recensieFitness-armbanden, de Jawbone Up
In 2015 kwam er een steeds groter markt voor fitness-armbanden, waarbij steeds meer fitness-armbanden op de markt kwamen in uiteenlopende prijsklassen. Wat kan je met een fitness-armband en wat staat ons op gezondheidsgebied nog allemaal te wachten? Hier hebben we het over één bepaalde fitness-armband: de Jawbone Up. Na deze Jawbone zijn inmiddels alweer nieuwere varianten op de markt gebracht.
De Jawbone Up
Deze fitness-armband gebruik je in samenwerking met de Up-applicatie. Deze kan je voor iedere smartphone downloaden. Wanneer je de armband wil synchroniseren met de app verwijder je het kapje van de armband en stop je het stekkertje in de koptelefooningang van je smartphone. Bij het opstarten van de Up-app zal de informatie van de armband gesynchroniseerd worden met de app. Ook kan je in de app bijhouden wat je gegeten hebt. Dit kan door de producten te kiezen uit de bibliotheek of door de barcode van het product te scannen. Zo krijg je een goed inzicht in hetgeen je dagelijks aan calorieën binnenkrijgt en hetgeen je verbruikt. Dat maakt het een stuk makkelijker om je eetpatroon en je bewegingspatroon aan te passen.
Naast het registreren van je bewegings-, en voedingspatroon, biedt de Jawbone ook inzicht in je slaappatroon en krijg je iedere dag handige tips waarmee je je levenspatroon kan verbeteren. De armband heeft zelf geen display, dus je hebt altijd de app nodig om de gegevens uit te lezen. De nieuwere armbanden van dit merk geven ook je hartslag weer, dat doet deze versie nog niet. Dat dit wel kan in de volgende versies is een aanzienlijke verbetering voor mensen die sporten om af te vallen. Je kan dan zorgen dat je hartslag zich tijdens het sporten bevindt in het gebied waarin je de meeste caloriën verbrandt.
Verder is de armband compatibel met meerdere bewegingsapps, te vinden in de Up app onder apps. Het is een minpuntje dat de armband deze gegevens niet gelijk synchroniseert met de andere apps. Dit moet je dan weer handmatig in gaan voeren en dat is zonde van je tijd. Wel vind je in de andere apps handige trainingsprogramma’s om je conditie te verbeteren en je calorieverbruik te vergroten.
De toekomst van de fitness-armband
De fitness-armband werd in 2015 populair en de registratie van activiteiten wordt steeds nauwkeuriger. Ook wordt er steeds meer in de gaten gehouden en geregistreerd. Steeds meer fabrikanten spelen in op de gezondheidsmarkt en dit past ook een beetje bij de gedachte dat wij allen zelf verantwoordelijkheid dragen voor onze gezondheid en dat de arts er alleen is voor de gevallen waarin het misgaat. De ontwikkelingen op dit gebied gaan anno 2017 nog steeds snel.
Je ziet de trend naar medische zelfredzaamheid en het koppelen van gegevens in 2017 in steeds meer artikelen terugkomen. Denk aan weegschalen en bloeddrukmeters met bijbehorende app of de sensoren in de Adidas en Nike sportschoenen.
Gezondheidsapp Apple
Apple heeft in IOS 8,0 de gezondheidsapp geïntegreerd. Deze app communiceert met meerdere fitnessarmbanden, zo ook met de Jawbone Up en zijn opvolgers. Uit de Up app horende bij de armband haalt de gezondheidsapp van Apple je activiteit, wanneer je deze optie in de app hebt aangezet.
Uit de app in combinatie met de Apple Watch die begin 2015 op de markt is gekomen, kan de arts gegevens halen zoals je BMI, lichaamsvetpercentage, ademfrequentie, bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, alcoholpromillage en het zuurstofverzadigingsgehalte in je bloed. Met de Jawbone armband kan dit niet, maar deze is dan ook aanzienlijk goedkoper dan de Apple Watch.
Apple gaat in 2015 ook op de gezondheidstoer en heeft hiermee weer een goed concept op de markt gezet, waarmee weer een heel andere markt wordt aangeboord. De markt van mensen die inzicht willen krijgen in hun eigen gezondheid, mensen die willen afvallen en de sporters.