Wat zijn goede vetten?

Wat zijn goede vetten? We hebben de mond vol over wat qua voeding goed en wat niet goed voor ons is en daar is niets mis mee. Al was het maar om de mensen er over te laten nadenken en het belang te laten inzien. Vervolgens moeten we er ook naar handelen en daar kan je dan alleen maar hopen. Een gevarieerd eetpatroon waar je alle vitamines en mineralen uit kunt halen en waar voeding en beweging (minimaal één half uur per dag) in balans zijn, is in een notendop waar het om gaat. Maar zo simpel is het niet, want met al die geprepareerde producten, weten we vaak niet eens meer wat we exact binnen krijgen. We lezen te weinig op de verpakking wat er aan ingrediënten in zit en als we het al wel doen, dan komen we vaak termen tegen die we niet kennen. Daar stappen we dan vervolgens maar overheen, want het product wil je toch hebben. Wat meer weten over wat je in je mond stopt is niet verkeerd. We worden vervolgens door uiteenlopende tv-programma’s, tijdschriften, boeken en via internet bijgespijkerd over koolhydraten en vetten. We moeten niet te veel suiker eten en alleen de goede koolhydraten. Echter, aangezien de nadruk weer ligt op de koolhydraten (het wissel nogal eens), zijn de vetten iets naar de achtergrond verdrongen. Toch is het belangrijk om ook daarop te blijven letten.

Vetten

Vetten heb je nodig als energiebron (met een maximum van 30% van je voedselinname) en bovendien is het een heerlijke smaakmaker. Je vetten dus schrappen uit je voedingspatroon is niet goed. Je moet dan wel grotendeels van de zogenaamde goede of onverzadigde vetten uitgaan, want deze zijn goed voor de gezondheid.

De slechte vetten noemen we de verzadigde veten en transvetten (onverzadigde die door de voedingsindustrie via een chemisch proces verzadigd worden. Vetten die ‘verhard’ zijn.) en deze kunnen in negatieve zin van invloed zijn op het cholesterolgehalte in het bloed. Slechts de onverzadigde vetten kunnen bijdrage aan een goed cholesterolgehalte. Waarbij gezegd moet worden dat deze onverzadigde vetten niet alleen van invloed zijn en ook onverzadigde vetten kan je niet ongelimiteerd eten. Alles in proportie, té is nooit goed en de balans bewaken tussen eten en bewegen blijf relevant.

Verzadigde vetten

Overigens wordt er ook aangegeven dat de verzadigde vetten palm- en kokosolie weer wel goed zijn (in beperkte mate). Laurinezuur, wat hieruit gehaald wordt, heeft het lichaam nodig om zich tegen bepaalde ziektekiemen te kunnen verdedigen en we maken het zelf niet aan (alleen zogende moeders).

Als van je voedselinname max. 30% vet is, wordt een gelijke verdeling gemaakt tussen verzadigde, onverzadigd enkelvoudig en onverzadigd meervoudig. Toch wordt er door bepaalde wetenschappers ook aangegeven dat het percentage verzadigde vetten lager zou moeten zijn dan de 10%.

Welke vetten te nemen

De goede c.q. onverzadigde vetten zijn uiteen te halen in meervoudige en enkelvoudige vetten. Bij meervoudige vetten moet je denken aan:
  • Vette vis (denk aan zalm of makreel)
  • Maïsolie, sojaolie, walnootolie of notenolie
  • Lijnzaad

Bij enkelvoudige vetten moet je denken aan:
  • Koolzaadolie, olijfolie, sesamolie
  • Avocado
  • Noten

Gebruik gezond verstand

Niet alleen de vetten beïnvloeden ons voedingspatroon, ook de eerdergenoemde koolhydraten. Maar vlak ook zout niet uit. We houden van zout en het zit bijna overal in. We krijgen meer dan genoeg zout binnen, zonder ergens zelf zout aan toe te voegen. Beperk geprepareerde producten en eet zoveel als mogelijk vers. Zo weet je wat je binnen krijgt en dus is het logisch verstand gebruiken erg belangrijk als je naar de supermarkt of speciaalzaak gaat. Eet vooraf goed en laat je niet verleiden door de geuren. Deze worden kunstmatig toegevoegd aan de lucht in de winkel en bevorderen het koopgedrag. Denk maar eens aan de lucht van vers gebakken brood. Is dat een vorm van manipuleren? Jazeker én een die absoluut goed werkt.

We weten inmiddels ook dat wanneer jonge kinderen en baby's voldoende goede vetten binnen krijgen, dit hen kan beschermen tegen overgewicht op latere leeftijd. Met de toenemende vervetting in de wereld, kan het geen kwaad ook in dit kader te kijken naar de voeding van jonge kinderen.

Tot slot

Gezond eten is evenwichtig eten, goed bewegen en veel lachen én lekker leven, alles in balans. Het maakt je leven compleet, immers de wereld draait niet om voedsel, het is om ons slechts in leven te houden … maar dat sluit niet uit dat het ook best lekker mag zijn. Alleen wel met de juiste producten en daar maken goede vetten ook deel van uit.

Lees verder

© 2014 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Er is tegenwoordig zoveel keus wat betreft voedsel dat het lastig is om de beste keuze te maken. In onze voeding zitten…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Eet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetEet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetHebt u een 'vetvrij' dieet geprobeerd en heeft het niet echt gewerkt zoals u het verwachtte? U dacht dat u ponden met ve…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…

Zeeaster, groente van zoute grondenZeeaster, groente van zoute grondenDe zeeaster groeit in Nederland vooral in het Deltagebied van Zuid-Holland en Zeeland en op kwelders in het Waddengebied…
Bronnen en referenties
  • M. Buitenkamp - dietist

Reageer op het artikel "Wat zijn goede vetten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Lichamelijke gezondheid
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!