook aan een sixpack: de buikspieren zijn goed getraind en zichtbaar onder de huid. Met buikspieroefeningen kan je dit bereiken. Maar is dit ook voor jou weggelegd?

Waarom je geen platte buik hebt

Het hebben van buikvet is heel normaal. Vet beschermt de organen en geeft energie in tijden dat dit nodig is. Vet is een extra voorraad energie. Het lichaam is dol op vet verzamelen en opslaan: je weet immers nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Vet opslaan is dan ook een overlevingsmechanisme.

We worden niet met een platte buik geboren. Kijk maar eens naar baby's en jonge kinderen: die hebben een bol staand buikje. Baby's bezitten babyvet: dit vet geeft reserves en warmte. Vanaf een jaar of vier verdwijnt dit babyvet. Een normaal gebouwd persoon heeft een buik die niet vooruit steekt of uitpuilt. De buik kan plat genoemd worden maar is niet strak. Een strakke buik ontstaat alleen door training. De meeste hebben hebben geen platte buik. In onze samenleving is er voedsel in overvloed, en dat nemen we vaak ook in overvloed tot ons. Ook een zwangerschap of een ziekte kan ervoor zorgen dat er zich vet rondom de buikorganen opstapelt. Een beetje vet rondom de buikorganen is ook geen probleem: het beschermt de organen tegen stoten. Maar wanneer het vet zich blijft opstapelen, gaat het lichaam het vet naar buiten toe opstapelen: onder de huid. We krijgen een steeds dikker worden de buik.

Met buikspieroefeningen krijg je geen platte of strakke buik

Sommigen kennen de periode nog wel: eind 20e eeuw ontstond er een ware run op buikspierapparaten. Deze apparaten, vaak verkocht via televisieprogramma's zoals TelSell, beloofde ongelooflijk strakke buikjes in slechts zes weken. De apparaten gingen als warme broodjes over de toonbank. Helaas kwamen veel teleurgestelde klanten erachter dat deze apparaten helemaal niet deden wat ze beloofden. De tweedehands markt in deze apparaten werd geboren. Nog steeds worden deze apparaten overal aangeboden en verkocht. Werken ze nou wel of niet?

Het is niet zo dat deze apparaten niet werken. Natuurlijk helpen buikspieroefeningen mee aan het trainen van de spieren. En bij een platte buik zie je dan ook al snel resultaat. maar dat is het probleem: de meeste mensen hebben geen platte buik. Bijna iedereen heeft wel een kleine tot grote laag vet op de buik zitten. Hoe hard je ook traint en hoe sterk de buikspieren ook zijn geworden, met een laag buikvet eroverheen zie je er helemaal niks van.

Pas de voeding aan

We blijven het maar herhalen maar het is ook de werkelijkheid: door de voeding aan te passen, verander je het vetpercentage in je lichaam. Vooral suikers (koolhydraten) zijn de boosdoeners voor een te hoog vetpercentage. Veel mensen menen dat ze ook maar gelijk alle vet moeten verwijderen uit hun dieet, maar vet heeft het lichaam juist nodig. Gemiddeld moet een gezond voedingspatroon uit 20 tot 40% vet bestaan. En dan het liefst de onverzadigde vetten. Het lichaam haalt energie uit deze vetten, maar ook belangrijke bouwstoffen. Door gemiddeld 300 tot 500 calorieën per dag minder te eten, wordt vaak al een hoop bereikt. Let wel op dat het vetpercentage niet te laag wordt: dit brengt juist weer gezondheidsrisico's met zich mee en heeft als extra nadeel dat het je zorgvuldig getrainde (buik)spieren afbouwt.

Sit-ups

Mensen doen tegenwoordig geen sit-ups meer. Waarom eigenlijk niet? Het is een simpele en zeer doeltreffende methode om de buikspieren te trainen. Vaak worden sit-ups niet meer gedaan omdat ze zwaar en vermoeiend zijn en de nekspieren geblesseerd raken. Veel mensen doen dan ook op de verkeerde manier sit-ups: ze bewegen hun nek en hoofd richting hun voeten. We trainen bij sit-ups echter niet de nek maar de buikspieren. Kom dan ook omhoog met de buikspieren en richt de ogen op één punt boven je. Dit voorkomt dat je de nek omhoog brengt. Het grootste probleem die mensen ondervinden is de zwaarte van sit-ups. Met ongetrainde buikspieren is deze oefening echt vermoeiend en niet vol te houden. Maar zoals met alles: de aanhouder wint. Wie dagelijks enkele sit-ups op de juiste manier uitvoert, zal merken dat hij of zij na één week al veel makkelijker mee kan komen in de oefeningen. Vergeet ook het trainen van de schuine buikspieren niet, door de linkerelleboog en de rechterknie (en andersom) naar elkaar toe te brengen. Ook bij deze oefening worden de nekspieren niet getraind. Met een goede voeding en harde training is een sixpack misschien ook wel voor jou weggelegd.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Het buikje: soorten en een strakke buik creërenHet buikje: soorten en een strakke buik creërenHet schoonheidsideaal is een strakke, platte buik. Toch hebben veel mensen een dikke buik, bijvoorbeeld een bierbuik. We…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!Wie wilt nou niet een strak lichaam? Veel mensen willen graag een strak lichaam of een strakke buik, maar ze weten niet…

Beauty: kleuren in de cosmeticaBeauty: kleuren in de cosmeticaKleur is er natuurlijk altijd als je het hebt over cosmetica. Toch zijn de kleuren per seizoen verschillend. Verschillen…
Een mooie huid van binnenuitEen mooie huid van binnenuitCrèmes, zalfjes en andere cosmetica kunnen je huid van buitenaf zeker goed doen. Toch begint een stralende huid van binn…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.