De kenmerken van de huidige generaties volgens de astrologie

De kenmerken van de huidige generaties volgens de astrologie Mensen die geboren zijn in bepaalde opeenvolgende jaren lijken veel gemeen te hebben en hebben een gezamenlijke invloed op de wereld. Dit noemen we een generatie. Je leest en hoort in de éénentwintigste eeuw veel over generaties, hun kenmerken en hun invloed op de wereld. Maar dit is niets nieuws: in de astrologie hadden ze al langere tijd generaties aangeduid. Door naar de astrologie te kijken kun je dan ook veel leren over de generaties en hun kenmerken.

Wat zijn de generaties volgens de astrologie?

Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de astrologie worden generaties benoemd naar aanleiding van de stand van de planeet Pluto. Net als de andere 11 planeten van de astrologie beweegt Pluto zich door alle 12 sterrenbeelden. Pluto beweegt niet met een gelijkmatige snelheid dus het kan 7 tot 32 jaar duren voordat de planeet in een nieuw sterrenbeeld komt te staan. Hierdoor hebben de kinderen die in een bepaalde tijd zijn geboren allemaal Pluto in hetzelfde sterrenbeeld staan. Voorbeeld: van 1983 tot 1995 stond Pluto in het sterrenbeeld Schorpioen, hierdoor is dat de Schorpioengeneratie.

Babyboomers: Leeuw

De generatie die wij de 'Babyboomers' noemen zijn geboren tussen 1945 en 1953. In deze tijd stond Pluto in het teken van de Leeuw. Hierdoor is dit een generatie van optimistische en vurige mensen. Tevens zijn ze idealistisch, avontuurlijk en uitstekende leiders. Dit zie je ook terug in de ontwikkelingen van die tijd: zij namen het voortouw in de ontzuiling van Nederland en stonden aan het begin van het 'flower power'-tijdperk. Het is ook logisch dat de Babyboomers problemen hadden met de generatie voor hun: dat was de Kreeftgeneratie. De Kreeft is van nature een teken dat gericht is op familie en dat somber kan zijn, terwijl de Leeuw zich afzet en vooral positief de wereld in wil. De Kreeftgeneratie hield zich vast aan tradities, terwijl de Leeuwgeneratie daar juist vanaf wilde.

Deze generatie is door Pluto in Leeuw ook creatief en wil zichzelf uiten. Ze zijn kleurrijk en kunnen flamboyant zijn, wat te zien was aan de 'hippie' trend in hun tienertijd en twintiger jaren. Bovenal willen ze indruk maken en door mensen onthouden worden. Dit hebben ze dan ook gedaan: zij zijn verantwoordelijk voor de vrijere tijd waarin we nu leven.

Omdat deze generatie zo energiek en enthousiast is, zullen ze het niet erg rustig aan doen nu ze ouder worden. Dit zijn de oudere mensen die je tegenkomt op de sportschool.

Generatie X 1: Maagd

Generatie X is grofweg tussen 1960 en 1980 geboren. Hierdoor is een tweedeling in de astrologische generaties van Generatie X. Het eerste deel is van 1957 tot 1972 en hierbij stond Pluto in Maagd, laten we deze Generatie X 1 noemen. Deze generatie was iets conservatiever dan hun Leeuwvoorgangers, maar desondanks niet zo conservatief als de generaties dáárvoor. Deze generatie is analytisch en goed in logisch nadenken. Ze waren dan ook de ideale proefkonijnen voor het digitale tijdperk dat eraan kwam. Aan alle technische vooruitgang hebben ze zelf ook hard meegewerkt: de oprichters van bedrijven als Google en Amazon komen uit Generatie X 1.

Ze zijn onafhankelijk en eerlijk, waardoor ze soms cynisch kunnen overkomen. Ook zijn ze erg kritisch, een eigenschap waar latere generaties moeite mee hebben. Maar zij waren ook de eerste generatie die veel waarde hechtte aan een goede balans tussen werk en privé, iets waar de Maagd erg goed in is.

Generatie X 2: Weegschaal

Bij de tweede generatie X staat in de astrologie Pluto in Weegschaal. Deze generatie is tussen 1972 en 1984 geboren, waardoor sommige mensen dit een 'late Generatie X/vroege Millennial'-generatie noemen, maar laten wij het Generatie X 2 noemen. Deze generatie doet haar best om harmonieus met de andere generaties om te gaan.

Generatie X 2 kreeg de behoefte om de wereld te ontdekken en te gaan reizen. Dit zie je dan ook aan het feit dat reizen makkelijker werd en voor meer mensen mogelijk was toen zij volwassen werden en de wereld gingen verkennen. Zij kijken naar de wortels van de problemen in de samenleving en proberen deze op te lossen. Desondanks ligt hun kracht meer in creatieve talenten dan politieke.

Millennials: Schorpioen

Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat de Millennials geboren zijn tussen grofweg 1980 en 2000, in de astrologie zijn ze specifieker: hierin zijn de Millennials tussen 1984 en 1995 geboren. In deze tijd stond Pluto in Schorpioen. Dit teken staat bekend om zijn intensiteit en sterke emoties. Mensenrechten en vooral mensen steunen die als 'anders' gezien worden is belangrijk voor deze generatie. Het is dan ook niet gek dat Millennials achter bewegingen als Occupy en Black Lives Matter staan.

Door de invloed van de Schorpioen hebben ze een hekel aan autoriteitsfiguren en willen ze de ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Ze voelen zich aangetrokken tot dingen die als onconventioneel worden beschouwd, vandaar dat eerder bespotte bewegingen als astrologie en holistische geneeswijzen Millennials erg interesseren. Ook onderwerpen die als 'taboe' worden beschouwd fascineren Millennials mateloos, zoals de dood, seks en ons onderbewustzijn. Ze zetten vraagtekens bij de huidige regels en als ze het hier niet mee eens zijn, breken ze desnoods alles af en bouwen het opnieuw op.

Generatie Z: Boogschutter

Pluto stond in Boogschutter tussen 1995 en 2008, grofweg dezelfde verdeling die wij aan Generatie Z hebben gegeven. Deze generatie is optimistisch en gelooft er dan ook in dat ze alles kunnen bereiken. Ze houden van vrijheid en avontuur. Ze denken op globale schaal, er bestaan voor hun geen grenzen tussen de landen, iedereen is samen één voor Generatie Z. Ze staan open voor nieuwe dingen en leren graag bij. Net als hun voorgangers zetten ze vraagtekens bij autoriteit en passen ze zich niet graag aan. Sterker nog: als ze het gevoel hebben dat de huidige autoriteiten hun respect niet verdienen, dan zullen ze zich flink laten horen.

Door de invloed van Boogschutter is dit een heel sociaal teken en het is dan ook niet gek dat Generatie Z zich als een vis in het water voelt met social media. Ze laten hun mening horen en beïnvloeden ook graag de mening van anderen. Ze kunnen slecht tegen sociale ongelijkheid en zullen net als hun voorgangers vechten voor de rechten van anderen.
© 2018 - 2024 Arancha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de definitie van het begrip 'millennials'?Wat is de definitie van het begrip 'millennials'?Anno 2020 wordt in veel nieuwsberichten het woord 'millennials' gebruikt. Met millennials wordt een categorie mensen aan…
Kenmerken van generatie XKenmerken van generatie XGeneratie X wordt in de volksmond ook wel ‘de verloren generatie’ genoemd, omdat ze na de overvloedige jaren van de baby…
Collega's van diverse generaties: hoe werkt dat?Collega's van diverse generaties: hoe werkt dat?Babyboomers, generatie X en generatie Y. Hoe werkt dat, als je collega's hebt van allerlei generaties? Vaak worden versc…

Welk sterrenbeeld past het best bij de Weegschaal?Welk sterrenbeeld past het best bij de Weegschaal?Personen met het sterrenbeeld Weegschaal hebben op relatievlak nood aan rustige activiteiten en intellectuele uitdaging.…
Sterrenbeeld Steenbok: karakter, liefde & werkSterrenbeeld Steenbok: karakter, liefde & werkHet sterrenbeeld Steenbok ben je als je tussen 21 december en 20 januari geboren bent. Het is een van de meest onafhanke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Christopher Michel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://philosopherswheel.com/generations.htm
  • https://www.quotev.com/story/7117108/Astrology-Thingies/18
  • https://www.wellbeing.com.au/mind-spirit/what-does-your-astrological-generation-say-about-you.html
  • https://extramile.thehartford.com/transitions/generation-x-contributions/
  • http://mysticalraven.com/spirituality/2955/the-pluto-in-scorpio-generation-aka-millennials
  • https://www.refinery29.com/millennial-astrological-trait-horoscope-personality
  • http://star4cast.ca/generation-z-insightful-anti-hypocrisy-and-social-injustice/
  • http://www.astrodynamics.net/generation-z-pluto-sagittarius-generation/
  • Afbeelding bron 1: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Arancha (25 artikelen)
Laatste update: 29-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.