Gezondheid is niet te koop

Gezondheid is niet te koop Dit is grotendeels waar, is wat ik wil zeggen. Maar eigenlijk is gezondheid niet te koop. Maar je kunt met voldoende geld wel scans afnemen om zaken in een vroeg stadium op te sporen en dan kan je erger voorkomen. Dit is helaas niet voor iedereen weggelegd en dus rest de gemiddelde Nederlanders niets anders dan gezond te leven en dat te doen wat goed voelt en waarmee een zo lekker en gezond mogelijk leven te leiden valt.

Basis

De basis van een gezond leven is zo oud als de weg naar Rome, maar voor menigeen toch nog een dobber. Gezond eten en voldoende bewegen, is de grootste dooddoener die we kunnen bedenken. Maar wel de absolute realiteit. Daarnaast is een positieve instelling een pre, prettig in het leven staan helpt in ieder proces, ook als het gaat om voeding en bewegen.

Weet wat je eet

Een voedingspatroon mag best wat vettigheid bevatten en koolhydraten hoeven niet voor eeuwig verbannen te worden, maar het woord “balans” is wel cruciaal en daar gaat het ook net vaak mis. Als je als vrouw op zo’n 2000 calorieën per dag uitkomt en als man op zo’n 2500 calorieën, doe je het goed. Maar er zal best wel eens een dag zijn dat je er overheen komt, en dan moet je de balans opzoeken.

De balans wil zeggen dat je de volgende dag onder de 2000 calorieën uit moet komen om niet langzaam aan te komen. Als je met enige regelmaat net over de 2000 calorieën als vrouw komt kan dit op jaarbasis zomaar enkele kilo’s extra opleveren. Het gaat heel langzaam en dus merk je het nauwelijks, maar dat is ook juist de boosdoener.

Vooropgesteld dat je niet tot op de laatste calorie alle voeding in je hoofd moet hebben, maar globaal wel weten wat je eet en vooral wat het gezondheidsgehalte is. Op internet zijn er verschillende sites die je de calorieën kunnen vertellen en op de meeste producten staat het ook.

Bewegen

Naast het gezonde voedingspatroon is bewegen natuurlijk belangrijk. Het beste is minimaal een half uur stevige inspanning per dag, maar niet iedereen gaat dat redden met het huidige leefpatroon. Let daarom op allerlei andere mogelijkheden om te bewegen. Fietsen of lopen in plaats van auto, bus of trein. Traplopen in plaats van de lift en na de lunch even een wandelingetje maken met collega’s of als je thuis bent met bijvoorbeeld de hond.

Wat je ook voor beweging kiest, het is goed voor de stofwisseling, je lichaam soepel te houden en je lekker vitaal te voelen.

Afvallen

Wil je afvallen dan is het een eenvoudige rekensom om als vrouw onder de 2000 en als man onder de 2500 calorieën op dagbasis uit te komen. Wel weer met een gevarieerd voedingspatroon en let extra op je koolhydraten. Even wat minder koolhydraten kan geen kwaad, maar alles in balans (belangrijke voedingsstoffen moet je op dagbasis binnen krijgen) en zorg dat je in ieder geval tot 1500 voor vrouwen en 2000 voor mannen uitkomt. Het gaat dan niet snel, maar wel verantwoord en beter voor je lijf. Je dagelijks voedingstoffen moet je immers niet op nul zetten.

Combineer het met bewegen dat is sowieso goed en sta niet ieder moment van de dag op de weegschaal, maar begin met centimeters tellen (zeker als je stevig wat af wilt vallen). De taille, heupwijdte, bovenarmen en bovenbenen. Daar waar je sport kan vetweefsel omgezet in spierweefsel bij een volwassen lichaam al snel 5 kilo extra opleveren. Maar dit zie je niet, want je lichaam wordt strak en meer in proportie.

Hulp?

Niets is goed of fout als je hulp nodig hebt, want de een kan het nu beter alleen en de ander heeft de stimulans van een professional nodig. Maar dat je je gewicht in de gaten houdt is geen overbodige luxe. Zeker niet met het huidige aantal mensen wat obesitas heeft en de groei die kinderen in dit proces doormaken. Je lichaam moet je hele leven immers mee en je kunt het niet inruilen voor een ander. Niet te koop dus!
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Wat doe ik verkeerd?Afvallen: Wat doe ik verkeerd?Afvallen is niet makkelijk. Laten we dat voorop stellen. Heel veel mensen hebben hetzelfde probleem; we worden dikker. O…
Wat zijn goede vetten?Wat zijn goede vetten?We hebben de mond vol over wat qua voeding goed en wat niet goed voor ons is en daar is niets mis mee. Al was het maar o…
De kracht van minderen met enkelvoudige koolhydratenDe kracht van minderen met enkelvoudige koolhydratenLevensstijlen veranderen. Mensen doen er van alles aan om gezonder te leven en dat is een goede zaak. Koolhydraten spele…

Het buikje: soorten en een strakke buik creërenHet buikje: soorten en een strakke buik creërenHet schoonheidsideaal is een strakke, platte buik. Toch hebben veel mensen een dikke buik, bijvoorbeeld een bierbuik. We…
Afvallen: reken het zelf uit en maak je eigen dieetAfvallen: reken het zelf uit en maak je eigen dieetOf je nou die extra kilo's van de feestdagen wilt afvallen of die strakke buik voor de zomer wilt bereiken: om af te val…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.