Natuurgeneeskunde: Menopauze bij man en vrouw

‘Vroeger zeiden mijn collega’s: ‘je werkt als een locomotief”, maar nu ben ik op het werk zo sloom als een eend.’ Hoewel deze woorden grappig klinken, betekenen ze voor mijn patiënt toch een gevaarlijke tweespalt.

Overgangsjaren van de man

Symptomen:

De man is 52 jaar oud en denkt dat hij zowel in zijn beroep als in zijn privé leven aan het einde van zijn krachten is gekomen. Dat de man zich in de overgangsjaren bevindt, verrast hem. ‘Ik dacht dat zoiets alleen maar bij een vrouw voorkomt.’ De afname van de geslachtsdrang en levensvreugde begint bij de man soms al bij 40 jaar. Slapeloosheid, minderwaardigheidsgevoelens, slecht humeur, pessimistische stemmingen en vertwijfeling, die soms tot zelfmoordgedachten voeren, zijn vaak voorkomende verschijnselen.

Oorzaak:

Als men tegen de 60 loopt, presteren het hart en de bloedvaten nog maar de helft van hun vroegere kunnen. Maar juist op deze leeftijd hebben mannen vaak erg verantwoordelijk werk dat ze eigenlijk in dit stadium nauwelijks aankunnen.

De gevolgen: De man probeert het onderste uit de kan te halen, zowel bij zichzelf als bij zijn omgeving en onder deze druk knapt hij juist af.

Behandeling:

Veel oudere mannen denken dat een jonge vrouw hun wel weer nieuwe levensmoed geeft. Dit is juist een fatale vergissing. Ze zijn tegen zoiets nieuws juist in deze crisis helemaal niet opgewassen. Het gevaar bestaat dan dat ze juist langer in deze periode blijven. Het moet de patiënt duidelijk gemaakt worden dat hij zich maar met dit natuurlijke proces moet verenigen. Hij moet alles wat kalmer aandoen, maar dat houdt niet in dat hij al tot de bejaarden behoort. Seksuele en beroepsmatige vitaliteit kan nog tot hoge leeftijd aanhouden. Psychotherapeutische maatregelen helpen hem wel over deze crisis heen. Een natuurlijke levenswijze, soms een cellenkuur van Prof. Niehans is nodig.

Genezingsproces:
Autosuggestie en zelfkennis (niet te veel willen) zorgen ervoor dat de crisis snel wordt overwonnen.

Ter voorkoming:

Vanaf zijn 40ste jaar moet de man zijn prestaties al wat verminderen. Naast het beroep moet hij meer tijd vrijmaken voor hobby’s. De vrouw heeft hierbij ook een taak. Door te zorgen voor een rustig privé leven heeft de man minder last van de stress waaronder hij eventueel in zijn beroep lijdt.

Overgangsjaren van de vrouw (climacterium, menopauze)

Symptomen:

Een 46-jarige vrouw heeft hart- en bloedsomloopstoornissen, last van duizeligheid, ademnood en verstopping. ‘De borsten voelen strak gespannen aan,’ . Ook is de menstruatie de laatste maanden onregelmatig geworden (in veel gevallen in plaats daarvan last van vloed). Naast deze kenmerken wijzen een plotseling teveel aan gewicht, hoofd- en zenuwpijn, het plotseling erg warm hebben, op de overgangsjaren van de vrouw. Zo af en toe kan men ook last van zuurbranden hebben, opeens Wit wegtrekken en gewrichtspijn hebben. (Doorbloedingsstoornissen in de handen en voeten).

Deze overgangsjaren, die aan het eind van de veertig levensjaren kunnen beginnen, geven de vrouw vooral een psychische belasting. Ze denkt nu dat ze als vrouw niet meer volwaardig is, tot de oude besjes te behoren en dat ze seksueel niets meer te betekenen heeft. Depressies, extreme gevoelsstemmingen die sterk kunnen wisselen en zelfs een zenuwinzinking kunnen het gevolg zijn als de vrouw niet door een arts behandeld wordt of door haar man een beetje begeleid wordt.

Oorzaak:

Door een natuurlijk ouderdomsproces blijft de ei- sprong uit. De follikelhormonen worden minder geproduceerd. Het lichaam en de psyche kunnen zich op deze nieuwe situatie niet zo vlug instellen waardoor het zenuwen- en kliersysteem een beetje ontregeld wordt. Het wegblijven van dit hormoon werkt meteen op de stofwisseling. Daardoor is het verklaarbaar dat vrouwen in de overgangsjaren ondanks dat ze hun eet- en levensgewoonten erbij aanpassen toch dik worden.

Behandeling:

Het zelfbewustzijn van de vrouw moet gesterkt worden. Het is onzin dat vrouwen denken dat als de menstruatie opgehouden heeft, ze dan ook geen vrouw meer zijn. Er zijn juist meer gevallen bekend dat vrouwen na de overgangsjaren veel meer genieten van het seksuele leven.

De symptomen hebben dus niets te maken met een ziekte maar het zijn voorbijgaande verschijnselen die door een natuurlijke levenswijze verlicht kunnen worden. Lichte ochtendgymnastiek, lucht- en zonnebaden, ademhalingsoefeningen, totaalwassingen. Bloedsomloop-behandeling door het droog borstelen van de huid, koude begietingen, steeds heter wordend voetbad.

Twee keer in de week voor het slapen gaan een bad met dennenaalden. Regelmatig wandelen en als het mogelijk is ‘s middags een uurtje rusten. Veel vegetarisch voedsel. Zogenaamde groene dagen inschakelen. (Alleen plantaardige rauwkost en fruit); alcohol, tabak en zwarte koffie vermijden. In ernstige gevallen kunnen homeopathische injecties gegeven worden.

Als een oud huismiddel wordt thee van paardebloemen aangeraden (van dit aftreksel elke dag twee kopjes drinken). Of 10 g valeriaan, 20 g pepermunt en 20 g kamillebloesems mengen; daarvan een theelepel op een kop kokend water doen, driemaal daags opdrinken.

Genezingsproces:

Komt er na een paar jaar toch weer een regelmatige menstruatie, dan mag men dit niet voor normaal aanzien. Het is meer een waarschuwingsteken (kanker). Men moet dan meteen naar een dokter gaan om zich te laten onderzoeken.

Ter voorkoming: De overgangsjaren komen niet onverwachts en men moet zich er tijdig op voorbereiden.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeAndropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeIedereen kent wel de menopauze bij vrouwen maar de mannelijke tegenhanger, de andropauze, is bij veel mensen helemaal ni…
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.
Menopauze of overgang: gewichtMenopauze of overgang: gewichtMenopauze en overgang gaat vaak gepaard met gewichtstoename. Iets dat veel vrouwen met lede ogen aanzien. Toch is het ni…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…

Natuurgeneeskunde: FrigiditeitEen vrouw bezit alles wat een vrouw aantrekkelijk maakt: ze is groot, goed geproportioneerd, ziet er verzorgd uit, is in…
Natuurgeneeswijzen: Aslan kuur, AutosuggestieSteeds weer zijn er mensen die lichamelijk helemaal gezond zijn en toch verschillende klachten hebben. Als men ze nauwke…
Bronnen en referenties
  • Naturheilkunde
Reacties

Sandra, 21-06-2010
Ik heb voornamelijk depressieve stemmingen (ik lijk wel weer in de onzekere puberteit) maar ben alleen nog maar in het menopauze voorstadium en heb nog geen laatste menstruatie gehad. Wat kan ik aan die depressiviteit doen? Is daar iets voor want ik ben heel ongelukkig 3 weken van mijn menstruatiecyclus. Reactie infoteur, 23-06-2010
Beste Sandra,

Als je in bent voor een 'natuurlijke' remedie. Loop naar de notenbar en koop elke week een kilo walnoten ( liefst gepeld). Eet dagelijks 100 gram walnoten, je mag ze rustig de hele dag door oppeuzelen en 100 gram is genoeg. Na een tweetal weken zal je de effecten op je gemoedsrust merken je zal vrolijker worden en beter geconcentreerd, je depressieve bui zal verminderen en na verloop van tijd ( reken een maand) helemaal verdwijnen.
Walnoten zorgen voor een positieve serotoninespiegel in de hersenen. Serotonine is de overdrachtsstof in de hersenen waar we ons beter gaan van voelen.
Niet twijfelen, Doen! je zal je er op termijn veel beter bij voelen. En in September een baaltje verse walnoten inslaan, ook voor een winterdepressie zijn de walnoten aan te raden.

Veel succes

Sophocles

Mandy Clignett, 19-07-2008
Hoelang kan het duren van de overgang/bij de man die over de 50jaar is, en de vrouw al last er van heb vervroegt, in depressies elkedag.en haast geen zin in sex heb, ook stemmings wisslen, me buien zijn heel prikkelbaar.stem verheving. warmte en op vliegers.en ik ben bijna 40jaar.veel stress.en hooftpijn.soms ooksnauwe enzovoort. Reactie infoteur, 20-07-2008
Beste Mandy,

De duurtijd is verschillend van persoon tot persoon. Gemiddeld rekent men op 2 jaar.

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.