Aluinsteen om water mee te zuiveren

Aluinsteen om water mee te zuiveren Water is voor een groot deel van de wereld schaars en duur om aan te komen. Het kan voorkomen dat er weleens regen valt en moet dan grootschalig worden bewaard voor later. Het opzij gezette water kan vies zijn, waardoor het niet drinkbaar is. Om het water dan te reinigen kan men de aluinsteen gebruiken, zodat ongewenstheden in het water gaan vlokken en afdalen. Hoe kan de aluinsteen hulp bieden bij het schoon en drinkbaar maken van water?

Aluinsteen voor water zuiveren


Waarvoor wordt aluinsteen vaak gebruikt?

De stof wordt standaard gebruikt om schoon te maken, wondjes te ontsmetten, leer te looien en om schimmels of bacteriën tegen te gaan. Het heeft bij wondjes een samentrekkend effect, waarbij het vuil uit de wond gaat en de huid dicht gaat. Het bevordert dus de snelheid, waarmee een huidbeschadiging of wond herstelt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van aluin bij scheerwondjes, maar ook als onderdeel van deodorants. Velen van ons maken zonder dat we het weten praktisch dagelijks gebruik van de stof. Hoe kan het verder worden gebruikt?

Water zuiveren

In het verre oosten wordt de zogeheten aluinsteen toegepast om niet geheel zuiver water schoon te krijgen (ook in Nederland bekend om de goede werking tegen algen in vijvers). Water is in veel gebieden een schaarstegoed en moet er spaarzaam mee om worden gegaan. Het wordt zoal opgevangen via regenwater in grote bakken of tonnen, waarbij mogelijk een deel ongewenst vuil (beperkte vuiligheid) is gemengd tezamen met algen. Hoe kan aluin behulpzaam zijn bij het reinigen van de watervoorraad, zodat men er toch van kan drinken?

Methode van toepassing

Is er sprake van een grote ton met water dan wil men er graag gebruik van maken. Drinkt men het zo op dan heeft het uiteraard ernstige gevolgen voor de gezondheid. Wat kan men doen? De aluinsteen kan in handformaat worden gekocht, waarmee men in de ton moet water moet roeren. Al roerende komen er kleine stukjes aluin vrij, welke oplossen in het water. Afhankelijk van de hoeveelheid water moet worden ingeschat hoe lang er moet worden gedraaid. Voor een kuub water zal circa een tien minuten moeten worden geroerd, voordat nagenoemde effecten gaan optreden.

Vuiligheid gaat vlokken en afdalen

Het water kan een bepaalde vuiligheid hebben maar ook bacteriën bevatten. Aluin heeft de eigenschap om aan eiwitten te gaan binden, waarbij het een verzwarend effect heeft op de vervuilende elementen. Roert men al geruime tijd een ton met water dan ontstaan er op een gegeven moment vlokken in het water. Deze vlokken trekken elkaar ook weer aan en worden relatief zwaar. Het vormt een concentratie van al het vuil in het water. Dat is vaak het punt waarop wordt gestopt met het roeren van water. De deeltjes zullen bij het stiller wordende water geleidelijk aan dalen, waarna alle troep na verloop van tijd op de bodem ligt. Oftewel er is sprake van schoon water.

Verlaagde pH waarde

Bacteriën kunnen prima in water overleven, behoudens de pH waarde gunstig is. Daalt de pH waarde dan neemt de hoeveelheid bacteriën drastisch af. Het betekent dat deze uit het water worden gezuiverd doordat de algehele pH waarde iets daalt. Het daalt eveneens af naar de bodem. Uiteraard moet het roeren met de steen worden beperkt om geen verzuurd ondrinkbaar water te verkrijgen. De combinatie van anti-bacteriële werking met het laten vlokken of afzinken van vuiligheid geeft praktisch gezien geheel zuiver water.

Koken van water

Uiteraard zijn wij westerlingen gevoelig met de maag en dus is het verstandig om het topwater uit deze ton aanvullend te koken. Het biedt een laatste zekerheid aangaande het totaal uitschakelen van alle negatieve elementen in het water. Deze manier van zuivering van water kan in veel gebieden van de wereld uitkomst bieden bij een heersend tekort aan schoon drinkwater. Uiteraard moet de steen ook beschikbaar zijn in dat gebied, echter in veel delen van de wereld zijn aluinstenen vrij goedkoop en standaard beschikbaar. Zo kan minder zuiver water schoon worden gemaakt voor verder inwendig gebruik.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kraanwater is niet altijd water om te drinkenKraanwater is niet altijd water om te drinkenSchoon en lekkker drinkwater uit de kraan, we zijn er aan gewend en mee verwend! In het buitenland is het lang niet alti…
Het zuiveren van water uit de natuurHet zuiveren van water uit de natuurAls je op een meerdaagse wandeltocht of trekking gaat, of met een tent op je rug gaat hiken in de bergen kun je niet al…
Eigen waterzuiveringsinstallatie makenEigen waterzuiveringsinstallatie makenDoor een waterzuiveringsinstallatie in het klein na te maken en de stappen van het waterzuiveringsproces te volgen kan j…
Collalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen is een voedingssupplement in de vorm van zakjes (sachets) dat als doel heeft de collageenp…

De tien geheimen van tai chiDe tien geheimen van tai chiTai chi is oorspronkelijk een vechtsport uit China en heeft zich ontwikkeld uit de vechtkunst Shaolin-chuan (kung fu). L…
Hoe helpt rooibosthee het lichaam positief?Hoe helpt rooibosthee het lichaam positief?Er zijn in de wereld vele soorten thee, welke een gunstig effect op het lichaam kunnen hebben. Het merendeel van de thee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://geinformeerd.infoteur.nl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aluin
  • Ervaringsdeskundige
Reactie

Struyf, 06-09-2016
Beste
De goede bacteriën in een aquariumfilter, worden deze ook aangetast door de aluinsteen? Kan men een hoeveelheid aluinsteen voor drinkbaar water te verkrijgen bepalen

Bij voorbaat dank

Struyf raf Reactie infoteur, 07-09-2016
Aluinsteen heeft invloed op goede en slechte bacteriën. Met aluinsteen orde grootte vuistformaat kan men al snel een kuub water opschonen. Let wel des te meer zuiveringsslagen men doet des te beter is het. Denk aan koken, 5 druppels betadine per liter water (werkt desinfecterend), enzovoorts om het water zo schoon als mogelijk te krijgen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.