Gebruik van oorkaarsen: Oren als bron van energie

Gebruik van oorkaarsen: Oren als bron van energie In de winter hebben talloze mensen last van vermoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs depressies. De korte dagen met vaak ook beperkte hoeveelheden zonnestralen werken op het gemoed van mensen. Het lentezonnetje zorgt doorgaans voor heel wat extra nieuwe energie, maar toch is dit vaak nog niet voldoende om bij het begin van de lente ten volle van de hernieuwde natuur te kunnen genieten. Om de mooie ontluikende momenten van dit seizoen niet te hoeven missen, wordt de laatste jaren vaak een hulpmiddel gebruikt, de hopitherapie. Vele mensen zal deze term niet erg bekend in de horen klinken. Als we het bij zijn Nederlandse naam 'oorkaarsentherapie' noemen, echter wel.

Eeuwen oud

Het gebruik van oorkaarsen is in België en Nederland pas het laatste decennium erg populair geworden. Mensen zoeken steeds vaker naar alternatieve en 'nieuwe' methodes om af te rekenen met ziekte, stress en futloosheid. De behandeling met oorkaarsen is echter, zoals velen van deze therapieën, al eeuwen oud. Verschillende volkeren over de hele wereld zoals Maya’s, Azteken, Chinezen en Egyptenaren maakten reeds vroeg gebruik van een brandbare substantie zoals was, waarin kruiden werden vermengd om zo in te brengen in het oor. Ook andere methodes om trillingen te veroorzaken en deze over te brengen in het oor, kwamen veelvuldig voor. In onze Westerse cultuur is het ritueel overgewaaid van de Amerikaanse indianencultuur. De Hopi-indianen, de oudste van de Pueblo-stammen en gekend om hun grote geneeskundige kennis, waren de belangrijkste inspiratiebron en de therapie kreeg dan ook meteen hun naam, hopitherapie.

Het waren ook de indianen die het behandelen van allerlei ongemakken met vuur introduceerden. Sommige stammen drenkten buffelhuid in een mengeling van kruiden en oliën en rolden de gedrenkte huid vervolgens op. Dit waren de allereerste oorkaarsen. Andere stammen namen de rook van brandende kruiden in de mond en bliezen deze in het oor van hun patiënt. Maar ook deze laatsten vonden snel andere methodes zoals opgerold papier om de rook in het oor te blazen. Later zijn de meeste stammen overgegaan tot het maken van de oorkaarsen op basis van bijenwas en kruiden.

Het was de heer Udo Leschik van de firma Biosun die in contact kwam met de Hopi-indianenstam en het gebruik van oorkaarsen daar leerde kennen. Hij merkte al snel de ontspannende en therapeutische mogelijkheden van de oorkaarsen en begon met toestemming van de Hopi-stam de oorkaarsen onder licentie te produceren volgens het aloude en originele Hopi-recept. Aangezien dit fabricaat onder licentie staat, bestaat er slechts één originele en echte Hopi-oorkaars, deze door Biosun op de markt gebracht. Deze kaarsen worden het vaakst verkocht en gebruikt door oorkaarsentherapeuten. Aangezien de afzetmarkt steeds ruimer werd, zagen nog enkele bedrijven hierin een winstgevende onderneming en brachten zij hun eigen kaars op de markt. Natura is na Biosun de grootste leverancier van deze producten. Zij behielden het natuurlijke aspect van de kaars, maar voegden een beschermkraag toe aan de voet van de kaars.

Ingrediënten van de beste kwaliteit

Een echte Hopi-oorkaars is een holle cilinder van ongeveer 22 cm lang. Onderaan in de kaars is er een kruisvormig filtertje ingewerkt om te voorkomen dat er zeker geen verbrandingsresten in de gehoorgang terechtkomen. De vorm van deze filter verwijst naar de indiaanse oorsprong van de kaarsen, waar het kruis Moeder Aarde voorstelt. Aan de buitenkant van de kaars werd een rode streep aangebracht, zodat men duidelijk kan zien tot waar de oorkaarsen mogen opgebrand worden. De vermelding 'Biosun' in rode letters wijst op de originele Hopi-kaarsen.

De Hopi-kaars is gemaakt van katoen van de beste kwaliteit. Aan de teelt van deze stof komen geen bestrijdingsmiddelen of andere chemische producten te pas. De katoenen doek wordt vervolgens gedrenkt in een mengeling van zuivere bijenwas, honingextract, traditionele indiaanse kruiden (zoals salie, St. Janskruid en kamille) en 100% natuurlijke aroma-essences. De kaarsen worden vervaardigd onder zeer strenge voorwaarden om een zo correcte verbranding van de stoffen te garanderen. Een echte Hopi-kaars voldoet trouwens aan de CE-normen.

Massage van het trommelvlies

Zodra de oorkaars op de juiste manier ingebracht wordt in het oor, wordt deze aangestoken. De kaars blijft branden gedurende de gehele behandeling. Het branden brengt een schouweffect teweeg in de oorkaars. Dit schouweffect gaat een lichte onderdruk creëren in het oor. Samen met de lichte trilling van de stijgende lucht, veroorzaakt door de natuurlijke beweging van de vlam, geeft dit een zachte massage aan het trommelvlies. Dit gaat naast een aangenaam gevoel ook onmiddellijk effect hebben op de drukregeling in het oor. Het middenoor en binnenoor ervaren tijdens de behandeling een aangename en ontspannende warmte. Op een gegeven ogenblik gaat het verbrande gedeelte van de kaars op natuurlijke wijze omklappen. Op dit moment ontstaat een lichte overdruk in de uitwendige gehoorgang en zal de warmte intenser voelbaar worden. Door deze opwarming wordt de bloedsomloop en de zuiverende werking van het lymfesysteem gestimuleerd en het immuunsysteem verstevigd. Om het evenwichtsgevoel niet te verstoren, worden steeds beide oren behandeld.

Een behandeling met oorkaarsen is rustgevend en absoluut niet pijnlijk. Tijdens het branden van de oorkaarsen hoort de patiënt een licht knisperend geluid en voelt hij/zij een aangename warmte. Naast de ontspannende functie van de hopi-therapie, kan deze ook een duidelijke therapeutische rol spelen bij het volgende aandoeningen:
 • Verkoudheid met neus- en keelirritaties, heesheid
 • Sinusitis (zowel chronisch als acuut)
 • Gehoorsstimulatie
 • Slaapstoornissen
 • Oorsuizingen en oortintelingen
 • Hoofdpijn en migraine
 • Activeren van de lokale bloedcirculatie, het lymfesysteem en het metabolisme
 • Coördinatie van de twee hersenhelften
 • Stimuleren van de energiecirculatie
 • Losmaken van oorsmeer
 • Regelen van de aanmaak van oorsmeer
 • Voorkomen van oorontstekingen (niet het genezen van oorontstekingen)
 • Verlichten van problemen met drukcompensatie zoals bij het opstijgen en dalen van vliegtuigen, diepzeeduiken, …

Ondanks de positieve therapeutische werking van de Hopi-oorkaarsen, dient men toch voorzichtig te zijn met patiënten met epilepsie, oorontstekingen, allergieën op bestanddelen in oorkaarsen, doorboord of gescheurd trommelvlies en de ziekte van Ménière. In dergelijke gevallen is het raadzaam eerst uw behandelend geneesheer te raadplegen.
© 2017 - 2024 Ties80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorkaarsen en het gebruik daarvanOorkaarsen en het gebruik daarvanOorkaarsen. Heb je er wel eens over gehoord en dacht je ook dat men hierbij kaarsvet in de oren liet druppelen? Nee hoor…
Energie volgens de traditionele Japanse geneeskunstEnergie ligt net zoals bij de Chinezen aan de grondslag van alles wat bestaat. Om de circulatie van de levensenergie te…
Energetische therapie: lichaam en geest in balansEnergetische therapie: lichaam en geest in balansAlles waar je mee bezig bent draait om energie, bijvoorbeeld ademhaling of iets eten. Ook dingen zoals water dat door ee…
Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openOren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openAls je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite d…

Hond als therapieHond als therapieTijdens de feestdagen staat een huisdier op talloze verlanglijstjes van kinderen. Velen onder hen werden echter al snel…
Suntheanine: werkt kalmerend maar houdt toch alertSuntheanine: werkt kalmerend maar houdt toch alertSuntheanine is een door Taiyo ontwikkelde organische vorm van het aminozuur L-theanine. De kracht van suntheanine zit he…
Ties80 (22 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.