Natuurgeneeswijzen: Leemwaterhemd, macrobiotiek

Vooral sinds de ontdekkingen van de zogenaamde leempastoor Felke geldt leem voor verschillende ziekten als een uitstekend middel. Ook ik raad mijn patiënten vaak een leembehandeling aan als ondersteunende maatregel.

Leemwaterhemd

Deze geneeskrachtige aarde dankt haar werking aan het hoge gehalte aan kiezelzuur waarvoor men diep gegraven leem moet nemen en geen landbouwleem. Het is natuurlijk niet nodig een leemhoudende bodem op te gaan zoeken, maar een gang naar de apotheek, de drogist of naar de reformhuizen waar men gesteriliseerde leem heeft, is voldoende.

Nodig voor het leemwaterhemd:

Daarvoor is twee tot drie liter verpulverd leem nodig dat met drie tot vijf liter water tot een dikke brj geroerd wordt. Hierin wordt het hemd, een doek die veel kan opnemen, met lange mouwen en met een lengte tot aan de benen, gedoopt. Bij het opleggen moet erop gelet worden dat ook de binnenkant van de benen goed bedekt wordt. Vervolgens wikkelt men zich in een droge doek. Met minstens één wollen deken gaat men naar bed. De duur is ongeveer een uur.

Macrobiotiek

Bij echte diëten voor stofwisselingsziekten maar ook bij vetzucht telt de macrobiotiek. Net zoals de acupunctuur stamt deze uit het Oosten en dient dus voor het herstel van het evenwicht via de voedingsmiddelen. In tegenstelling tot andere dieetkuren verlangt de macrobiotiek een totale verandering van voedsel. Zo worden volle granen, bonen, noten, zaden, groenten en fruit uit het seizoen en vis (2-3x per week) aanbevolen, terwijl vlees, eieren, zuivel, suiker, tropisch fruit en koffie afgeraden wordt. Wie zich onderwerpt aan dit dieet, waarvoor alle voedingsmiddelen in reformhuizen te krijgen zijn, kan ervan verzekerd zijn dat het voor het hele lichaam erg goed is.

Modderpakking

De modder, die bij apothekers en drogisten te koop is, is bijzonder geschikt om gewrichts- en spierontstekingen te behandelen en vaak ook voor reumatische kwalen. De pakking kan men makkelijk thuis toepassen. Daarvoor moet de benodigde hoeveelheid modder tot 40 graden verhit worden. De massa moet dan op een doek gestreken worden en direct op de plaats gelegd worden. Vervolgens wordt het geheel met een paar wollen doeken omwikkeld om warmteverlies te voorkomen. Men kan deze omslag 30 minuten laten zitten, maar zodra de huid rood wordt moet men de omslag direct wegnemen. Wat is nu de werking van een modderpakking? In de modder zitten veel stoffen van planten die afgebroken zijn onder water. Deze stoffen dringen het weefsel binnen.

Verder bestaat de werking van modder uit het feit dat modder een slechte warmtegeleider is en goed door de menselijke huid verdragen wordt, zonder dat er verbranding ontstaat. Juist deze warmteontwikkeling draagt ertoe bij dat het onderliggende weefsel verwarmd wordt ongeveer 2 graden waardoor het genezingsproces van de ontsteking gunstig beïnvloed wordt. Bij het gebruik van modder is zweetafscheiding bijzonder belangrijk en de patiënt moet nog een uur in bed blijven nazweten.

Mosterdpleister

Voor het maken van mosterdpleisters heeft men een klein beetje mosterdpoeder, dat te krijgen is bij apotheek of drogist, nodig. Dit wordt met lauwwarm water tot een dikke brij geroerd, waarna men het een half uur laat staan. Dan doet men de brij op de huid waarover we een pleister plakken of een linnen doekje doen. Dit laten we vijf tot tien minuten zitten; dan wordt het weggehaald waarna de resten worden weggewassen.

Neuraltherapie

Helaas wordt de neuraltherapie nog steeds gezien als iets dat buiten de medische wetenschap staat, alhoewel het succes van deze therapie allang voor de nodige erkenning had moeten zorgen. Vooral het zogenaamde secondenfenomeen, waarbij ziekten binnen enkele seconden genezen worden, baart altijd opzien. Twee dokters, de gebroeders Huneke, ontdekten als eersten dat door een injectie met impletol, een mengsel van procaïne en coffeïne, er een snelle vermindering van pijn optreedt. Voorwaarde voor deze behandeling is een juiste kennis van de zenuwbanen en zenuwpunten, daar de plaats van de injectie voor het succes bepalend is. De beïnvloeding van het ziekteproces gaat bij de neuraltherapie voornamelijk via de vegetatieve zenuwbanen.

Pakking met geneeskrachtige aarde

Geneeskrachtige aarde zoals men die bij drogisten en apothekers in poedervorm kan kopen, komt door haar zuigkracht en haar mogelijkheid om te binden al sinds eeuwen voor in de recepten van de natuurgeneeskunde. In alle gevallen waarbij ik deze om- slagen aanraadde was er altijd meteen succes. Bovendien levert het gebruik ervan geen enkel probleem op. Een voldoende hoeveelheid dit ligt aan de oppervlakte waarop het gebruikt moet worden wordt met water tot een dikke brij gemaakt. Deze brij wordt met de vinger in een dikke laag op een doek of windsel gestreken en dan op de plaats gelegd. De omslag net zo lang laten liggen totdat de massa droog is. De omslag moet precies op dezelfde plaats blijven liggen.

Polsdiagnose

De hartslag die in de slagaderen te voelen is wordt pols genoemd. Door de pols te voelen kan men de werking van het hart controleren. De pols wordt meestal bij de pols gevoeld waar ook de leek hem kan voelen. Alhoewel de pols individueel verschillend kan zijn, wordt als vuistregel een frequentie van 60 tot 76 slagen per minuut aangenomen. Door psychische invloeden, opwinding, en door werken, bij koorts, bloedarmoede en weinig bloedvulling in de bloedsomloop kan de polsslag hoger worden. De pols zakt bij zware infectieziekten als geelzucht of bij een gezwel in de hersenen. Een onregelmatige polsslag geeft aan dat er een stoornis is in het prikkelsysteem van het hart. De polsslag geeft ook een beeld van de sterkte van de bloedsomloop.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Macrobiotisch etenMacrobiotiek is een levenswijze waarin Yin en Yang, een balans in voeding en de natuur centraal staan. Macrobioten denke…
De verschillende vormen van vegetarisch diëtenDe verschillende vormen van vegetarisch diëtenDe ene vegetariër is de andere niet. Volgens wat je eet en vooral door wat je niet eet, kan men de verschillende vegetar…
Koorts zorgt voor verhitte gemoederenVeel allochtonen, die met koorts of andere symptomen naar de huisarts gaan, voelen zich vaak onbegrepen en niet serieus…

Natuurgeneeskunde: Griep (influenza), MazelenDe karakteristiekste kenmerken van alle soorten griep zijn: hoofdpijn, je akelig voelen, onrustig slapen; soms is men ve…
Natuurgeneeswijzen: Celtherapie, chiropractieDoor de celtherapie bereiken we niet alleen de bekende verjonging bij oudere mensen, maar wordt ook de genezing van echt…
Bronnen en referenties
  • Bron: naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Laatste update: 09-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.