Oorkaarsen en het gebruik daarvan
Oorkaarsen. Heb je er wel eens over gehoord en dacht je ook dat men hierbij kaarsvet in de oren liet druppelen? Nee hoor. Lees meer over de toepassing van oorkaarsen en wat je er mee kunt bereiken…
Oud indiaans gebruik
Het gebruik van oorkaarsen is in Nederland nog niet eens zo heel erg lang bekend. Eigenlijk pas zo’n 15 jaar geleden werd de oorkaars en het gebruik daarvan bekender. De oorsprong van het gebruik van oorkaarsen ligt bij de natuurvolkeren: de Hopi indianen, al zag de oorkaars er toen natuurlijk niet zo uit als tegenwoordig. De indianen gebruikten hiervoor een rietstengel die werd overgoten met bijenwas en werd dan aangestoken. De oorkaars van nu is een buis vandoek, is ongeveer 20 cm lang met daaromheen kaarsvet. In de kaars zijn ook kruiden toegevoegd: salie, johanneskruid en kamille voor een medicinale werking. Op de kaars staat een rood streepje en het is de bedoeling dat men de kaars tot dit streepje laat opbranden terwijl de buis van kaars in het oor gehouden word. Belangrijk is om te weten dat er geen kaarsvet in het oor zal komen. Het gedeelte dat is opgebrand zal op een gegeven moment gaan omklappen maar er niet vanaf vallen.
Oorkaarsen kunnen hulp bieden bij de volgende klachten
- Betere werking van het gehoor
- Bij reiniging van het oor
- Bij hoofdpijn en/of migraine
- Bij verkoudheid
- Bij verkoudheid of griepverschijnselen
- Bij stress
- Bij neus en keelproblemen
- Bij oorpijn, tintelingen, oorsuizingen
In feite dus bij ieder probleem dat zich opdoet rondom de keel, neus en oorzone.
Hoe word de oorkaars gebruikt.
De persoon die de behandeling krijgt gaat op de zij liggen en de andere persoon zet de oorkaars in het oor van de te behandelen persoon. Met de éne hand word de kaars steeds vastgehouden zodat deze in de juiste stand in het oor blijft staan. De gehooringang word zo geheel afgesloten door de kaars zodat er verder geen valse lucht in de het oor kan komen. Met de andere hand kan dan de kaars met een aansteker worden aangestoken. Daarna laat men de kaars rustig opbranden. Ongeveer halverwege zal het opgebrande gedeelte gaan ombuigen, maar niet op de persoon vallen. De luchtdruk in het oor zal dan veranderen en de kaars krijgt een soort van schoorsteeneffect. Warme lucht word door de kaars aangezogen en verwarmt het oor waardoor de medicinale werking kan optreden. Wanneer de kaars omklapt begint er dan een tegendruk te ontstaan waardoor het trommelvlies beurtelings naar binnen en naar buiten gedrukt kan worden. Hierdoor word het trommelvlies soepeler en het gehoor beter. Dus, door de warmte die in het oor komt, de luchtdrukverandering en de werking van de kruiden ontstaat een drievoudige behandeling die voor diegene die het ondergaat in bijna alle gevallen een prettige en ontspannende ervaring is. De luchtdruk en de werking van het oor word door de behandeling verbeterd evenals de holten rondom het oor, de bloedtoevoer word verbeterd en het immuunsysteem versterkt. Wanneer de kaars tot op het streepje is opgebrand zal men de kaars voorzichtig uit het oor nemen en doven in een glas met water. Daarna herhaalt men de behandeling ook bij het andere oor zodat het evenwicht in beide oren gelijk blijft.
Waarschuwing
Ondanks dat er geen negatieve bijwerkingen bekend zijn door het gebruik van oorkaarsen word het gebruik afgeraden voor: epilepsiepatiënten, bij acute oorontsteking en trommelvliesperforatie.