Suntheanine: werkt kalmerend maar houdt toch alert

Suntheanine: werkt kalmerend maar houdt toch alert Suntheanine is een door Taiyo ontwikkelde organische vorm van het aminozuur L-theanine. De kracht van suntheanine zit hem in het feit dat het kalmerend werkt maar niet versuft. Je hebt hierdoor minder last van stress maar blijft wel gewoon de alertheid behouden die nodig is om je werk en andere dagelijkse bezigheden te doen. Suntheanine draagt actief bij aan het stimuleren van alfagolven in het brein terwijl het bètagolven juist doet afnemen. Het supplement wordt aangeraden door diverse artsen en andere medische professionals.

Suntheanine


Wat is suntheanine?

Veel mensen in Nederland gaan gebukt onder een zekere mate van stress. De huidige maatschappij vergt veel van ons en dit kan voor een gehaast en gespannen gevoel zorgen. Veel mensen zijn op zoek naar een manier om deze stress te verlichten zonder dat hun mentale capaciteiten om hun werk te verrichten en de dagelijkse taken uit te voeren op de tocht komen te staan. Zou je hiervoor echt een kalmeringsmiddel gaan gebruiken (al dan niet op recept) dan zou dit namelijk kunnen zorgen voor een suf gevoel waarbij bovendien het reactievermogen wordt ondermijnd. Veel doeltreffender zou het zijn om iets in te nemen dat je wel kalm maakt maar tegelijk alert houdt. Zo'n middel is suntheanine.

Van groene thee is wel bekend dat het kalmeert. Producent Taiyo is een pionier op het gebied van producten op basis van groene thee en ontdekte dat dit kalmerende effect het gevolg is van het in groene thee aanwezige aminozuur L-theanine. Dit aminozuur komt nagenoeg uitsluitend voor in theebladeren. Dit derivaat van L-glutamine is in staat door de bloed-hersenbarrière te dringen, waarna het zowel een kalmerend als een opwekkend effect heeft. Taiyo ontwikkelde een organische vorm van L-theanine die het suntheanine noemde en heeft hier sindsdien een patent op. Het effect van suntheanine berust in belangrijke mate op de productie van alfagolven in het brein. Het gebruik van suntheanine wordt veilig geacht in doses van 200 tot 250 mg per keer met een maximum van 1.200 mg per dag (Gomez-Ramirez, M, 2007). Japans onderzoek heeft tevens aangetoond dat mensen die dagelijks veel koffie drinken hun inname van de cafeïnerijke drank sterk kunnen verminderen zonder zich hierdoor duf te gaan voelen (Yoto, A. c.s., 2012).

Alfagolven: er gaat een wereld voor je open

Een alerte staat van relaxatie zonder versuft gevoel, zo zou je het effect van suntheanine het beste kunnen omschrijven. Je vraagt je dan wellicht af hoe een dergelijke staat bereikt kan worden. De sleutel hiertoe ligt in de alfagolven die suntheanine stimuleert, terwijl tegelijkertijd de bètagolven verminderd worden. Hoe gaat dit in zijn werk?

Het menselijke brein werkt op basis van zwakke elektrische impulsen. Deze kunnen gemeten worden door middel van een EEG of elektro-encefalografie. Hiervoor wordt meestal een muts met elektroden op het hoofd geplaatst. Door geleiding via contactvloeistof kan een computer dan vervolgens de elektrische signalen van de hersenen oppikken en weergeven op een monitor. Bij deze hersengolven wordt door neurologen onderscheid gemaakt tussen alfa-, bèta-, delta- en thètagolven. Het type golven dat gemeten wordt zegt iets over de mentale staat waarin men zich bevindt. Zo worden deltagolven gemeten wanneer iemand in diepe slaap is, thètagolven wanneer je een beetje wegdommelt, alfagolven wanneer je rustig maar alert bent en de sterke bètagolven wanneer je alert en opgewonden bent.

Bij mensen die veel onder stress te lijden hebben worden in EEG-onderzoeken vaak sterke bètagolven gemeten. Het nut van suntheanine zit hem erin dat de alfagolven toenemen terwijl de bètagolven juist afnemen met als gevolg dat een alerte, gestreste gemoedstoestand verandert in een alerte maar tevens kalme gemoedstoestand. Op die manier worden negatieve gevolgen van stress weggenomen en voel je je ontspannender zonder dat bijvoorbeeld je werk eronder te lijden krijgt.

Aanbevelingen van artsen

Diverse medische professionals zweren bij het gebruik van suntheanine en raden het hun patiënten aan. Zo raadt bijvoorbeeld dr. Felicia Stoler - die je zou kunnen kennen als presentatrice van het TLC-programma Honey We’re Killing the Kids - het product aan in haar praktijk. Ook Jonny Bowden raadt het gebruik van suntheanine aan. Hij is auteur van diverse bestsellers over voeding en graag geziene gast in de populaire televisieshow van Dr. Oz. De Amerikaanse internist dr. Jacob Teitelbaum ziet in zijn praktijk dagelijks tientallen patiënten die zware kalmeringsmedicijnen gebruiken om om te gaan met stress en daaruit voortvloeiende angst- en paniekaanvallen. Hij raadt veel van zijn patiënten met succes aan om in plaatst daarvan suntheanine te overwegen.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Suntheanine heeft in Nederland anno 2020 nog niet zoveel bekendheid maar het is hier wel gewoon verkrijgbaar. Een supplement op basis van suntheanine is onder meer verkrijgbaar van de merken AOV, Vitaminhealth, Swanson en Vitakruid.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
16 tips tegen stress en onrust16 tips tegen stress en onrustWe maken dagelijks dingen mee die mogelijke stress en onrust veroorzaken. Werk, familie, gezondheid, geld: het zijn alle…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Gebruik van oorkaarsen: Oren als bron van energieGebruik van oorkaarsen: Oren als bron van energieIn de winter hebben talloze mensen last van vermoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs depressies. De korte dagen met v…
Caprylzuur gebruiken bij een Candida schimmelinfectieCaprylzuur gebruiken bij een Candida schimmelinfectieBij een Candida schimmelinfectie is er sprake van een overwoekering van enkele van nature in het lichaam aanwezige schim…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.suntheanine.com/what-is-suntheanine/
  • http://www.suntheanine.com/from-the-experts/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Theanine#Pharmacodynamics
  • Gomez-Ramirez, Manuel, The Deployment of Intersensory Selective Attention: A High-density Electrical Mapping Study of the Effects of Theanine, Volume 30(1), January/February 2007, pp 25-38.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518171/ (Yoto, A. c.s., 2012)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.