Wat klanktherapie voor je kan betekenen

Wat klanktherapie voor je kan betekenen De mens is vol van het visuele aspect en menigeen drijft op alles wat hij of zij ziet. Daar is niets mis mee, maar dat maakt wel dat voor deze groep het geluid op de tweede plaats komt. Dit terwijl juist klanken ook zoveel voor je kunnen betekenen op therapeutisch gebied. Mogelijk gaan we er teveel aan voorbij. Klanken worden opgeslagen in de hersenen en we kunnen klanken zelfs vele jaren later ons nog herinneren en emoties boven laten halen. Hoe werkt het als je bewust met klanken aan de slag gaat en wat levert het op? Misschien is het wel typisch Nederlands om te vragen wat iets je oplevert, alvorens je er mee aan de slag gaat. Het kan ook een praktische inslag zijn of misschien wel een gebrek aan kunstzinnige waarden. Hoe dan ook, met klanken c.q. klanktherapie aan de slag gaan, levert je altijd iets op. Een goed voorbeeld betreft de emotionele blokkades die je gaandeweg het leven opbouwt. Bijna niemand ontkomt er tijdens het leven aan. Soms leveren klanken je net wat minder tastbaars op, maar klanken zijn linksom of rechtsom altijd waardevol.

Bron: Ridderhof, PixabayBron: Ridderhof, Pixabay

Wat is een klank?

Een klank is nier meer of minder dan geluid. Geluid wordt opgebouwd uit zes kenmerken, te weten:
  • Toonhoogte, wordt bepaald door de trillingsfrequentie van de lucht.
  • Klankkleur, wordt bepaald door de verhouding van de sterkte van de overige trillingen van de geluidsgolf in verhouding tot de grondtoon.
  • Luidheid volume, wordt bepaald door de luchtdrukverschillen die door de geluidsgolven worden gemaakt.
  • Aanzwellen geluid, wordt bepaald door de duur van het aanzwellen.
  • Aanhouden geluid, wordt bepaald door de duur dat het geluid aanhoudt.
  • Uitdempen geluid, wordt bepaald door de duur dat het geluid uitdempt.

Iedereen is bekend met muziek en wat dat met je kan doen. Het gegeven dat er zoveel muziek geproduceerd werd en wordt, zegt iets over de diversiteit van de mens wat muziek met hen doet. Bij klanken denken we vaak als eerste aan muziek en dat is op zich niet zo vreemd. Echter, klanken in algemene zin is veel meer dan muziek en zeker de muziek zoals we deze in de westerse wereld kennen. Om te doorgronden wat klanken met en voor je kunnen doen, is het goed om het idee klank en muziek gevoelsmatig te scheiden.

Alfa- bèta- thèta- en deltagolven

Normaal reageert de mens op bètagolven (13 tot 40 Hertz), echter met klanken kan de mens mildere patronen oproepen (het stemt je rustiger). Alfagolven (8 tot 13 Hertz) zijn de hersengolven waar de mens namelijk gemiddeld op wegdroomt. Thètagolven (4 tot 8 Hertz) heb je nodig voor een diepere meditatie en tenslotte bij deltagolven (0,5 tot 4 Hertz) zitten we in de REM-slaap.

Wanneer je door bepaalde klanken op het niveau van ‘wegdromen’ zit, kan dit je helpen op celniveau. Een bekend voorbeeld is de diepe ontspanning die het parasympatische zenuwstelsel (rust en herstel) activeert en wat fysiologische voordelen biedt. Het kan een bijdrage leveren om de bloeddruk te verlagen en daarmee kan eventuele medicatie omlaag.

De reden dat klanken je kunnen helpen in allerlei processen, heeft met name te maken met het uitschakelen van gedachten en je te richten op zintuiglijke stimulans. Het lijkt simpel, maar het uitschakelen van de dagelijkse gedachtestroom is voor de meeste mensen juist het allermoeilijkst en als je dit met klanken voor elkaar krijgt, hebt je een eerste belangrijke stap gezet.

Aan de slag met klanken

De mens realiseert zich vaak nog te weinig wat klank met hem doet. Toch is er wel een verschuiving zichtbaar, zeker vanaf eind jaren 90 van de vorige eeuw. Het zweverige raakt er steeds meer vanaf, omdat er resultaat geboekt wordt. Niet zo eenduidig als de uitwerking van een pil die je bij de apotheek haalt, maar op individueel niveau ervaar je wat klanktherapie met je kan doen. Dat is voor iedereen anders en dus is het een kwestie van uitproberen wat bij je past. Er zijn verschillende methodes, zoals:

Klankschalen

De klankschaaltherapie, we noemen het ook wel eens klankschaalmassage, is er een die steeds vaker toegepast wordt. De therapie is gericht op de geest en niet het lichaam. De klankschalen zijn vaak gemaakt van metaal, maar soms ook van kristal. Deze alternatieve geneeswijze helpt je met toegang verschaffen tot jezelf, maar ook tot anderen. De schalen zitten op een bepaalde trillingsfrequentie en de geest wordt als het ware gemasseerd. Op deze wijze word je geholpen dieperliggende blokkades ‘open te breken’. Allerlei thema’s als angst, pijn, depressie, jaloezie kunnen op deze wijze als het ware ‘aangeraakt’ worden.

Bij het toepassen van klankschalen neem je een actieve houding aan en ‘kijk’ je actief naar jezelf, naar je ‘binnenkant’. Wat gebeurt er met je als die klanken tot je komen. Dit kan heel divers zijn, omdat klanken met iedereen weer iets anders doen. De een ervaart een stukje bevrijding en de ander haalt angsten naar boven. Het gaat erom dat je accepteert wat er komt en op welke wijze.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Soundhealing
Soundhealing is een therapie die ook de emotionele lading van een blokkade kan halen. In een ruimte met gedempt licht worden verschillende klanken harmonisch achter elkaar geplaatst. De eerdergenoemde klankschalen kunnen hierin terugkomen, maar ook gongen, regenstokken of het buisklokkenspel.

De diepe ontspanning die ontstaat, maakt je ietwat dromerig en zo kunnen er allerlei emoties bij je loskomen. Vecht er vooral niet tegen en laat deze emoties komen zoals ze komen.

Klankbad

Slechts te ‘zijn’ en niets te moeten of te hoeven, is voor de meeste mensen reuze moeilijk. Soms kunnen mindfulnesstechnieken je helpen, maar klanken kunnen je er ook bij helpen. Het voordeel van de klankbadtechniek is dat je de klanken slechts over je heen laat komen en niet actief bezig hoeft te zijn. De klanken die op je afkomen, zijn samengesteld op basis van bèta- en thètagolven en het voelt dan ook als een warm bad waar je – veelal ontspannen zittend of liggend – in gedompeld wordt. Er wordt op deze wijze een diepe ontspanning bij je gerealiseerd en dit geeft een gevoel dat je in balans bent en alles in harmonie is.

Naast klankschalen worden er ook vaak mantra’s toegepast om de juiste frequentie te realiseren. Het wordt weleens de therapie voor de luilak genoemd, want je hoeft werkelijk even niets te doen dan de geluiden tot je te laten komen. Het kan zeker effectief zijn.

Tot slot

Gewoon de radio aanzetten en je favoriete liedje aanhoren kan je al in vervoering brengen, dus eigenlijk weten we wel dat klanken veel met ons doen. Door dit gestructureerd door te voeren in allerlei soorten therapieën kunnen we er meer mee doen en mocht het ondanks alle moeite toch niet die blokkades oplossen, het is sowieso een heerlijk ontspannende therapie die iedereen goed zal doen.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…
Werkt mindfulness?Werkt mindfulness?Mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen stress, angst en piekeren. Deelnemers kunnen de aandacht er…
Mindfulness en een licht verstandelijke beperkingMindfulness en een licht verstandelijke beperkingJe hoort het tegenwoordig steeds vaker, kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking krijgen les in mindfulness.…

Boegem balsem gebruiken bij brandwondenBoegem balsem gebruiken bij brandwondenBoegem balsem is een medisch hulpmiddel. Het gaat om een zalf die gebruikt kan worden bij verbrande maar gesloten huid.…
Chelatietherapie: Verwijdering van zware metalen uit lichaamChelatietherapie: Verwijdering van zware metalen uit lichaamChelatietherapie is een medische maar ook alternatieve behandeling waarbij de arts de synthetische oplossing EDTA (ethyl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arcadia11, Pixabay
  • http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/de-helende-werking-van-klankschalen-21/
  • http://rezonans.nl/klankhealing.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klank
  • Healthy Magazine 5/2017: “Klankeffecten”
  • Journal of Alternative And Complementary Medicine.
  • Afbeelding bron 1: Ridderhof, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.