Diane-35 pil: van de markt of niet?
Er is al veel gezegd en geschreven over de Diane-35 pil de afgelopen weken. In januari 2013 werd in Frankrijk de pil helemaal van de markt gehaald, nadat bekend werd dat er enkele vrouwen waren overleden door het gebruik van de Diane-35 pil. Als gevolg hiervan barstte ook in Nederland de discussie rond deze pil los. Is de Diane-35 pil wel veilig? Zijn er in Nederland ook vrouwen overleden als gevolg van het slikken van deze pil? Uit de registratie van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb blijkt dat er in Nederland 11 vrouwen zijn overleden door het slikken van deze pil sinds 1987. Wordt de pil daarom ook in ons land van de markt gehaald?
De Diane-35 pil
De Diane-35 pil is een geneesmiddel dat bestaat uit de werkzame stoffen cyproteron en ethinylestradiol. Cyproteron is een progestageen dat de productie van talg vermindert. Ethinylestradiol is een oestrogeen dat indirect ook de talgproductie vermindert. Bovendien heeft de combinatie van deze twee stoffen een anticonceptieve werking, oftewel het voorkomt dat een vrouw zwanger wordt. In sommige landen wordt of werd de Diane-35 pil ook voorgeschreven als anticonceptiepil. In Nederland is dat niet het geval, hier wordt de pil voornamelijk voorgeschreven bij ernstige acne als andere middelen niet helpen. Andere indicaties zijn lichte overbeharing of vette huid bij vrouwen.
Bijwerkingen van Diane-35 pil
Zoals alle geneesmiddelen heeft ook de Diane-35 pil bijwerkingen. De ernst van de bijwerkingen verschilt per geneesmiddel en natuurlijk wordt de ernst van de bijwerkingen voor ieder geneesmiddel afgewogen tegen ernst van de ziekte of aandoening waarvoor het wordt voorgeschreven. De belangrijkste bijwerking van de Diane-35 pil is de verhoogde stollingsneiging van het bloed, waardoor er bloedklonters kunnen ontstaan. Deze bloedklonters kunnen bloedvaten in verschillende delen van het lichaam afsluiten, wat trombose wordt genoemd. Het meest bekende voorbeeld hiervan is trombose van vaten in de benen, omdat bloed hier lang stil kan staan, wat ook de stollingsneiging van het bloed verhoogd. Daarnaast kunnen delen van deze bloedklonters loslaten en door de bloedvaten van het lichaam worden getransporteerd. Deze bloedklontertjes lopen dan meestal vast in de longen en worden dan longembolieën genoemd. Dit kan een zeer gevaarlijke situatie geven, omdat bij de afsluiting van grote delen van de longvaten onvoldoende zuurstof in het bloed kan komen, waardoor iemand uiteindelijk kan overlijden. Bovenstaande voorbeelden zijn trombose van de venen van het lichaam, daarnaast zijn er ook gevallen van het ontstaan van bloedklonters in de arteriële circulatie bekend.
Is de Diane-35 pil gevaarlijk?
Uit registratie van de bijwerkingen van het Nederland Bijwerkingen Centrum Lareb is gebleken dat er meerdere vrouwen zijn overleden door het gebruik van de Diane-35 pil in de afgelopen 25 jaar. Dit lijkt aan de ene kant veel, maar aan de andere kant moet men bedenken dat dit slechts enkele sterfgevallen op miljoenen gebruikers zijn. Statistisch gezien is de kans op het overlijden door het gebruik van de Diane-35 pil dus heel klein. Daarbij moet men bedenken dat elk geneesmiddel bijwerkingen heeft en dat ook de in onze ogen meest onschuldige geneesmiddelen zeer gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben. De afweging of deze geneesmiddelen wel of niet op de markt komen hangt af van de kans dat iemand deze bijwerkingen krijgt. Bovendien zijn zeer zeldzame bijwerkingen vaak nog niet bekend als een geneesmiddel op de markt komt, omdat nog niet voldoende mensen het geneesmiddel hebben geslikt om deze te ontdekken. Als vergelijk met de Diane-35 pil kan worden gekeken naar anticonceptiemiddelen. Zoals eerder gezegd, wordt de Diane-35 pil in Nederland niet voorgeschreven als anticonceptiemiddel, maar in andere landen wel. Andere anticonceptiepillen hebben ook, maar in mindere mate dan de Diane-35 pil, een verhoogde kans op het ontstaan van trombose, maar ook in het geval van deze middelen wegen de risico’s van het gebruik uiteindelijk niet op tegen de voordelen, waardoor ze op de markt zijn. Of iemand bij het gebruik van de Diane-35 pil ook last krijgt van deze bijwerkingen hangt ook af van andere factoren. Vrouwen die last krijgen van de bijwerkingen zijn vaak genetisch gezien al belast met een hogere stollingsneiging van bloed. Daarnaast kunnen ook andere factoren, zoals andere ziekten of aandoeningen of een periode van immobiliteit, bijvoorbeeld door een vliegreis, operatie of trauma een rol spelen. Oftewel de kans op bijwerkingen van de Diane-35 pil is statistisch gezien klein en daarnaast nog afhankelijk van andere factoren, maar natuurlijk moeten de risico’s niet worden afgevlakt, want uiteindelijk zijn er toch enkele mensen overleden ten gevolge van het gebruik van deze pil.
Van de markt of niet?
Momenteel, begin maart 2013, vindt het College ter beoordeling van geneesmiddelen het niet nodig om de Diane-35 pil van de markt te halen. De Diane-35 pil wordt in Nederland niet gebruikt als anticonceptiemiddel, maar voornamelijk als middel tegen ernstige acne. De pil wordt daarom in de regel niet jaren gebruikt. Bovendien wordt aan artsen sterk aangeraden om te bepalen of een vrouw geen andere risicofactoren heeft voor het ontwikkelen van trombose en om de vrouw tijdens het gebruik van het middel goed te controleren. Wel wordt afgeraden om het geneesmiddel aan nieuwe patiënten voor te schrijven totdat er meer duidelijkheid is. Als u momenteel de Diane-35 pil gebruikt en zich zorgen maakt, kunt u het beste contact opnemen met de arts die het heeft voorgeschreven om met deze te overleggen of het gebruik van de Diane-35 pil voor u grote risico’s geeft en of er eventueel andere geneesmiddelen dan de Diane-35 pil zijn, die uw klachten zouden kunnen verhelpen.
© 2013 - 2024 Atotz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiepil top 10De anticonceptie pil staat bovenaan het lijstje met meest gebruikte anticonceptie middelen. Er zijn diverse anticoncepti…
Het spijsverteringsstelselWe eten dagelijks en gaan dagelijks naar het toilet. Wanneer we eten duurt het ongeveer 24 uur voordat het volledig vert…
Bronnen en referenties
- Farmacotherapeutisch Kompas
- Kamerbrief over schriftelijk overleg Diane 35 pil, www.rijksoverheid.nl