Is het slikken van de Diane-35 pil gevaarlijk?

Is het slikken van de Diane-35 pil gevaarlijk? Vele vrouwen slikken als anticonceptie middel de pil. De pil is een van de gemakkelijkste manieren om zwangerschap te voorkomen, en is daardoor in vele landen op de wereld erg populair bij vrouwen. Er bestaan verschillende soorten en merken en doseringen van de pil. De huisarts kan bepalen welke pil geschikt is voor u. Dit artikel gaat over de pil Diane-35 welke volgens sommige onderzoekers levensgevaarlijke bijwerkingen heeft. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over deze pil en de bijbehorende bijwerkingen hiervan.

Algemene gegevens van de Diane-35 pil

De pil Diane-35 bestaat uit de werkzame stoffen ethinylestradiol en cyproteronacetaat. Artsen schrijven deze pil voor om zwangerschap te voorkomen, hoewel deze pil daar niet het meest geschikt voor is. Deze pil wordt vooral voorgeschreven bij acne, buitensporige haargroei, een vette huid, en bepaalde vormen van kaalheid. Deze pil wordt veel gebruikt bij vrouwen die gevoelig zijn voor de mannelijke werking van progesteron of progestageenhormonen. Dit wordt tegengegaan door de werkzame stof cyproteron die in deze pil verwerkt zit. Als de aandoeningen (acne, buitensporige haargroei ect.) verdwenen zijn wordt u geadviseerd om te stoppen met deze pil en over te gaan op een pil die minder hormonen bevat en als eerste prioriteit heeft om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Deze pil is een zware pil, waardoor hij niet voor iedereen geschikt is. Als men echt last heeft van vele klachten zoals onder andere acne kan deze pil wel verlichting bieden.

Is de Diane-35 levensgevaarlijk?

Eind januari 2013 is de Diane-35 in Frankrijk uit de handel gehaald. De oorzaak hiervan is dat er in 25 jaar tijd vier vrouwen zijn overleden aan de bijwerkingen van deze pil. Ook Nederland meld in februari 2013 dat er in 's-Hertogenbosch een mogelijk slachtoffer van deze pil is gevonden. Dit is een reden om deze pil nog eens grondig onder de loep te nemen. De doodsoorzaak van deze vijf slachtoffers was in alle gevallen gelijk, namelijk bloedklonters. Ook waren alle vrouwen jong volwassene die in de bloei van hun leven stonden, maar om deze pil nu levensgevaarlijk te noemen?

Elke pil die geslikt wordt brengt een risico met zich mee. Een van deze risico’s is een verhoogde kans op trombose. Dit betekent dat het bloed dikker wordt / gaat stollen wat bloedklonters tot gevolg kan hebben. Men heeft het idee dat het risico op trombose bij de Diane-35 pil hoger is dan bij andere vormen van anticonceptiepillen. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

De media blaast het risico op trombose en daarmee mogelijk de dood tot gevolg erg op. Elke pil brengt risico’s met zich mee.
Momenteel, februari 2013 zijn in 25 jaar tijd in Frankrijk en Nederland vijf mogelijke doodsoorzaken te herleiden naar de Diane-35 pil. Levensgevaarlijk is deze pil dus niet, aangezien elk medicijn risico’s met zich meebrengt welke, mogelijk in combinatie met andere gezondheidsproblemen, de dood tot gevolg kunnen hebben. Wel is het verstandig om deze pil niet te slikken wanneer dit niet nodig is. Dit niet alleen door het verhoogde risico op trombose, maar ook aangezien deze pil een hoge dosering aan hormonen met zich meebrengt wat de gezondheid van uzelf niet bevordert.
© 2013 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diane-35 pil: van de markt of niet?Er is al veel gezegd en geschreven over de Diane-35 pil de afgelopen weken. In januari 2013 werd in Frankrijk de pil hel…
Recensie Diane van Drie - Lang niet gekrecensieRecensie Diane van Drie - Lang niet gekDiane vertelt in haar boek hoe zij zich door haar depressie heen heeft gesleept. Hoe ze opgenomen werd op de Psychiatris…
Something’s Gotta GiveSomething’s Gotta GiveEen romantische komedie met Jack Nicholson, Diane Keaton en Keanu Reeves! Een leuke komedie die zeker niet past in het r…

Schommeling van temperatuur goed voor gezondheidSchommeling van temperatuur goed voor gezondheidHet ondergaan van verschillende temperaturen wordt meestal niet als erg aangenaam ervaren. Zeker niet als die temperatur…
Spierpijn? Pijnlijke gewrichten? Gebruik smeerwortelzalfSpierpijn? Pijnlijke gewrichten? Gebruik smeerwortelzalfDe natuur staat vol met planten en kruiden die, als je weet welke je moet hebben, je kunnen helpen om kleine kwaaltjes e…
Bronnen en referenties
  • http://www.anticonceptie.nl/de-pil/diane-35
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Diane_35.aspx?mId=10704&rId=231
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.