Caprylzuur gebruiken bij een Candida schimmelinfectie

Caprylzuur gebruiken bij een Candida schimmelinfectie Bij een Candida schimmelinfectie is er sprake van een overwoekering van enkele van nature in het lichaam aanwezige schimmels. Je kunt hier last van krijgen tijdens of na het gebruik van antibiotica of in een situatie waarin er sprake is van een verminderde weerstand. Een natuurlijk middel dat kan helpen om Candida te bestrijden en de juiste balans in het lichaam te herstellen is caprylzuur. Het middel is zonder recept verkrijgbaar en kan in capsulevorm worden ingenomen.

Caprylzuur bij Candida schimmelinfectie


Wat is caprylzuur?

Caprylzuur is een verzadigd vetzuur en een type carbonzuur dat onder meer voorkomt in menselijk zweet en de melk van verschillende zoogdieren, maar bijvoorbeeld ook verwerkt is in zaken als zeep, parfum en bier. Het is ook wel bekend onder de systeemnaam octaanzuur. Het heeft daarnaast echter nog veel meer toepassingen, zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt in antimicrobiële pesticiden. Ook wordt het gebruikt in diverse voedingssupplementen, waaronder supplementen gericht op gewichtsverlies en het verbeteren van het uithoudingsvermogen bij atleten. Een toepassing van caprylzuur die wat minder bekend is is die van middel tegen een Candida schimmelinfectie.

Over Candida schimmelinfectie

Een Candida schimmelinfectie - ook wel candidiadis of candidose genoemd - is een schimmelinfectie of mycose die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. In de meeste gevallen gaat het om een infectie met de schimmel Candida albicans. Deze gist leeft bij iedereen in het maag-darmstelsel en de urinewegen en kan daar in principe geen kwaad. Onder bepaalde omstandigheden kan de schimmel echter gaan 'overwoekeren'. Dit gebeurt vooral wanneer het natuurlijke afweersysteem steken laat vallen, bijvoorbeeld in het geval van een ernstige ziekte, tijdens en na het gebruik van antibiotica of andere het immuunsysteem ondermijnende medicijnen op recept. Wanneer Candida albicans gaat woekeren dan betekent dit dat het biologische evenwicht in het lichaam uit balans is, met een opportunistische infectie tot gevolg. Soms wordt onterecht gedacht dat het gaat om een geslachtsziekte.

Witte aanslag op de tong / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Witte aanslag op de tong / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een Candida schimmelinfectie uit zich vaak in de mond en keel en bij de geslachtsorganen. Het kan ook effecten hebben op de huid en nagels. In de keel en op de tong is vaak een wit tot geel beslag waarneembaar (zie afbeelding). Rondom de geslachtsorganen ontstaan klachten als jeuk, roodheid, een branderig gevoel en een korrelige, witte afscheiding. Bij vrouwen wordt dan ook wel gesproken van witte vloed. Candida-infecties kunnen ook de kop opsteken in vochtige huidplooien zoals de liezen en oksels of onder de borsten. Het kan zich op één plek concentreren zoals de tong of de schaamstreek, maar kan ook op meerdere delen van het lichaam tegelijk voorkomen.

Wie naar de huisarts gaat met een Candida schimmelinfecties zal vaak een anti-schimmelmedicijn voorgeschreven krijgen zoals terbinafine, miconazol of nystatine. Werkt een lokale behandeling niet voldoende dan wordt vaak gekozen voor tabletjes zoals fluconazol.

Gebruik van caprylzuur bij Candida

Een alternatief voor de hierboven genoemde middelen - waarvoor bovendien geen doktersrecept nodig is - is caprylzuur, wat zeer effectief kan werken bij het bestrijden van een Candida schimmelinfectie. Dit soort infecties ontstaat als gevolg van een disbalans in het lichaam voor wat betreft schimmels en bacteriën. Caprylzuur dient als een natuurlijk afweermiddel tegen Candida. Het versterkt de goede bacteriën in het lichaam en helpt zo de natuurlijke balans te herstellen. Caprylzuur bevat zogeheten kortketenige vetzuren, die worden opgenomen door Candida schimmels. Doordat het daarbij ook de celstructuur van de schimmel verandert wordt het voor het lichaam eenvoudig om de overmatige schimmel af te voeren zodat de balans zich kan herstellen en de klachten snel verdwijnen.

Een voordeel van caprylzuur ten opzichte van geneesmiddelen als miconazol of terbinafine is dat het volledig natuurlijk is. Veel mensen vinden dit belangrijk. Er zijn daarnaast ook nauwelijks bijwerkingen van bekend. Bij het eerste gebruik kunnen alleen soms wat maagklachten optreden. Herken je de symptomen van Candida en vind je het gênant om met klachten van de geslachtsorganen naar de dokter te gaan dan kan caprylzuur tevens een uitkomst bieden. Je hebt hier immers geen recept voor nodig. Candida kan overigens ook worden aangetoond middels een thuistest, welke voor circa 15 euro (2019) verkrijgbaar is bij diverse (online) drogisterijen. Blijven de klachten langer dan twee weken aanhouden neem dan wel contact op met de huisarts.

Verkrijgbaarheid caprylzuur

Caprylzuur is in capsulevorm verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen. Het is onder meer verkrijgbaar van de merken Elvitaal, Golden Naturals en Healthy Vitamins. Daarnaast kun je ook kiezen voor Candiplex van het merk Venamed. Naast caprylzuur bevat dit supplement ook vitamine C en E, magnesium, calcium, zink en biotine. Candiplex Strong bevat daarnaast ook pau d'arco, alsemkruid, knoflookextract en papaja-enzym om je weerstand een extra boost te geven.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Candida albicans: symptomen, oorzaak en behandelingCandida albicans: symptomen, oorzaak en behandelingCandida symptomen bij vrouwen en mannen hangen af van de locatie van de schimmelinfectie. Candida albicans is een gistac…
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…
Is candida een soa? - Candida albicansIs candida een soa? - Candida albicansCandida is een veel voorkomende aandoening. Veel mensen hebben er last van. Er zijn veel verschillende soorten klachten…
Schimmels en schimmelziektenSchimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schi…

Suntheanine: werkt kalmerend maar houdt toch alertSuntheanine: werkt kalmerend maar houdt toch alertSuntheanine is een door Taiyo ontwikkelde organische vorm van het aminozuur L-theanine. De kracht van suntheanine zit he…
Nutramin NTM Lymecare gebruiken bij de ziekte van LymeNutramin NTM Lymecare gebruiken bij de ziekte van LymeDe ziekte van Lyme is een slopende ziekte en helaas bestaat hiervoor anno 2017 nog geen pasklare behandeling. Wie niet i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Metsi, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Caprylic_acid
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Candidiasis
  • http://www.optimalegezondheid.com/candida-en-caprylzuur/
  • http://www.vaginaleschimmelinfectie.nl/Caprylzuur_bij_een_schimmelinfectie.html
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.