Het buikje: soorten en een strakke buik creëren

Het buikje: soorten en een strakke buik creëren Het schoonheidsideaal is een strakke, platte buik. Toch hebben veel mensen een dikke buik, bijvoorbeeld een bierbuik. Welke soorten dikkere buik bestaan er en hoe kom je aan een strak buikje? Het schoonheidsideaal van de meeste Westerse mensen is duidelijk: mannen met stevige, brede schouders en een strak kontje. En vrouwen met grote borsten en stevige, ronde billen. Men wil echter geen buikje zien, terwijl onze buik juist de grootste opslagplaats van vet is. In sommige minder ontwikkelde landen vindt men een buikje wél aantrekkelijk, omdat deze er op zou wijzen dat een persoon welgesteld en gezond is. En dat terwijl een buikje juist absoluut niet gezond is. Een buikje of zelfs een dikke buik betekent namelijk een grotere kans op onder andere hart- en vaatziekten.

Soorten buikjes

Het bierbuikje

De bierbuik wordt - geen fabeltje - inderdaad veroorzaakt door bier. Bier bevat namelijk maltose, een suikersoort. Wanneer we veel suiker binnenkrijgen zullen we dat niet allemaal kunnen verwerken. Het overschot aan suiker wordt op zo'n moment opgeslagen in, juist, de buik. Het drinken van wijn is een redelijk alternatief voor bier drinken. Wijn bevat namelijk veel minder suiker. Alcohol an sich is echter niet goed voor de lijn.

Rijstbuik

Wanneer je erg eenzijdige voeding binnenkrijgt raken de zout- en vochtverhoudingen in het lichaam verstoord. Hierdoor kan vocht zich gaan ophopen in de buikholte. De term rijstbuik betekent niet dat je een dergelijke buik enkel krijgt wanneer je te veel rijst eet. Rijst is in ontwikkelingslanden echter dikwijls de enige voedselbron wat een erg eenzijdige voedselinname betekent.

Het transvetbuikje

Transvet is een kunstmatig vet dat eveneens een oorzaak is van een buikje. Transvetten zijn kunstmatige vetten die niet door de enzymen in het lichaam afgebroken kunnen worden. Dit komt door hun afwijkende chemische samenstelling. Deze transvetten blijven dus in het lichaam achter en hopen zich met name in de buik op.

Het buikje wegtrainen

Veel mensen vinden hun te dikke buikje lelijk en willen het wegtrainen om zo een platte, strakke buik te creëren. Om een wasbordje te krijgen moet het percentage lichaamsvet bij de man circa 10-12% zijn en bij de vrouw 15-18%. Een wasbordje is namelijk alleen zichtbaar wanneer het percentage lichaamsvet laag genoeg is om de buikspieren zichtbaar te maken.

Buikspieroefeningen

Het is verstandig specifieke buikspieroefeningen uit te voeren wanneer je je buikje weg wilt trainen. Het gaat hierbij dan niet zozeer om het aantal oefeningen die je doet, maar om de techniek van deze oefeningen. Je kan beter wat minder oefeningen met de juiste techniek uitvoeren dan een heleboel oefeningen met een verkeerde techniek. Je hoeft de oefeningen ook niet dagelijks uit te voeren, drie tot vier keer per week is voldoende. Voer elke oefening circa 15 keer uit.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…
Snel afvallen rond je buikSnel afvallen rond je buikVeel mensen willen maar wat graag het vet kwijt dat rond de buik zit. Logisch, want dit is dé plek waar vet veelal wordt…
Dikke buik camoufleren. Hoe doe je dat?Dikke buik camoufleren. Hoe doe je dat?Als je een buikje hebt kan je je daar behoorlijk aan storen. Kleding om je te dikke buik te camoufleren kan veel verschi…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Gezondheid is niet te koopGezondheid is niet te koopDit is grotendeels waar, is wat ik wil zeggen. Maar eigenlijk is gezondheid niet te koop. Maar je kunt met voldoende gel…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.