recensie

Fitness-armbanden, de Jawbone Up

Fitness-armbanden, de Jawbone Up In 2015 kwam er een steeds groter markt voor fitness-armbanden, waarbij steeds meer fitness-armbanden op de markt kwamen in uiteenlopende prijsklassen. Wat kan je met een fitness-armband en wat staat ons op gezondheidsgebied nog allemaal te wachten? Hier hebben we het over één bepaalde fitness-armband: de Jawbone Up. Na deze Jawbone zijn inmiddels alweer nieuwere varianten op de markt gebracht.

De Jawbone Up

Deze fitness-armband gebruik je in samenwerking met de Up-applicatie. Deze kan je voor iedere smartphone downloaden. Wanneer je de armband wil synchroniseren met de app verwijder je het kapje van de armband en stop je het stekkertje in de koptelefooningang van je smartphone. Bij het opstarten van de Up-app zal de informatie van de armband gesynchroniseerd worden met de app. Ook kan je in de app bijhouden wat je gegeten hebt. Dit kan door de producten te kiezen uit de bibliotheek of door de barcode van het product te scannen. Zo krijg je een goed inzicht in hetgeen je dagelijks aan calorieën binnenkrijgt en hetgeen je verbruikt. Dat maakt het een stuk makkelijker om je eetpatroon en je bewegingspatroon aan te passen.

Naast het registreren van je bewegings-, en voedingspatroon, biedt de Jawbone ook inzicht in je slaappatroon en krijg je iedere dag handige tips waarmee je je levenspatroon kan verbeteren. De armband heeft zelf geen display, dus je hebt altijd de app nodig om de gegevens uit te lezen. De nieuwere armbanden van dit merk geven ook je hartslag weer, dat doet deze versie nog niet. Dat dit wel kan in de volgende versies is een aanzienlijke verbetering voor mensen die sporten om af te vallen. Je kan dan zorgen dat je hartslag zich tijdens het sporten bevindt in het gebied waarin je de meeste caloriën verbrandt.

Verder is de armband compatibel met meerdere bewegingsapps, te vinden in de Up app onder apps. Het is een minpuntje dat de armband deze gegevens niet gelijk synchroniseert met de andere apps. Dit moet je dan weer handmatig in gaan voeren en dat is zonde van je tijd. Wel vind je in de andere apps handige trainingsprogramma’s om je conditie te verbeteren en je calorieverbruik te vergroten.

De toekomst van de fitness-armband

De fitness-armband werd in 2015 populair en de registratie van activiteiten wordt steeds nauwkeuriger. Ook wordt er steeds meer in de gaten gehouden en geregistreerd. Steeds meer fabrikanten spelen in op de gezondheidsmarkt en dit past ook een beetje bij de gedachte dat wij allen zelf verantwoordelijkheid dragen voor onze gezondheid en dat de arts er alleen is voor de gevallen waarin het misgaat. De ontwikkelingen op dit gebied gaan anno 2017 nog steeds snel.

Je ziet de trend naar medische zelfredzaamheid en het koppelen van gegevens in 2017 in steeds meer artikelen terugkomen. Denk aan weegschalen en bloeddrukmeters met bijbehorende app of de sensoren in de Adidas en Nike sportschoenen.

Gezondheidsapp Apple

Apple heeft in IOS 8,0 de gezondheidsapp geïntegreerd. Deze app communiceert met meerdere fitnessarmbanden, zo ook met de Jawbone Up en zijn opvolgers. Uit de Up app horende bij de armband haalt de gezondheidsapp van Apple je activiteit, wanneer je deze optie in de app hebt aangezet.

Uit de app in combinatie met de Apple Watch die begin 2015 op de markt is gekomen, kan de arts gegevens halen zoals je BMI, lichaamsvetpercentage, ademfrequentie, bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, alcoholpromillage en het zuurstofverzadigingsgehalte in je bloed. Met de Jawbone armband kan dit niet, maar deze is dan ook aanzienlijk goedkoper dan de Apple Watch.

Apple gaat in 2015 ook op de gezondheidstoer en heeft hiermee weer een goed concept op de markt gezet, waarmee weer een heel andere markt wordt aangeboord. De markt van mensen die inzicht willen krijgen in hun eigen gezondheid, mensen die willen afvallen en de sporters.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness VoorspellingenFitness VoorspellingenFitness was vroeger alleen voor de zeer actieve jonge volwassenen, tegenwoordig kan iedereen deelnemen aan fitnessprogra…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…

Vermoeidheid: 10 tips voor meer energie in de ochtendVermoeidheid: 10 tips voor meer energie in de ochtendVermoeidheid in de ochtend kan erg vervelend zijn. Je komt 's ochtends moeilijk op gang, voelt je slaperig en kunt je mo…
10 oorzaken van vermoeidheid10 oorzaken van vermoeidheidVermoeidheid is een veel voorkomende kwaal en kan erg vervelend zijn. Een vermoeid gevoel kan je belemmeren in je dageli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ALEEN, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 02-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.