Natuurgeneeswijzen: Aslan kuur, Autosuggestie

Steeds weer zijn er mensen die lichamelijk helemaal gezond zijn en toch verschillende klachten hebben. Als men ze nauwkeurig onderzoekt, mankeert er lichamelijk ook wel iets aan, maar dat heeft niets te maken met ziekelijke veranderingen.

Aslankuur

De Roemeense professor dr. Anna Aslan uit Boekarest ontwikkelde al een tiental jaren geleden een preparaat dat met vitaminen gemengd ervoor zorgt dat oudere mensen een verjongingskuur ondergaan. Uit ervaring weet ik dat een tablettenkuur of een injectiekuur die ongeveer een halfjaar duurt reumatische klachten doet verdwijnen en dat de patiënten weer nieuwe levensmoed krijgen. Het heeft voor het hele lichaam een opbouwende werking.

Autosuggestie

Steeds weer zijn er mensen die lichamelijk helemaal gezond zijn en toch verschillende klachten hebben. Als men ze nauwkeurig onderzoekt, mankeert er lichamelijk ook wel iets aan, maar dat heeft niets te maken met ziekelijke veranderingen. De oorzaak ligt in het feit dat elk weefseltje van het menselijk lichaam gestuurd wordt door het centrale zenuwstelsel en dat dit niet alleen bestuurd wordt door het bewustzijn maar ook door het onderbewustzijn.

Hier geldt dan ook dat we het defect in het onderbewuste stuurmechanisme moeten opheffen. De patiënt zelf kan hier erg aan meehelpen. De ook door mij gebruikte therapie heet autosuggestie of ook wel autogene training. Waarop moeten we letten? Autosuggestie betekent zichzelf iets inpraten. Nu helpt het natuurlijk niet als men steeds weer tot zichzelf zegt ‘ik wil, ik wil.’ Het is veel beter om dat wat men wil zich ook geestelijk goed voor te stellen. Deze manier van zelfbeïnvloeding helpt goed bij slapeloosheid.

Met behulp van autogene training kunnen bovendien veel organische klachten worden weggenomen. Het principe van deze methode berust op het ontspannen van organen of van organen die in samenhang met elkaar staan. Het begin van de oefening gaat als volgt. Ga ontspannen zitten, zonder achter tegen de stoel aan te leunen. Laat de romp in elkaar zakken; de rug wordt krom, de schouders blijven recht boven het bekken, de armen en handen losjes op de benen leggen. Het ontspannen zitten is de inleiding tot elke oefening.

Dan beginnen we met het zogenaamde invoelen. In dit geval de rechter arm. We beginnen met de woorden ‘Ogen sluiten. Ik ben heel rustig. De rechterarm is heel zwaar. De rechterarm is heel warm. Het hart slaat rustig en krachtig. De ademhaling is rustig, het ademt in me, ik heb het lekker warm. Het voorhoofd is aangenaam koel. Arm vast, diep ademen, ogen open.’ Het mag eerst ongelooflijk lijken ofzelfs zinloos. Maar als men twee weken lang dagelijks geoefend heeft, komende gevoelens die men zich inbeeldt. Voor de beheersing van alle oefeningen heeft men drie maanden nodig. Maar die kunnen dan ook het hele lichaam positief beïnvloeden. Ik geef u het begin van de oefeningen die bij autosuggestie nodig zijn, om u een kleine indruk te geven.
  • De zwaarte-oefening, waardoor een ontspanning van de willekeurige spieren wordt verkregen.
  • De hartoefening, waardoor een regelmatige en rustige hartslag verkregen wordt.
  • De warmteoefening, die de vaten doet ontspannen, waardoor de bloeddoorstroming en warmtetoevoer bevorderd worden.
  • De ademoefening, waardoor de ademhaling rustig, gelijkmatig en ontspannen verloopt. Op deze manier kan binnen de kortste tijd een anders niet te beïnvloeden kwaal genezen. De patiënt heeft zijn lichaam onder controle en kan de stoornis wegnemen.

Baunscheidtmethode

In bepaalde gevallen, bij bijvoorbeeld ontstekingen, krampen en pijn, maak ik gebruik van de honderd jaar oude Baunscheidtmethode. Karl Baunscheidt uit Bonn construeerde dit als levens- wekker betitelde apparaat. Het bestaat uit een schijf van ongeveer 2 cm in doorsnee, waarop 30 dunne naalden zijn aangebracht. Door een speciale handeling worden de naalden tegelijkertijd in de huid geprikt, meestal in de rug. In de kleine onzichtbare gaatjes wordt dan een speciale huidolie ingewreven, bijvoorbeeld armezondaarsolie van Kneipp. De bedoeling hiervan is een ontsteking op te roepen die de genezing bevordert. De patiënt moet zich dus niet ongerust maken als er een puistachtige ontsteking ontstaat. Deze droogt na een paar dagen vanzelf in en houdt de ontsteking of de kramp tegen.

Bioklimatische methode

Zoals we wel weten kan een klimaat bijdragen tot het zich prettig voelen. Zo is de weersgevoeligheid bij astma, reuma en hartpatienten algemeen bekend. Het klimaat als factor in de atmosfeer kan infarcten, embolie en trombosen opwekken. Maar zoals ziekten kunnen ontstaan, kunnen ook ziekten genezen worden door het klimaat. Het wordt steeds meer gebruikt als therapie. Maar niet ieder klimaat is geschikt. Om dat aanschouwelijk te maken geef ik een overzicht van de verschillende klimaten met de daaraan verbonden mogelijkheden om genezingen te bevorderen.
  • Het woestijnklimaat met zijn sterke temperatuursverschillen tussen dag en nacht, het lage vochtgehalte in de lucht en veel zon is bijzonder geschikt voor de behandeling van t.b.c., chronische ontstekingen, astma van de bronchiën, reuma en allergieën.
  • Het hooggebergte-klimaat op 1000 tot 1800 meter hoog is met zijn lage luchtdruk, droge en schone lucht, lage temperaturen en ozonstralingen geschikt voor de vorming van meer rode bloedlichaampjes en voor de ademhaling, alsook voor de stofwisseling. Verder is het klimaat geschikt voor een te snel werkende schildklier, lichte hartzwakte, lichte ontstekingen, reuma en voor been-, gewrichts-, wervelkolom- en longtuberculose.
  • Het klimaat van het middelgebergte tussen de 500 en 1000 meter met zijn hoge vochtigheidsgraad in de lucht en zijn stralingsinvloeden werkt gunstig bij uitputting, ziekten aan de hartspier, te hoge bloeddruk, migraine en longopzwelling.
  • Het zeeklimaat met zijn gelijkmatige temperaturen, het hoge jodiumgehalte in de lucht en de snelle wisselingen in het weer is juist weer gunstig voor hooikoorts, allergieën, chronische verkoudheid en verschillende huidziekten.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenskaarten maken met minder gekende methodesWenskaarten maken met minder gekende methodesWenskaarten maken met behulp van ponsen, borduren, 3-D knippen, stempelen en embossen. Veel gebruikte technieken die ied…
Suggestie: betekenisSuggestie: betekenisEen suggestie geven of een suggestie wekken doet iedereen wel eens. Vaak is dit onbewust en gebeurt het zonder opgaaf va…
Licht voor donkere dagen: lampen van papierVoor sombere najaarsdagen en donkere wintermaanden, is een gezellige sfeer in huis heel belangrijk en die creëert u heel…
Troonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderTroonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderMet de troonopvolging door Prins Willem-Alexander, de Prins van Oranje, in het vooruitzicht ontwikkelde de Dockumer Vlag…

Natuurgeneeskunde: Menopauze bij man en vrouw‘Vroeger zeiden mijn collega’s: ‘je werkt als een locomotief”, maar nu ben ik op het werk zo sloom als een eend.’ Hoewel…
Natuurgeneeswijzen: Acupunctuur, geneeskrachtige ademhalingIn veel praktijken werkt men al met acupunctuur; deze wordt meestal gebruikt ter ondersteuning van andere methoden, om d…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.