Homeopatisch geneesmiddel: Apis mellifica, Calciumcarbonaat

De stekende, brandende pijn van een bijensteek en de op netelroos lijkende uitslag die daardoor ontstaat, vormen de sleutelsymptomen van Apis in acute situaties. Calcium carbonaat wordt soms gebruikt bij acute aandoeningen, hoewel het vaker gegeven wordt als constitutioneel medicijn.

Apis mellifica ,Honingbij of bijengif

U kunt Apis nodig hebben bij elke acute ontsteking waarbij de patiënt veel last heeft van steken en branden, van duidelijk waarneembare roodheid en zwelling en van overgevoeligheid van het ontstoken deel voor elke vorm van warmtetoevoer.

Mensen met een zere keel, netelroos, conjunctivitis, strontjes en insectenbeten hebben heel vaak dit medicijn nodig. Iedere toevoer van warmte verhevigt de pijn. De Apis-patiënt voelt enige verlichting wanneer hij een koud bad neemt of iets koels op het ontstoken deel legt. De zere keel wordt beter door koud drinken en verergert door warme dranken.

De zwellingen, heel kenmerkend voor de ontstekingen die zich bij deze ziekten voordoen, zien er opgeblazen uit en zijn gevuld met vocht. Een ontstoken ooglid met een strontje ziet eruit als een rode zak water, alsof het ooglid door een bij is gestoken. Bij een ooginfectie kunnen zowel de binnenbekleding van het ooglid als de oppervlaktelaag van het oog zelf hevig opzwellen. Keel en verhemelte van Apis-patiënten met een zere keel zijn rood en opgezet en de huig hangt dik in de keel alsof hij vol water zit.

De mensen die Apis nodig hebben, zijn meestal niet zo dorstig, hoewel ze soms erg snakken naar melk. De huid is meestal heel warm en droog en kan gevoelig zijn voor aanraken, zelfs als er geen uitslag te zien is. Soms verschijnen de symptomen in het begin aan de rechterkant van het lichaam en verschuiven ze naar links naarmate ze erger worden.

Bedroefdheid en neerslachtigheid kunnen met de lichamelijke symptomen gepaard gaan. De patiënt kan voortdurend huilen zonder dat er een directe oorzaak voor is. Hij kan ook zonder duidelijke reden ontzettend prikkelbaar, achterdochtig en jaloers zijn. Hij beweert wellicht dat hij zich goed voelt en geen medische hulp nodig heeft, ook al is hij behoorlijk ziek.
Apis kunt u in overweging nemen wanneer de ziekte volgt op jaloezie, angst, woede of teleurstelling.

Apis-symptomen worden

Erger: door alle vormen van warmte, hete kompressen, warme dranken, in een gesloten of warme ruimte verblijven; door op de rechter- zij te liggen, aanraking, druk, tussen 3 en 5 uur s middags; na het slapen
Beter: door koele of koude kompressen, koude baden, buitenlucht, geen dekens

Calciumcarbonaat

Mensen die Calcium carb. nodig hebben zijn lichamelijk en geestelijk erg verzwakt. Meestal wordt dit middel gegeven aan mensen die dik en blond zijn, een slappe spiertonus hebben en heel snel opgezette lymfeklieren hebben. Dergelijke mensen hebben het vaak heel koud en het kost hun veel moeite warm te blijven. Ze hebben een afkeer van kou en buitenlucht, omdat die dwars door hen heen lijken te gaan. Vochtig, koud weer verergert de symptomen, en als ze in de regen hebben gelopen, kunnen ze zo een acute ziekte opdoen.

Calcium carb.-patiënten zweten vrij gauw. Heel vaak transpireren afzonderlijke delen van het lichaam. Het hoofd transpireert vaak tijdens de slaap, meestal kort nadat men in slaap is gevallen. Ze zweten ook op de buik, op het bovenste deel van de romp, bij de geslachtsorganen, onder de voeten of in de palmen van de handen. Transpiratie, afscheiding en ontlasting ruiken vaak zuur.

Erg veel zin in eieren hebben is een klassiek symptoom van iemand die Calcium carb. nodig heeft, maar meestal heeft die persoon dan ook veel trek in rauwe aardappelen, melk, zoetigheid, zout en onverteerbare zaken als modder of krijt. Ze hebben daarentegen een afkeer van melk of vlees. Ze hebben erg veel dorst en willen meestal koude tot ijskoude dranken.

Calcium carb. -patiënten zijn vaak passieve en inschikkelijke mensen, maar ze kunnen verrassend koppig worden als hun gevraagd wordt iets te doen wat ze niet willen. Ze zijn langzaam van begrip en kunnen met moeite geestelijk werk verzetten. Ze zijn vaak bang voor het donker, om alleen te zijn, ziek te zijn of om gek te worden.

Calcium carbonaat-symptomen worden

Erger: door koud, vochtig weer, inspanning, angst
Beter: door warmte, door te gaan liggen
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Honingbijen halen vaak zelf de dood in huisHoningbijen halen vaak zelf de dood in huisIedereen kent de bij, met name de honingbij. De mens heeft een goede 'band' met dat insect. Deze vliesvleugelige zorgt e…
Is het einde van de Europese honingbij nabij?Is het einde van de Europese honingbij nabij?De Europese honingbij is het allerbelangrijkste insect op onze planeet. Als zij er niet was om onze gewassen te bestuive…
De Materia Medica van DioscoridesDe Materia Medica van DioscoridesOmstreeks het begin van onze jaartelling ontstonden de eerste boeken met beschrijvingen van geneeskruiden. Door een gelu…

Homeopatisch geneesmiddel: Arsenicum albumTot de kenmerkende symptomen van Arsenicum horen grote rusteloosheid en angst, ernstige verzwakking en uitputting, hevig…
Homeopatisch geneesmiddel: AconitumDe symptomen van Aconitum komen snel op, zijn heel hevig en intens. Aconitum is met name een goed middel in de beginfase…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.