Grootmoeders foefjes: ziektes & niet lekker voelen

Grootmoeders foefjes: ziektes & niet lekker voelen Foefjes en kneepjes uit grootmoeders tijd. Oma heeft altijd wel een oplossing voor ziektes, niet lekker voelen of verwondingen. Je hoeft niet in elke situatie naar de winkel te rennen, het geneesmiddel is dichterbij dan je denkt.

Alcohol

Na het weekend is het opstaan vaak vervelend als je de dag daarvoor bent wezen stappen en flink hebt lopen drinken. Kauw tot 10 koffiebonen en slik de fijngekauwde koffie langzaam in. Drink je vooraf sinaasappelsap bindt dit het alcoholgehalte.

Besmetting

Heb je een besmetting, kauw dagelijks een paar jeneverbessen fijn. Dit werkt laxerend en ook mensen met een gevoelige maag kunnen dit verdragen.

Blaasjes

Blaasjes op de lippen bijvoorbeeld, lastig. Dep het wisselend met een watje wat in ijskoud water is gedoopt en een watje wat in heet water is gedoopt.

Bloedcirculatie

Hete melk prikkelt de werking van de nieren en de bloedsomloop. Drink je hete melk, ga je zweten en dit zet alles in werking.

Bloeduitstorting

Leg een kompres met burowwater of valkruidtinctuur op de gewonde plek. Burrowwater is verdund water. Een minder effect heeft kompressen met koud water.

Brandneteljeuk

Jeuk als oorzaak van brandnetels is erg vervelend, bovendien ontstaan er kleine bultjes. Smeer een vette crème op de plek en je zult zien dat de jeuk verdwijnt. Tevens is het belangrijk niet te krabben, hoe moeilijk dit ook is. Krab je teveel, kun je ontstekingen veroorzaken.

Eetlust

Neem vóór de maaltijd 4 druppels lavendelolie op een klontje suiker en de honger zal gestild worden.

Genezend bad

Voor een genezend bad heb je badzout nodig. Heb je dit niet in huis, kun je gemakkelijk een eigen kruidenextract maken:
Neem het gezeefde aftreksel van ongeveer 250gram kruiden.
  • Reuma: neem een bad met veldbloemen, die tussen het koren groeien, en varenkruidwortels
  • Kramp: neem een bad met kamille
  • Stofwisseling: voor een betere stofwisseling, neem een bad met dennennaalden
  • Kalmeren: wil je een kalmerende werking? Voeg lavendel toe aan het bad
  • Opwekkend: rozemarijn in het bad heeft een opwekkende werking

Griep

Heb je griep, zijn er genoeg medicijnen. Echter is dit ook op natuurlijke wijze te behandelen. Maak een pot thee van duizendblad en venkel. Laat 1 theelepel met venkelkorrels en 1 eetlepel met duizendbladen met ¼ liter koud water ongeveer 15 minuten koken en drink deze thee een half uur voor de maaltijd.

Hoofdpijn

Dit middeltje tegen hoofdpijn is al oud: drink een kop sterke en zoete koffie. Voeg er een paar druppels citroensap bij en het zal nog beter helpen tegen hoofdpijn.

Insectenbeet

Sowieso nooit krabben! Dit is heel belangrijk. Bij de apotheek zijn er veel zalfjes te halen tegen de jeuk, maar kijk in de keuken en er is genoeg aanwezig dat ook helpt, zoals: citroensap, uiensap, salmiak of jodium.
Haal sowieso de angel eruit en zuig de gifstoffen eruit, met de mond.

Koorts en rillingen

Erg vervelend als je het de hele tijd koud of juist warm hebt. Drink sterke koffie met citroensap voor het eten en de koorts zal verdwijnen.

Maagzuur

Verschillende middeltjes bestrijden maagzuur. Rauwe zuurkool, zout water, zuiveringszout of meerdere keren een paar slokken melk drinken. Eet niet teveel, eet geen scherp gekruide gerechten en pas op met zeer koud of zeer warm voedsel.

Melk

Melk helpt tegen veel kwaaltjes: het bevrijdt de maag van gift, helpt tegen hoesten, winden en koorts.
  • Hoesten: neem warme melk met honing
  • Winden: kook een volle eetlepel kummel in een halve liter melk
  • Koorts: kook de volgende middeltjes door: ¼ liter melk, ¼ liter water, 1/8 liter witte wijn, ¼ pond suiker en 6 eetlepels citroensap. Zoals gezegd, even door laten koken en het wondermiddeltje is klaar!

Mond verbrand

Heb je je mond verbrandt door wat dan ook, lik boter op of drink langzaam veel zoete room.
De pijn is verdwenen.

Onrust

Kun je niet slapen of ben je nerveus, neem een theelepel honing. Dit werkt kalmerend.

Opgezette amandelen

Gorgel met saliebladen (1 theelepel op ¼ liter water) of met kamillethee met een beetje honing.

Pleisters

Is de wond genezen en wil je de pleister eraf halen, doet dit altijd zoveel pijn. De haartjes worden meegetrokken en de huid gaat ook nog een stuk mee. De oplossing: gebruik medicinale benzine. Geen haartjes meer die worden afgerukt en geen huid die mee omhoog gaat.
Plakt de pleister niet, bevochtig het met een beetje alcohol of medicinale benzine.

Spijsvertering

Is je spijsvertering niet helemaal optimaal? Eet voor elke maaltijd een salade van rauwkost.
Wortels, witte kool, appels. Dit bevordert de vorming van maagsappen en dus ook de spijsvertering.

Stoppende werking

Blauwe bosbessen hebben een stoppende werking, dit komt door het gehalte aan looistof.
Erg handig mocht je bijvoorbeeld diarree hebben.

Uien

Uien bevorderen de spijsvertering en helpen goed tegen hoest, pijn in de borst en darmproblemen. Een bijen- of wespensteek wordt met uiensap/ uienschijven behandeld. Wrijf er de plek mee in of leg er de uienschijven op.

Uitslag

Hebben kinderen uitslag, meng door het eten een eetlepel biergist en na een paar dagen verdwijnt de uitslag.

Verbrandingen

Bij lichte verbrandingen kun je zelf te hulp schieten. Wrijf brandzalf op de plek of gebruik koud water.
Wat belangrijk is: gebruik GEEN boter, meel, olie of andere vetten!
Is er sprake van zware verbrandingen, ga meteen naar de dokter/ ziekenhuis.

Wonden

Heb je een kleine snijwond, wrijf er eiwit overheen. Dit werkt beschermend.
Heb je een wond wat slecht geneest, smeer er levertraanzalf op. Is dit niet in huis aanwezig? Geen probleem, druivensuiker helpt ook.

Zweren

Zweren zijn altijd lastig, maar toch zelf te behandelen. Bak een ui half gaar, snijdt hem doormidden en leg de nog hete helft op de zweer.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomereczeem bij paarden behandelen: dekens, zalfjes en voerEen paard met zomereczeem heeft enorme last van jeuk tijdens de zomermaanden. Er zijn inmiddels verschillende middelen o…
Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!"Hoe geraak ik van mijn rimpels af?" zul je je wellicht afvragen. Een vraag die op de lippen ligt van heel wat vrouwen,…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Kruidengeneeskunde: de voorbereidingenDe meeste kruiden worden in gedroogde vorm verkocht of je kan de kruiden zelf drogen en invriezen. Zo kan je ze voldoend…

De magie van aromatherapieDe genezende en opwekkende kwaliteiten van plantengeuren kunnen u helpen ontspannen en kunnen zelfs kwaaltjes behandelen…
Dromen vertellen een verhaal‘’Ik wilde schreeuwen, maar het lukte niet! Ik bleef rennen en rennen…’’ Ook wel eens van die rare dromen? De mens heeft…
Reactie

Ton, 25-12-2007
Waarmee moet je water verdunnen om er burrowwater (zie bloeduitstorting) van te maken? Reactie infoteur, 26-12-2007
Dag Ron,

Bedankt voor je reactie. Burrowwater is gedestileerd water.
Dit is verkrijgbaar bij apotheek of drogisterij.

Succes!
Groetjes Jolanda (Infoteur)

Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 16-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.