Hond als therapie

Hond als therapie Tijdens de feestdagen staat een huisdier op talloze verlanglijstjes van kinderen. Velen onder hen werden echter al snel teleurgesteld door hun ouders. Als deze laatsten geen echte dierenliefhebbers in hart en ziel zijn, zien zij vaak enkel de nadelen en beschouwen zij deze als afdoende argumenten om geen dier in huis te nemen. Toch is een huisdier in je gezin niet zo’n slecht idee. Integendeel zelfs, een huisdier is immers voordelig voor je fysieke én psychische gezondheid.

Goed voor je gezondheid

Betere conditie

Een huisdier is letterlijk goed voor je hart. Elke hond heeft immers behoefte om dagelijks uitgelaten te worden in de frisse buitenlucht. Dit verplicht vele baasjes om toch maar dat luie avondje tv-kijken te vervangen door een stevige wandeling in het plaatselijke park of om ’s morgens voor het werk een frisse ochtendwandeling te maken en zo de dag energiek en wakker te starten. Een wandeltochtje is echter niet enkel positief voor de hond, maar verbetert ook de lichamelijke conditie van zijn baasje aanzienlijk. Zonder hond, zijn er maar weinig mensen die zomaar elke dag een flinke wandeltocht zouden maken. Het huisdier verplicht hen dus als het ware te bewegen. Door je lichaam elke dag deze extra beweging te gunnen, wordt het hart sterker en wordt de persoon in kwestie ook fysiek weerbaarder.

Verhoogde immuniteit

Bij lichamelijk contact met de hond (bv. aaien, knuffelen, …) wordt er door het menselijk lichaam immunoglobuline A aangemaakt. Dit is een antistof dat het lichaam beschermt tegen virussen en bacteriën en het lichaam zo sterker maakt. In meerdere onderzoeken werd dan ook logischerwijze aangetoond dat het immuunsysteem van de baasjes fel verbetert door het contact met hun huisdier. Kinderen worden minder snel ziek omdat ze beter bestand zijn tegen infecties, peuters hebben minder kans om allergieën of astma te ontwikkelen en hier en daar wordt zelfs het positief effect op het lymfesysteem beschreven.

Minder stress

Huisdieren verminderen ook de kans op stress en burn-out. De reden hiervoor is dat het kijken naar, omgaan en lachen met een huisdier een ontspannend effect heeft en ook bloeddrukverlagend werkt. Je voelt je hierdoor minder snel uitgeput. Daarnaast dwingt een huisdier je ook om aan andere zaken te denken dan je werk, waardoor er vaak toch even een stresserende last van je schouders valt. Tenslotte is een huisdier een positief wezen, waardoor ook bij het baasje de positieve gevoelens de bovenhand zullen nemen op de negatieve en het gemakkelijker wordt sommige banale zaken te relativeren.

Sociale verbondenheid

Vriendschap

In hun dagelijkse leven wordt een mens geregeld veroordeeld en wordt zijn vertrouwen vaak beschaamd. Bij een huisdier ondervindt een baasje deze negatieve gevoelens niet. Huisdieren tonen sterke vriendschapsgevoelens ten opzichte van hun baasjes en door deze ongedwongenheid voelen deze vaak even sterke gevoelens naar hun dier toe. Voor sommige mensen lijkt het soms zelfs zo dat het huisdier de enige is die naar hun problemen wil luisteren, zonder meteen advies te willen geven of kritiek te uiten en het dier ook de enige is die hen onvoorwaardelijk steunt. Mensen voelen zich ook wel eens in de steek gelaten door hun partner, vrienden, familie en collega’s. Hun huisdier blijft echter altijd aan hun zijde staan. Deze verbondenheid durft ook wel eens te ver te gaan, doordat baasjes hun huisdieren gaan zien als een vervanging voor hun gemis of ze gaan behandelen als hun kind of partner.

Huisdier als psycholoog

Huisdieren hebben ook de reputatie uitstekende therapeuten te zijn. Vooral voor gehandicapten en kinderen lijkt dit vermogen onuitputtelijk te zijn. Steeds vaker wordt bij mishandelde of autistische kinderen gebruik gemaakt van therapie met dieren zoals dolfijnen en vissen. Toch lijkt soms ook een hond de rol van therapeut al op zich te kunnen nemen. Uit de praktijk zijn er veel voorbeelden waarbij kinderen niet wensen te praten over hun problemen of traumatische ervaringen ten opzichte van andere mensen, maar dit plots wel doen ten opzichte van een hond.

Uitgebreider sociaal netwerk

Voor kinderen kan het leven met een hond tijdens hun jonge jaren nog heel wat extra voordelen opleveren. Kinderen met honden krijgen doorgaans door het contact en de verzorging van de hond meer zelfvertrouwen tijdens hun kindertijd, waardoor ze sneller de wereld rondom zich gaan verkennen en sociale contacten zullen aangaan. Hun prestaties verbeteren hierdoor en de positieve gevolgen van dit alles zullen zij zeker in het latere leven mogen ondervinden.

Baasjes met een huisdier hebben doorgaans ook een groter sociaal netwerk. Proefondervindelijke onderzoeken en testen hebben uitgewezen dat baasjes van huisdieren sneller worden aangesproken in het openbaar. Het huisdier is in dat geval vaak het onderwerp van het gesprek en hieruit vloeien vele nieuwe sociale contacten. Ook worden deze baasjes sneller begroet in het park of op straat. Mensen met huisdieren zullen zich zelf meestal ook socialer opstellen ten opzichte van andere personen. Doordat ze de wereld niet enkel vanuit hun eigen standpunt bekijken, begrijpen en appreciëren ze anderen sneller.

Relatietherapie

Tenslotte wordt vaak gesteld dat een huisdier de relatie tussen twee personen kan verbeteren. Meestal mogen we er vanuit gaan dat een relatie al in een positieve richting zit, als ze besluiten samen een huisdier aan te schaffen. Toch lijkt dit niet altijd het geval te zijn en kan het ook een invloed uitoefenen op de omgang tussen twee personen. Het dier zorgt er immers voor dat de twee telkens een gemeenschappelijk punt van interesse hebben en telkens iets om over te praten hebben, ook als andere onderwerpen wat gevoelig liggen en deze liefst vermeden worden. Bovendien heeft een hond ook zijn dagelijkse verzorging en wandelingen nodig, zodat er afspraken onderling moeten gemaakt worden hieromtrent. Ook dit verbetert de communicatie binnen een relatie. En zelfs als er een hevige ruzie gaande is en er niet meer gesproken wordt tegen elkaar, kan een schattige of domme actie van een hond ervoor zorgen dat er toch terug een lach op beide gezichten verschijnt.

Niet enkel voordelen

Hoewel er talrijke voordelen zijn aan het bezit van een huisdier, mogen toch ook de verplichtingen ten opzichte van een dier niet uit het oog verloren worden. Het dier verdient voor de onvoorwaardelijke vriendschap en liefde die zij bieden, natuurlijk ook de nodige aandacht en verzorging. Ook wanneer de baasjes even geen tijd of zin hebben om een wandeling te maken of de hond een borstelbeurt te geven, mag het dier niet aan zijn lot overgelaten te worden.
© 2017 - 2024 Ties80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…

Waarom word je duizelig of licht in je hoofd bij opstaanWaarom word je duizelig of licht in je hoofd bij opstaanAls je weer eens voor de tv in slaap bent gedommeld, moet je daarna goed opletten als je vervolgens weer snel van de ban…
Gebruik van oorkaarsen: Oren als bron van energieGebruik van oorkaarsen: Oren als bron van energieIn de winter hebben talloze mensen last van vermoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs depressies. De korte dagen met v…
Bronnen en referenties
  • Well D.L. (2009a). The effects of animals on human health and well-being. Journal of Social Issues, 65, 523–543
Ties80 (22 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.