Natuurgeneeswijzen: Acupunctuur, geneeskrachtige ademhaling

In veel praktijken werkt men al met acupunctuur; deze wordt meestal gebruikt ter ondersteuning van andere methoden, om de ziekteverschijnselen te bestrijden. Vooral de elektroacupunctuur of de elektrodiatherapunctuur blijkt zeer geschikt.

Acupunctuur

De oorspronkeljke, dus de echte acupunctuur, heeft in sommige gevallen de voorkeur vooral wanneer het nodig is op meerdere plaatsen het lichaam te veranderen om een beschadiging van een orgaan op te heffen. Volgens de Chinese leer wordt het lichaam door twee krachten, de mannelijke en de vrouwelijke, beheerst. Krijgt een van de krachten de overhand, dan wordt de mens ziek. Deze veronderstelling heeft veel overeenkomst met onze leer van het sympathische en het parasympathische zenuwensysteem. Door punctie op bepaalde plaatsen wordt het evenwicht weer hersteld. Ieder van deze meer dan 700 punctieplaatsen ligt op de zogenaamde meridiaan, een lijn die men in gedachten kan trekken en waardoor alle punctieplaatsen met elkaar worden verbonden en die naar de verschillende organen leidt.

Ademhaling, geneeskrachtige

Alexander techniek
Bij het begrip geneeskrachtige ademhaling vermoedt men een bijzondere methodiek toch is het zo dat het in veel gevallen al genoeg zou zijn als de mensen op de juiste manier ademhaalden. Maar helaas zijn door alle haast en onrust veel mensen niet in staat natuurlijk, gezond en ritmisch adem te halen. De lichamelijke en geestelijke gezondheid hangt nauw samen met een goede ademhalingstechniek. En daarom moeten we bij veel stoornissen en ziekten gebruik maken van de ademhalingstherapie. De ademhalingstechniek wordt in veel gevallen verwaarloosd, zo eenvoudig is dit onderwerp helemaal niet, als zo vaak ten onrechte wordt aangenomen. We kennen verschillende manieren van ademhaling, de borstademhaling, de buikademhaling, de flankademhaling, de schouder- en sleutelbeenademhaling. En iedere manier heeft haar eigen betekenis voor het goed functioneren van het lichaam.

Bij de borstademhaling komt de zuurstof in de longen, en laat ook de longtoppen ontvouwen. Ook de buikademhaling heeft tot gevolg dat de longoppervlakte groter wordt en is voor de buikorganen van belang. Een met bloed overvolle lever wordt dan eigenlijk op deze manier leeggeperst en bovendien worden de spijsverteringsbewegingen in de darmen gunstig beïnvloed. Naast het zuurstof geven aan de ademhalingsorganen heeft de ademhaling ook een ontspannende taak. Oefeningen die staande worden uitgevoerd leiden tot verkramping. Daarom is het beter de oefeningen liggend uit te voeren. Bij deze ontspanningsoefeningen, terwijl men in een rusttoestand ligt, laat men eerst de borst en buik bij het uitademen invallen. Dan ademt men langzaam in terwijl men de buik en de borst uitzet. Het is beter in het begin alleen de buikademhaling te oefenen als men gewend is adem te halen door middel van het middenrif. Later kan men dan ertoe overgaan ook de borst erbij uit te zetten. Het is genoeg 10 ademhalingsoefeningen in rusttoestand te doen, zowel ‘s morgens als ‘s avonds. Zoals voor de meeste dingen is overdrijving schadelijk. Veel belangrijker zijn de regelmaat en de precisie.

Lukt deze oefening goed, dan kan men de middenrif-ademhaling ook oefenen tijdens het zitten, staan, lopen en bij het bergbeklimmen. Daarbij moeten we op de verhouding letten tussen het inademen en uitademen en de pauze. Deze verhouding moet 1:2: 3 zijn. Hoe groter de pauze, hoe natuurlijker en sterker is dan de inademing. Ook verder moet men zijn adem techniek veranderen. Inademen door de neus en uitademen door bijna gesloten lippen.

Astma- en longlijders kunnen deze oefening met een hum-toon doen om zo voldoende weerstand te geven aan de uitstromende lucht. Deze buikademhaling is vooral aan raden bij mensen met een brede borst en waarbij het middenrif iets omhoog staat. Hierdoor wordt het middenrif sterk gemaakt. Om de oefening nog wat zwaarder te maken kan men tijdens het liggen een telefoonboek op de buik leggen waardoor tegen enige weerstand ingeademd moet worden. Naast het verbeteren van het middenrif is dit ook een goede massage voor de grote lichaamsslagader en verbetert het de doorbloeding in de buikorganen.

Mensen met een slanke lichaamsbouw maar met zwakke spieren en weinig prestatievermogen, is de flankenademhalingsoefening aan te raden. Ook hierbij moeten de oefeningen in het begin liggend en ontspannen gedaan worden. Men heeft wel een helper nodig. Deze moet de plaatsen die het meest uitgezet moeten worden met de handen vastpakken. De patiënt moet de weerstand die deze handen geven met het ademen zien te overwinnen. Het zwaartepunt ligt bij het inademen. De uitademing volgt door het laten zakken van de borst. Ieder persen moet daarbij vermeden worden. De pauze na het uitademen moet zo lang mogelijk zijn, des te intensiever is de inademing. Deze ademhalingstechniek beïnvloedt vooral de werking van het hart erg goed. Nog een raad bij deze geneeskrachtige ademhaling: Zorg dat voordat je begint aan de oefeningen de darmen leeg zijn.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met acupunctuurAfvallen met acupunctuurAcupunctuur is een behandelmethode die uit China komt. Acupunctuur kan je in allerlei situaties helpen. Zo ook bij het a…
IVF/ICSI en acupunctuurIVF/ICSI en acupunctuurIn de afgelopen jaren wordt acupunctuur steeds vaker genoemd als ondersteuning bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Het zou…
Behandeling RSI: acupunctuurBehandeling RSI: acupunctuurSommige behandelingen voor RSI pakken slechts de symptomen aan. Acupunctuur doet meer. Acupunctuur kijkt ook naar het ve…

Natuurgeneeswijzen: Aslan kuur, AutosuggestieSteeds weer zijn er mensen die lichamelijk helemaal gezond zijn en toch verschillende klachten hebben. Als men ze nauwke…
Handlezen: iedereen kan het leren!Handlezen is al zo oud als de mensheid. De handvormen, vingers en nagels hebben allemaal wel iets verschillend te vertel…
Bronnen en referenties
  • Bron: naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.