Het belang van de Chinese dierenriem

Het belang van de Chinese dierenriem De mythologie maakt blijvend deel uit van de oude Chinese cultuur en dat voor reeds meer dan 5000 jaar. Dat er ook een Chinese dierenriem bestaat, is de logica zelf. De twaalf dieren die in die dierenriem vertegenwoordigd staan, worden door de Chineze als de uniekste wezens ter wereld beschouwd. In overeenstemming met de Chinese mythologie worden deze dieren als de meest stabiele en duurzame wezens op onze planeet beschouwd met het vermogen om uw leven en carrière te beïnvloeden.

De dieren

De legendarische dieren op de Chinese dierenriem zijn de rat, de os, de tijger, het konijn, de draak, de slang, het paard, de geit, de aap, de haan, de hond en het varken. Sommige dieren worden in boeken over de Chinese astrologie ook anders genoemd: de os wordt soms buffel of stier genoemd, het konijn ook haas of kat, de geit soms schaap, het varken ook (ever)zwijn. Volgens wetenschappers en teksten doorheen de eeuwen zijn deze dieren gelijkmatig verdeeld over de 12 basissectoren van de Chinese dierenriem op die plaatsen vanwaaruit ze naar de aarde toekwamen als antwoord op een uitnodiging. Omdat deze dieren op aarde verschenen na de uitnodiging, kregen ze hun vaste plaats in het Chinese astrologische systeem als een soort van eeuwige beloning. De oorsprong van deze dierentekens is een interessant verhaal en de Chinezen beschouwen dit verhaal als de belangrijkste gebeurtenis uit de Chinese geschiedenis.

Het verhaal/ De verhalen

Uit de geschiedenis blijkt dat er verschillende versies en legendes bestaan over hoe deze dieren op aarde verschenen en hoe ze tot de dierenriem werden toegelaten. Dit dierenriemsysteem met zijn verbazingwekkende reeks dieren is al bijna vierduizend jaar oud! Er bestaan twee belangrijke verhaallijnen die de intrede van deze dieren in de dierenriem verklaren. In de eerste lijn wordt gesuggereerd dat Boeddha zelf hen uitnodigde om zijn vertrek uit de wereld der levenden te vieren. Terwijl de tweede vertelt dat het de machtige Jade keizer was, heerser over alle goden in de hemel, die de dieren voor een verjaardag uitnodigde.Een andere mythe stelt dat al deze bijzondere dieren een uitnodiging kregen om een groot feest van een voormalige keizer bij te wonen. Eén legende in het bijzonder beweert dat de dieren een uitnodiging kregen om aan een race deel te nemen. De twaalf eerste van de race werden de twaalf dieren die nu in de Chinese dierenriem staan afgebeeld. In de wedstrijd was de rat de eerste om de aankomstlijn te overschrijden, van dichtbij gevolgd door de andere dieren: de os, de tijger, het konijn, de draak, de slang, het paard, de geit, de aap, de haan, de hond en ten slotte het varken. Als beloning zou elk dier een jaar naar zich vernoemd krijgen, het Maanjaar genoemd, omdat het Oosten zich baseert op de maan in plaats van de zon zoals wij. Daardoor begint het nieuwe jaar voor hen tussen eind januari en midden februari.

Kalender

De twaalf dierenriemtekens worden door de Chinezen eigenlijk gebruikt voor de opbouw van een jaarkalender. Daarom worden ze ook jaartekens genoemd. Daarnaast wordt elk jaar aan een dier gewijd en krijgt de naam van het dier mee. Op die manier krijg je een cyclus van twaalf jaar waarbij elk dier één keer aan de beurt komt en dat in combinatie met de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Als je die combinaties erbij neemt kom je aan een cyclus van 60 jaar. Onze eeuw begon met het Jaar van de Metaal Rat, een dier dat in onze sterrenbeelden met de Ram overeenkomt.

Overeenkomsten met onze zodiak

Zoals de Rat overeenkomt met onze Ram, zo krijg je ook nog andere overeenkomsten tussen de Chinese dierenriem en onze astrologische tekens: de Os gelijkt sterk op onze Stier, de Tijger heeft overeenkomsten met de Leeuw, het Konijn lonkt naar onze Weegschaal, de Draak lijkt fel op de Waterman, de Slang loopt gelijk met onze Schorpioen, het Paard wordt bereden door onze Boogschutter, de Geit is onze Steenbok, de Aap onze Tweelingen, de Haan lijkt op onze Maagd en de Hond op onze Vissen hoewel hier toch grote verschillen zijn en het Varken lijkt fel op onze Kreeft.
© 2011 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie past bij wie volgens de Chinese astrologie? Welke Horoscopen: Dierentekens (vgl. sterrenbeelden) passen goed bij elk…
Wat hebben we met astrologie?Wat hebben we met astrologie?Astrologie heeft iets. Enerzijds vinden we het niets en anderzijds lezen we wel vaak de dag- of weekhoroscoop in de kran…
Chinese astrologie horoscoop - DierentekenstabelChinese astrologie horoscoop - DierentekenstabelDe Chinese astrologie kent 12 dierenriemtekens en 5 elementen. De 12 maanjaren hebben dierennamen: Rat, Os, Tijger, Haas…
Chinese Liefdeshoroscoop - Wie Past bij Slang?Chinese Liefdeshoroscoop - Wie Past bij Slang?Chinese Liefdeshoroscoop. Wie past er astrologisch gezien bij de slang? Welk dierenteken uit de Chinese dierenriem past…

Het jaar van de Ram van maart 2020 tot maart 2021Het jaar van de Ram van maart 2020 tot maart 2021Dit jaar overzicht speciaal voor alle Rammen loopt van maart 2020 tot maart 2021 en is uitsluitend gebaseerd op de stand…
De twaalf zonnetekens van de dierenriemDe twaalf zonnetekens van de dierenriemWie geboren is onder een bepaald sterrenbeeld heeft bepaalde kenmerken die je meegekregen hebt door de stand van de plan…
Bronnen en referenties
  • http://www.catharinaweb.nl/astrologie/chinese/index.htm
  • http://users.telenet.be/mooskes_website/chinese_horoscoop.htm
  • http://www.astroweb.be/chinees/Slang.htm
  • http://www.beleven.org/feesten/chinezen
  • http://www.horoscopes-love.eu
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_astrologie
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.