Eucalyptusolie en lavendelolie helpen muggen te verdrijven

Eucalyptusolie en lavendelolie helpen muggen te verdrijven Gedurende de zomermaanden hebben nogal wat mensen last van muggen. Ze houden je uit de slaap met hinderlijk gezoem en ook kunnen deze insecten akelig steken. Er zijn gelukkig eenvoudige middelen te koop waarmee we de muggen kunnen verdrijven. Eucalyptus olie is een natuurlijk product wat muggen heel goed op een afstand zal houden. Maar ook een flesje lavendelolie zal goed van pas komen. In de landen rondom de Middellandse zee heeft bijna iedereen lavendelolie op het terras staan en het wordt je meteen aangeboden als het nodig is.

Waar komt de eucalyptus vandaan?

Oorspronkelijk is de eucalyptusboom afkomstig uit Australië. De bladeren van de planten worden nog heden ten dage door de Aboriginals gebruikt om insecten te verjagen, koorts te weren en spierpijn te verzachten. De bomen blijven altijd groen. Wie ooit de Blue Mountains in Australië heeft bezocht weet hoe de grijs- blauwe kleur van de bladeren een aparte gloed legt over het landschap. Er zijn wel 600 soorten eucalyptusbomen die langzaam over de hele wereld hun weg gevonden hebben. De boom komt steeds meer voor in Zuid Europa. Zo probeert men in Spanje met de aanplant van eucalyptusbomen de malaria- mug te weren door in de moerassen eucalyptus bomen te planten. Het nadeel van eucalyptusbomen is dat ze bij bosbranden moeilijk te blussen zijn. Eucalyptusbomen kunnen enorm hoog worden en dat maakt het beheersen van de bomen lastig.

Waarvoor is eucalyptusolie te gebruiken?

Eucalyptusolie werkt goed om de muggen te verdrijven maar wordt voor veel meer doeleinden gebruikt.
Mensen die in het bezit zijn van een sauna gebruiken vaak eucalyptusolie om de heerlijke geur en de gunstige werking die de olie heeft op de luchtwegen. Men giet dan een beetje verdunde eucalyptusolie op het vuur en de geur verspreid zich onmiddellijk. Het eucalyptusblad heeft antiseptische eigenschappen en doodt virussen en schimmels. Het kan dan ook goed gebruikt worden als ontsmettingsmiddel. De olie werkt uitstekend om ontstekingen af te remmen. Het is gebruiken bij:
 • Spierpijn, de olie kan gebruikt worden om te masseren
 • Bij reuma heeft eucalyptus een gunstige werking
 • Verkoudheid of verstopte neus ( maak stoombad )
 • Vermoeidheid
 • Koorts kan verminderd worden
 • Muggen worden op afstand gehouden
 • migraine, gordelroos

Olie te koop bij drogist en in reformhuizen

De olie kan men kopen bij diverse drogisterijen. Maar ook in reformhuizen is goede olie te koop. Het is wel belangrijk om goed op te letten wat de diverse toevoegingen zijn. De werkzame stof die de muggen tegenhoudt is citronella.

Lavendelolie

Een goed middel om muggen te verdrijven is etherische lavendelolie. Deze olie is waarschijnlijk een van de meest gebruikte olie.
In Spanje gebruiken de mensen meestal lavendelolie om de muggen te weren. Bijna iedereen heeft op zijn of haar terras een flesje met lavendelolie staan en dat is voor iedereen te gebruiken. Slechts een paar druppels zijn voldoende om de muggen op een afstand te houden. Niet alleen om muggen te verjagen helpt deze olie maar ze heeft ook andere eigenschappen zoals:
 • Werkt reinigend
 • Is ontspannend en rustgevend
 • Helpt om pijn te verlichten bij migraine

Gedroogde lavendel

Veel mensen die in Frankrijk op vakantie gaan kopen daar de zakjes met gedroogde lavendel die zo heerlijk geuren. Onze moeders hingen in de kledingkast zakjes met gedroogde lavendel om een verfrissende geur te krijgen. Ook lavendelzeep is heel goed om bacteriën te doden. Vroeger hadden veel vrouwen in de handtas een flesje met lavendel eau de cologne. Bij hoofdpijn werden dan een paar druppels op een zakdoekje gedaan en daarmee werd over het hoofd gewreven.

Muggenplaag voorkomen

Muggen zijn op zoek naar warme en vochtige plekken. Daarom is het goed om een aantal maatregelen te treffen om broedplaatsen te voorkomen.
 • Ga eerst op zoek naar de broedplaats van de muggen (kan zijn in dakgoot of stilstaand water)
 • Gebruik indien nodig een klamboe om het bed (zeker aan te raden bij jonge kinderen)
 • Zorg voor goede horren in ramen
 • Smeer met eucalyptusolie of lavendelolie
 • Draag in de avond buiten altijd een lange broek en een shirt met lange mouwen.
Ook planten mensen vaak in de tuin citroengeraniums. Deze verspreiden wel een geur die de muggen op afstand moeten houden maar het is de vraag of het echt doeltreffend werkt.

Deet

Veel mensen kopen muggenspray of sticks die Deet bevatten. Deze werken wel goed maar we dienen te beseffen dat Deet wel giftig is. Wie een bezoek brengt aan de tropen zal zeker een product moeten kiezen met een hoge concentratie Deet. Maar voor een lange zomer in Nederland waarbij we regelmatig ons moeten verweren tegen de muggen zijn natuurlijke middelen veel beter voor onze gezondheid en tevens voor het milieu. Kies daarom voor een verfrissende olie van eucalyptus of lavendel.
© 2014 - 2022 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van lavendelolieVoordelen van lavendelolieLavendelolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, onder andere het elimineren van spanning, het helpen met verminde…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
Natuurlijke insectenafweer middels oliënNatuurlijke insectenafweer middels oliënIn de zomer bij warm weer kan men veel ongemak hebben van vliegen, wespen, dazen en allerlei andere insecten. Gelukkig i…
Mogelijkheden van lavendelolie?Mogelijkheden van lavendelolie?De lavendelplant kennen we nagenoeg allemaal. Zijn het niet die prachtige velden (in kleur en geur) in Zuidoost-Frankrij…

Wim Hof The Iceman: de biografie, methode en kritiekWim Hof The Iceman: de biografie, methode en kritiek1 uur en 52 minuten in een bak vol ijs, een marathon door de woestijn zonder water, het beklimmen van de Kilimanjaro en…
Zelf een crème maken van celzoutenZelf een crème maken van celzoutenDe eerste 12 celzouten van Schüssler hebben ook crèmes in hun assortiment, zodat je bepaalde plekken op het lichaam loka…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CreativesolutionisT, Pixabay
 • www.inknat.com
 • www.care-plus.eu
 • www.muggen-weg.nl
Reactie

Franny, 29-06-2015
Er was een tijd geleden een professor op de tv die een soort college gaf. Daarbij kreeg hij het ook over het bestrijden van muggen. Hij zei dat middeltjes zoals spiralen om buiten aan te steken, citroenella, geluidsstekkertjes enz. Geen van allen werkt. Alleen DEET en Eucalyptus houdt de muggen op afstand. Jammer genoeg was ik er met mijn aandacht net niet goed genoeg bij. Ik heb dus niet gehoord in welke vorm die Eucalyptus moet worden gebruikt. Is het gewoon de olie? Moet het bewerkt of juist onbewerkt zijn. Wie weet het antwoord. Reactie infoteur, 30-06-2015
Beste Franny,
Dank voor uw reactie.
Gewone eucalyptusolie is in kleine flesjes verkrijgbaar. Het is verkrijgbaar bij de drogist.
Een poosje open zetten op het nachtkastje zal de muggen op afstand houden.
Met vriendelijke groet,
Celientje1.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.