De werking van magneetarmbanden als deel van therapie

De werking van magneetarmbanden als deel van therapie Magneetarmbanden maken deel uit van een therapie waarbij via magneten stoffen worden vrijgegeven die in het bloed worden opgenomen. Voorstanders van magneettherapie zijn van mening dat magneten een positieve werking hebben. Deze therapie is echter omstreden. Toch zijn er veel mensen die overtuigd zijn van de werking van magneten op de gezondheid. We kunnen daarbij denken aan het dragen van een armband met neodymium of koper.

Magneetarmbanden in het algemeen

Magneetarmbanden kunnen hele mooie designsieraden zijn. Vaak worden zij verkocht met Swarovski kristal en tevens worden er magneten bij aangebracht. Dit geeft een bijzonder mooi effect. De kracht van de magneten bevordert het welzijn zo is men van mening. Er zijn prachtige exemplaren te koop zoals keramische magneetarmbanden maar ook geheel koperen armbanden zijn verkrijgbaar.

Magneetarmbanden met koper

Aan de armband worden kleine stukjes koper vastgemaakt. Sommige mensen zijn van mening dat het koper via de huid in het bloed kan worden opgenomen. Veel mensen die gewrichtsontstekingen hebben of artrose zeggen baat te hebben bij het dragen van een magneetarmband. Ook zijn er magneetarmbanden te koop die geheel van koper zijn vervaardigd.

Magneet armbanden met Neodymium

Neodymium is een materiaal wat ontdekt werd in 1885 door een Oostenrijkse chemicus. De naam is afkomstig uit het Grieks en is afgeleid van de woorden neo wat nieuw is en didymos wat tweeling betekent. Aan deze magneet worden de volgende eigenschappen toegekend:
 • Elimineert de schadelijke gevolgen van straling die vrijkomt bij bijv. mobiele telefoons
 • Werkt tegen de straling bij computers
 • Ook huishoudelijke apparaten geven straling die wordt verminderd door deze stof.

Keramische magneetarmbanden

Er zijn keramische magneetarmbanden te koop die een bijzonder mooie uitstraling hebben. Zij bevatten germanium- en minus-ionen. Voor tieners zijn er bijzonder kleurige armbanden te koop die zeker in de smaak zullen vallen.

Wat belooft de armband

 • Een weldadig gevoel van warmte
 • Rust en ontspanning
 • Diepere slaap
 • Vermindering van pijn
 • Versterking van het immuunsysteem
 • minder depressiviteit
 • Werkzaam bij migraine
 • Gunstig effect bij stofwisseling

De werking van de armband

In sommige gevallen zal met het positieve effect van het dragen van de armband al snel merken. Toch kan het ook zijn dat er méér tijd nodig is voor men de werking voelt. Dit kan zijn vanaf enkele dagen tot twee of drie weken. Men dient echter wel kritisch te blijven want lang niet iedereen zal effect merken bij een magneetarmband. Er wordt ook vaak gedacht Baat het niet dan schaadt het niet .

Het dragen van de armband

Het beste kan men de armband de gehele dag dragen en alleen tijdens het zwemmen of douchen even af doen. Het is belangrijk dat de magneetarmband niet in aanraking komt met bijv. de creditcard of andere passen met magneetstrip. Deze kunnen door de magnetische werking beschadigd raken.

Tips bij het dragen van de armband

Wie de armband draagt dient erop te letten dat er voldoende water gedronken wordt. Tussen 2 en 4 liter per dag is noodzakelijk. Dit wordt door mensen soms vergeten en het is van groot belang dat de vochthuishouding op peil blijft.

Hoe houd ik de magneetarmband schoon

Koper heeft de neiging om door oxidatie groen te verkleuren. Dit kan men verhelpen door wat water en citroensap te mengen en het sieraad hiermee schoon te poetsen. Regelmatig opwrijven met een zacht doekje is voldoende. Het wordt aangeraden om bij saunabezoek de armband niet te dragen.

Magneethangers en ringen

Voor mensen die wel hechten aan de magneettherapie maar geen armband willen dragen is het ook mogelijk om een hanger te kopen die dezelfde functies heeft. Ook kan men kiezen voor het dragen van een magneetring.

Moeten we geloof hechten aan de magneettherapie?

Bij magneettherapie kunnen we denken aan magneetpleisters, gordels, zelfs matrassen, hangers en armbanden. Wetenschappelijk is echter nimmer aangetoond dat ze een gunstige werking hebben. Dat wil echter niet zeggen dat mensen in individuele gevallen geen succes hebben. Het feit dat er zo'n grote vraag naar deze producten bestaat mag toch als indicatie gelden dat mensen succes hebben met de magneetproducten. Er zijn vóór- en tegenstanders van deze therapie. Ieder zal voor zichzelf een keuze maken. Iedere persoonlijkheid is anders. Sommigen zullen de armband beschouwen als een talisman en anderen zien het als een mooi sieraad waarbij de werking mogelijk ondergeschikt geacht wordt.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtPower Balance Armband werkt nietDe beroemde of beruchte Power Balance Armband werkt niet. Dat hebben onderzoekers van de VU Amsterdam vastgesteld. De Po…
Fitness-armbanden, de Jawbone UprecensieFitness-armbanden, de Jawbone UpIn 2015 kwam er een steeds groter markt voor fitness-armbanden, waarbij steeds meer fitness-armbanden op de markt kwamen…
Power balance armband, de nieuwe sport trendDe nieuwe sport trend is het dragen van een armband. Niet zomaar een armband, maar een power balance armband. Het zou je…
Het maken van een kumihimo armband van nylondraadKumihimo armbanden of sleutelhangers kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van verschillende soorten materialen. M…
Bach bloesemremedies voor besluiteloosheidBach bloesemremedies voor besluiteloosheidRegelmatig dienen we beslissingen te nemen in ons leven. Als men veel twijfelt over de te nemen beslissingen kunnen Bach…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 947051, Pixabay
 • Magneet armbanden.nl
 • Wikipedia
 • Brouwersmarketing.com
 • www.skepsis.nl
Reacties

Elisa, 19-08-2019
Hoi

Is het mogelijk om meerdere magneet sieraden te dragen? Ik heb al een armband maar wil ook een hanger dragen Reactie infoteur, 25-08-2019
Hallo Elisa,

In principe is het wel mogelijk om meerdere magneetsieraden te dragen. Toch zou ik je willen aanraden om even te overleggen met de firma waar je het nieuwe sieraad koopt. Je draagt het met een reden en het moet elkaar niet tegenwerken of juist versterken. Daarom is overleg met een deskundige, die jouw specifieke situatie kent, aan te raden.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Marijke Struijs, 25-08-2017
Hallo
Moet de armband 's nachts uit?
Groeten Reactie infoteur, 28-08-2017
Hallo Marijke,

Dank voor je reactie.
Veel mensen vinden het lastig om met de armband om te slapen, dan mag je deze gerust uit doen. Er zijn ook mensen die er geen last van hebben en die houden de armband gewoon om. De keuze is aan jezelf.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Corinne, 05-09-2016
Ik heb hémochromatose, wat is jullie raad, dragen of niet? Reactie infoteur, 17-09-2016
Beste Corinne,

Ik denk dat je met je arts het beste kunt bespreken of de magneetarmband geschikt is voor je.

Je vraag is zo specifiek dat hier geen algemeen antwoord op te geven valt.

Ik wens je veel sterkte.
Met vriendelijke groet,

Celientje1

Ann, 27-03-2016
Mijn vader heeft vooral 's nachts last van slechte doorbloeding in zijn ene 'slechte' been, hij heeft een paar jaar geleden een beroerte gehad.is het verantwoord om een magneetarmband te proberen? Reactie infoteur, 28-03-2016
Beste Ann,

Dank voor uw reactie.
Het lijkt me verstandig om contact op te nemen met de behandelend arts en aan hem de vraag voor te leggen. Daarnaast kunnen specialisten op het gebied van natuurgeneeswijze ook advies geven. Er is hier wel sprake van een specifieke situatie waarbij voorzichtigheid geboden is.
Ik hoop dat u verder kunt met dit antwoord,
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Bob Huussen, 24-11-2015
Sinds twee weken draag ik nu een magneetarmband. Is het mogelijk dat er in de eerste paar weken bijverschijnselen optreden zoals druk op de borst, lichte hoofdpijn en lichte klachten van oude blessures in knie en heup. Deze klachten worden mijn in ziens nu wel minder. Hoor graag van jullie. Reactie infoteur, 24-11-2015
Beste Bob,

Dank voor uw reactie. Ik denk dat u het beste contact kunt opnemen met de leverancier van de magneetarmband om te horen of deze klachten vaker voorkomen en normaal zijn. Het is dan de vraag of de bijverschijnselen pas ontstaan zijn nar het dragen van de armband of dat deze klachten al bestonden. Verder is overleg met de arts een eerste noodzaak.
Ik wens u veel succes. met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 27-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.