Zoutsteen, wat is het voor product en wat kan je er mee?

Zoutsteen, wat is het voor product en wat kan je er mee? Ben je met spiritualiteit bezig of kom je wel eens in de sauna, dan is de zoutsteen mogelijk een bekend gegeven. Toch zijn er nog veel mensen die niets weten over de Himalaya-zoutstenen of de producten die onttrokken worden aan de Himalaya-zoutsteen. Wat doet deze zoutsteen precies en wat heb je er aan, behalve dat het in een lamp mooi gedempt licht kan geven?

De zoutsteen

De echte zoutsteen of producten van de zoutsteen komt uit de Pakistaanse zoutmijnen in het Himalayagebergte. De kleuren van de stenen zijn wit, zachtroze of oranje. De steen heeft een hoog sodiumchloridegehalte. Het delven van Himalayazout vindt plaats middels een laser die in eerste instantie grote platen ‘klieft’. Vervolgens worden die platen in behapbare brokken verwerkt. Hetgeen er afbreekt wordt gebruikt voor de zoutwater-oplossingen in voedings- en badproducten. De grotere stukken worden verwerkt tot lampen, bakplaten en platen voor de sauna.

De toepassing van zoutsteen is zonder meer ruim te noemen en varieert van een lamp tot een badproduct. Zoutsteen is in verschillende vormen ruim verkrijgbaar en relatief goedkoop in aanschaf.

Toepassing zoutsteen

Als lamp/licht
De zoutlamp is wel de meest bekende toepassing van de zoutsteen. Deze lamp is er in allerlei vormen en maten. Hoe zwaarder en groter de steen, hoe meer m3 de steen aan kan qua luchtreiniging. Vaak is de steen één grote steen, grof van structuur met alleen een eenvoudige voet en een gat in het midden om een lampje in te doen (met name voor de warmte). De zoutlamp kan echter ook opgebouwd worden uit allemaal kleine zoutstenen in bijvoorbeeld een open ijzeren korf. Ook zijn er stenen waar aan de bovenkant een gat in gemaakt is en waar een waxine lichtje in kan. Ook dit geeft uiteraard warmte af.

In de voeding

Je kunt een zoutsteen, en dan moet je wel een rechte gladde steen hebben, opwarmen en er eten op bereiden. Je moet de steen dan één uur op 250 graden in de oven leggen. Leg de warme steen met speciale knijpers of doeken op een egale plaat (die niet kan smelten) op tafel en maak er allemaal gebruik van door je eten op de steen te bereiden. Je kunt de steen ook op de barbecue leggen om er bijvoorbeeld vis op te bereiden. Tenslotte kan je er bijvoorbeeld ook warme amuses mee aanbieden. Het blijft warm en ziet er fraai uit als je het presenteert. Als je amuses aan gaat bieden, dient de warme steen zo’n 80 graden te zijn. Er zijn speciale klemmen te koop die je als greep kunt gebruiken.

Je kunt de zoutstenen in een ronde, ovale, vierkante of rechthoekige vorm kopen. De meeste zoutstenen hebben een metalen basisplaat (al dan niet op pootjes). Dat is vooral handig als je de steen aan tafel gebruikt. Ook op tafel is de zoutsteen een decoratieve steen. Warm om je eten op klaar te maken en koud specifiek als decoratieve steen.

Je kunt het normale tafelzout vervangen door Himalayazout (zout onttrokken aan de zoutsteen). Het bevat veel meer mineralen en sporenelementen dan het reguliere keukenzout. Enkele bekende zijn: magnesium, calcium, kalium, sulfaat en natriumchloride.

In de badkamer

In de badkamer kan je het zout dat onttrokken wordt aan de Himalaya-zoutsteen ook toepassen. Het onttrokken zout is te gebruiken als stukjes grof badzout of als zoutbal (eerst wordt het zout onttrokken aan de zoutsteen en daarna weer samengeperst als bal) die je in je bad laat zakken. Het werkt enorm ontspannend en stressverlagend. Hebben je voeten het zwaar te verduren gehad, dan is een voetenbad met wat zout erin ook aan te raden. Het ontspant direct.

Er zijn allerlei kant-en-klare scrubs op de markt. Probeer ook eens een scrub met Himalayazout. Neem wat van je eigen douchegel of beter nog doucheolie en meng het met een handje van dit zout. Rol het vervolgens over je huid en spoel het af met lauwwarm water. Je huid wordt superzacht en voelt ontspannen aan.

Ook deodorantkegels met Himalayazout kan ontspannend werken. De speciale deodorant met zout besprenkel je met wat druppels water en breng je vervolgens aan op de oksels.

In de sauna
Steeds meer professionele sauna’s werken met een zoutsteensauna. De wanden zijn dan ‘behangen’ met zoutsteen en zijn warm. Dit geeft een warme ietwat vochtige atmosfeer en is goed voor de huid en het ademhalingssysteem. Veel mensen die voor het eerst naar de sauna gaan, gaan onder meer in deze sauna. Als je begint met saunabezoek kan de droge warmte nogal heftig zijn. Deze sauna is wat vochtiger en dat maakt deze sauna meer toegankelijk voor de beginnende saunabezoeker.

Gezondheidsaspecten zoutlamp in de ruimte

Je ziet steeds meer mensen die de zoutlamp ontdekken en dag en nacht laten branden, maar wat doet de zoutlamp exact in een ruimte.

De rol van ionen in de ruimte

Ionen, dit zijn elektrisch geladen moleculen, zijn er in positieve en negatieve vorm. Positieve ionen worden meestal gevormd als er apparatuur zoals en magnetron, airco, stofzuiger of föhn aanstaat. Een veelheid van positieve ionen die aanwezig zijn in je huis kunnen de gezondheid negatief beïnvloeden. Hierbij valt te denken aan:
  • Moeite hebben met in slaap vallen.
  • Migraineaanvallen.
  • Een verhoogd stressniveau.
  • Astma-aanvallen.

Het effect van positieve en negatieve ionen zoals genoemd, is weliswaar bij veel mensen bekend, maar niet wetenschappelijk vastgesteld.

Ionen en de opgewarmde zoutsteen

Door voldoende negatieve ionen kan de balans teruggebracht worden, maar dan moet dat wel op een of andere manier gestimuleerd worden. Denk hierbij aan natuurverschijnselen zoals een waterval, brekende zee bij een kustlijn of een bliksemschicht. Daar heb je in de woonkamer natuurlijk niets aan. Met een zoutsteenlamp in de ruimte wordt er een dusdanige omgeving gecreëerd dat negatieve ionen als het ware gestimuleerd worden. Op deze wijze wordt de balans teruggebracht.

Het zout van de lamp wordt warmer dan de omgeving en watermoleculen worden aangetrokken. Het water condenseert op de lamp en de positieve ionen blijven op de lamp zitten, terwijl de negatieve ionen weer de lucht in gaan. De lucht wordt als het ware gezuiverd. Als je aan een zoutlamp voelt, dan voelt deze vaak ietwat vochtig aan.

Al met al voorkomt het kwalen en levert het een positieve bijdrage aan je concentratievermogen. Je humeur wordt beter en de zoutlamp kan bovendien ook een positieve bijdrage leveren tegen winterdepressie. Klein bijkomend voordeel is dat de steen ook nare geurtjes uit de lucht haalt.

De werking van zoutsteen komt bij een verwarmde zoutsteen het best tot z’n recht.

Tot slot

Zoutsteen is overal verkrijgbaar, goed toe te passen en relatief goedkoop. Het heeft een positieve werking op veel mensen en soms is het ook gewoon decoratief. Om die reden is er inmiddels aan scala aan zoutlampen van heel modern, tot robuust of zelfs ietwat klassiek. Daarnaast is het aantal producen waar Himalayazout in verwerkt wordt groeiende. Als je producten wilt gaan proberen, dan is het goed je er van te vergewissen dat het om echte Himalaya-zoutstenen gaat.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheikunde - handig ionen overzichtScheikunde - handig ionen overzichtEen zout is een verbinding die is opgebouwd uit ionen. Om bijvoorbeeld oplossingsreacties en neerslagreacties van zouten…
Waarom is water zo speciaal?Waarom is water zo speciaal?Waarom is er geen leven op andere planeten als er geen water is? Water is zeer belangrijk voor het voortbestaan van de a…

Policosanol heeft gunstig effect op het cholesterolPolicosanol heeft gunstig effect op het cholesterolPolicosanol is een product dat gewonnen wordt uit suikerriet en dat een gunstig effect heeft op de cholesterolniveau's.…
Bamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe is erg rijk aan silicium. Dit mineraal wordt gewonnen uit de stengels en bladeren van de bamboe en verwerkt tot e…
Bronnen en referenties
  • https://www.happy-spirit.nl/zoutsteen/
  • https://ayuhuid.nl/zoutlamp-werking/
  • https://www.nieuwetijdskind.com/wat-gebeurt-er-in-je-lichaam-als-je-roze-himalayazout-eet/
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.