Waarzegkaarten van Mlle Lenormand: astrologische betekenis

Het kaartendek van Mlle Lenormand bevat twaalf Hof-kaarten en elke kaart bezit een aparte eigenschap. Aan de hand van de astrologische tekens van de dierenriem kunnen we te weten komen over welke eigenschappen een Hof-kaart beschikt en zo ook het karakter en het temperament van de kaart bepalen.

Inhoud


Astrologie & Tarot

Het kaartendek van Mlle Lenormand wordt verdeeld in vier reeksen van negen en iedere reeks beschikt over een Aas, drie Hof-kaarten (Koning, Koningin, Boer) en de cijfers Tien, Negen, Acht, Zeven en Zes. De vier symbolen: Harten, Ruiten, Klaveren en Schoppen worden beheerst door de vier elementen uit de astrologie en komen overeen met de vier symbolen van het zeer oude tarotspel.

Lenormand: symboolAstrologisch elementTarot: symbool
HartenWaterBekers, Bokalen of Kelken
RuitenAardeMunten, Pentagrammen of Pentakels
KlaverenVuurBatons, Scepters, Staven of Stokken
SchoppenLuchtZwaarden

Er zijn ook andere interpretaties in omloop, want elk kaartlegger volgt zijn eigen instinct: zo kunnen de ruiten staan voor het element vuur en de klaveren voor het element aarde.

Astrologische dierenriem

De twaalf tekens van de dierenriem lopen we steeds af in dezelfde volgorde: te beginnen met Ram en eindigen met Vissen. We kunnen de tekens op verschillende manieren onderverdelen, maar in dit artikel zullen we maar twee verdelingen toepassen.

Intrede van de zon in de tekens van de Dierenriem 2011

 • Alle tijdstippen zijn aangepast aan winter/zomertijd.
 • Door aanpassing aan de lokale tijd is 20 maart (23u21 Universele tijd), omgezet naar 21 maart (0u21 West Europese tijd)
 • Nieuwe verschuivingen kun je vinden op de site "Koninklijke Sterrenwacht van België".

Ram21 maart - 19 aprilStier20 april – 20 meiTweelingen21 mei - 20 juniKreeft21 juni – 22 juli
Leeuw23 juli – 22 augustusMaagd23 augustus – 22 septemberWeegschaal23 september – 22 oktoberSchorpioen23 oktober - 21 november
Boogschutter22 november – 21 decemberSteenbok22 december – 19 januariWaterman:20 januari – 18 februariVissen19 februari - 20 maart

De twee tekens: Introvert & Extravert

Ten eerste verdelen we de twaalf tekens van de dierenriem in twee groepen die we de Extraverte en Introverte tekens noemen. Voor een duidelijker overzicht heb ik de twee groepen een kleur gegeven en zoals je kunt zien valt het op dat de extraverte tekens en de introverte tekens elkaar afwisselen. Deze tekens bepalen de psychische energierichting: onze behoeften, waarden en verlangens.

Sommige mensen hebben zowel extraverte als introverte trekken: dit naargelang de stand van de planeten, maar dit zullen we in dit artikel niet uitdiepen.

De extraverte tekens: werken de energie naar buiten toe.
Ram, Tweelingen, Leeuw, Weegschaal, Boogschutter en Waterman.
 • Eigenschappen: deze tekens bruisen van energie, maar kunnen vaak dominant zijn. Ze beschikken over een groot zelfvertrouwen, hebben een ruime interesse, zijn zeer sociaal, wilskrachtig en vertoeven heel graag onder de mensen. Ze houden van feestjes, groepsactiviteiten, uitdagingen en praktische zaken.

De introverte tekens: werken de energie naar binnen toe.
Stier, Kreeft, Maagd, Schorpioen, Steenbok en Vissen.
 • Eigenschappen: deze tekens zijn ook wel sociaal en vlot in omgang, maar uiten zich niet zo enthousiast zoals de extraverte tekens. Het zijn idealistische nadenkers, beschikken over een ruime fantasie en ze hebben een grote behoefte aan privacy in een rustige, onbezorgde omgeving. Het zijn ook gevoelige en verlegen types waardoor ze zich zeer oncomfortabel kunnen voelen tussen vreemde lui. Ze houden wel van bekend gezelschap, maar ze lezen toch liever een goed boek dan te moeten vertoeven in hun gezelschap.

<I>Klik op de tekening om uit te vergroten</I>Klik op de tekening om uit te vergroten
Extravert: groen
Introvert: roze

De vier astrologische elementen

De tweede manier van verdeling is de dierenriem splitsen in vier groepen, die we de “vier astrologische elementen” noemen: Water, Aarde, Vuur en Lucht. De functie van de Elementen mogen we zeker niet onderschatten, want elk Element heeft een bepaalde eigenschap, die het “karakter” geeft aan de twaalf tekens van de dierenriem waardoor we ook het karakter kunnen bepalen van de Hof-kaarten.

De allereerste kaarten van Mlle Lenormand, die afgeleid zijn van het traditionele tarotspel, werden ontworpen met astrologische beelden “de stand der sterren en planeten” en beelden uit de “Godenleer”. De vier symbolen Harten, Ruiten, Klaveren en Schoppen worden beheerst door de vier astrologische Elementen en elk Element heeft drie Hof- kaarten, die ook wel persoonskaarten genoemd worden: een man, een vrouw en een kind of jeugdig persoon. De vier elementen heb ik eveneens een kleurtje gegeven.

<I>Klik op de tekening om uit te vergroten</I>Klik op de tekening om uit te vergroten
Water: donkerblauw
Aarde: beige
Vuur: rood
Lucht: lichtblauw

De elementen kruisen

De vier elementen: Water, Vuur, Aarde en Lucht, kunnen we eveneens onder verdelen in drie groepen: Hoofdtekens, Beweeglijke tekens en Vaste tekens, die we ” de elementen kruisen” noemen. Deze tekens kunnen de gerichtheid bepalen. Voor een duidelijk overzicht heb ik de verdeling aangeduid met stippellijnen.

De Hoofdtekens: zijn actie gericht
 • Ram/Vuurteken: zoekt het avontuurlijke op.
 • Kreeft/Waterteken: zoekt veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid.
 • Weegschaal/Luchtteken: zoekt plezier, contacten en gezelligheid.
 • Steenbok/Aardeteken: zet zich in om een levensdoel te bereiken.

De Beweeglijke tekens: zijn geest gericht en werken van uit hun eigen temperament.
 • Tweelingen/Luchtteken: is nieuwsgierig en is graag op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes die ze dan samen voegen tot een geheel.
 • Maagd/Aardeteken: piekert over allerlei onbenulligheden, ruimt constant op en ziet zeer vlug fouten.
 • Boogschutter/Vuurteken: zet zich in voor idealen en overtuigingen en wil dit overdragen aan de medemensen.
 • Vissen/Waterteken: wil zich opofferen voor een betere wereld en wordt zeer moedeloos als de ellende onoplosbaar is.

De Vaste tekens: zijn ik gericht
 • Stier/Aardeteken: zoekt de rust op en wil onverstoorbaar zijn eigen gang gaan.
 • Leeuw/Vuurteken: zet zich in voor zijn eigen eer en erkenning.
 • Schorpioen/Waterteken: kan zijn gevoelens moeilijk tonen en ook niet loslaten waardoor hij bijna stikt in overwerkte emoties.
 • Waterman/Luchtteken: voelt zich zeer goed thuis tussen gelijkgestemde zielen, is zeer sociaaldenkend, maar kan ook zijn mening als de enige juiste zien.

<I>Klik op de tekening om uit te vergroten</I>Klik op de tekening om uit te vergroten
Hoofdtekens - - - - - - - - - - - -
Beweeglijke tekens -- -- -- -- --
Vaste tekens --- --- --- --- --- ---

Betekenis van de Elementen

Water: staat symbool voor liefde, gevoel en emoties.
Kreeft, Schorpioen en Vissen

Personen die functioneren vanuit het element water zijn zeer hulpvaardig, subjectief en beschikken over een grote intuïtie. Van de vier elementen is water het meest emotioneelste, kwetsbaarste en ook het onzekerste type van allemaal, maar naarmate ze ouder worden hebben ze een goed inzicht en functioneren zeer wijs.

Het zijn zeer gevoelige types en ze reageren ook gevoelsmatig. De stemming van een watermens is moeilijk te voorspellen, omdat ze onbewust de gevoelens van de omgeving waarnemen en zich daarop afstemmen. Deze invloed maakt de watermens zeer kwetsbaar en om dit te vermijden zullen ze de eigen gevoelens heel goed verbergen waardoor ze soms heel mysterieus over komen.

Watertypes zijn ook zeer medelevend en begrijpen heel goed wat er in hun omgeving afspeelt. Ze kunnen heel veel liefde geven en staan altijd klaar om een ander te troosten en of te verzorgen. Het zijn de helpers in nood, maar ze moeten de zorgen wel leren loslaten of op zijn minst afstand nemen, zodat ze niet met het negatieve blijven zitten en pessimistisch worden. Doordat ze zich van alles aantrekken is het dus noodzakelijk dat ze zich af en toe terugtrekken en de rust opzoeken.

Op relationeel vlak zijn het zeer hartstochtelijke, romantische zielen, maar ze hebben wel een grote behoefte aan een veilige en sfeervolle omgeving zodat ze in de juiste stemming kunnen komen.

Aarde: staat symbool voor voelen, doorzetting en praktisch.
Stier, Maagd en Steenbok

Personen die functioneren vanuit het element aarde kunnen zich goed beheersen, zijn geduldig en vertrouwen enkel op hun zintuigelijke waarnemingen. Ze staan met beide voeten stevig op de grond waardoor ze allerlei zaken eerst onderzoeken, geduldig observeren en enkel iets geloven als ze het zelf kunnen waarnemen. Het zijn uitstekende planners, want ze zijn gericht op het verkrijgen en het behouden van zekerheid. Een risico nemen gaan ze dus liever uit de weg.

Aardetypes kunnen erg koppig zijn en zullen strubbelingen niet vlug vergeten, maar het zijn ook zeer plichtsbewuste en betrouwbare werknemers of zakenlui. Ze zijn zeer doelgericht en beginnen, heel bedachtzaam en met veel geduld, onderaan de ladder iets op te bouwen. Soms negeren ze de vermoeide lichamelijke signalen, want ze willen het werk niet alleen goed maar ook op tijd afleveren. Aardetypes functioneren het allerbest als ze goed geaard zijn, waardoor ze een grote behoefte hebben aan routine en regelmaat, want ze kunnen zich moeilijk aanpassen aan veranderingen: ze moeten eerst het nut van de verandering zelf kunnen waarnemen.

Op relationeel vlak zijn ze afwachtend, zeer ernstig en terughoudend waardoor ze koel overkomen, maar eens het ijs gebroken is willen ze alles puur en intens beleven. Met een hapje, romantische muziek en een gezellige sfeer komen ze ietsje vlugger in de juiste stemming.

Vuur: staat symbool voor ambitie, wilskracht en inspiratie.
Ram, Leeuw en Boogschutter

Personen die functioneren vanuit het element vuur zijn bazig, trots, optimistisch, idealistisch en beschikken over een grote wilskracht. Het zijn vitale, positief denkende mensen met een groot zelfvertrouwen, maar missen soms de nodige zelfbeheersing, waardoor ze onbewust een ander kunnen kwetsen. Vuurmensen bewegen zich stormachtig door het leven en nemen graag risico’s want ze houden van actie. Ze willen groeien, veroveren, concurreren en winnen.

Het zijn zeer ondernemende types en hebben ook graag de leiding. Het zijn echter wel geen zorgvuldige planners. Vuurwezens zijn beïnvloed door ambities, en toekomstgericht, positief denken. Ze zien het leven als een avontuurlijk sprookje met een happy end, waardoor ze, zonder rekening te houden met financiële zekerheden, spontaan en vol overgave een zaak zullen opstarten.

Vuurtekens zijn zeer warmbloedige en hartstochtelijke wezens, maar soms zien ze de partner als iemand om mee te pronken. Op relationeel vlak komen ze vaak koelbloedig over, maar binnenin laait het vuur op. Ze houden van spontaniteit, een directe aanpak en enkele pittige complimentjes brengt ze helemaal in de juiste stemming.

Lucht: staat symbool voor communicatie, gedachten en rechtvaardigheid.
Tweelingen, Weegschaal en Waterman

Personen die functioneren vanuit het element lucht staan nooit stil en zijn net zoals het element vuur toekomstgericht. Ze zijn zeer commutatief, flexibel, maar ook nieuwsgierig. Luchttekens hebben een ruime interesse en bedenken voortdurend nieuwe theorieën, waardoor hun gedachten altijd wat te doen hebben. Ze behandelen ieder mens gelijk en strijden voor rechtvaardigheid.

Vrienden zijn voor hen zeer belangrijk want ze moeten kunnen praten, maar ze zullen zich ook zeer vlug vervelen als de communicatie saai en eentonig wordt. Ze kunnen probleemloos contacten leggen en onderhouden, maar worden niet al te persoonlijk. Ze houden niet van pessimistische, negatieve en zwaarmoedige persoonlijkheden en zullen deze ook mijden, want ze trekken zich liever niets aan van andermans zorgen.

Luchttekens hebben een sterke wilskracht en een grote drang naar vrijheid. Het zijn ook wel romantische zielen, maar ze willen hun onafhankelijkheid behouden waardoor ze, op relationeel vlak, hun gevoelens een lange tijd zullen onderdrukken. Veel communicatie en een gezellig romantische etentje brengt de luchttekens in de juiste stemming.

De Hof-kaarten

Het kaartspel van Mll. Lenormand bevat twaalf Hof- kaarten en deze kun je herkennen aan de gezichten in het medaillon. Aan de hand van de astrologische elementen kun je nu ook het karakter en het temperament van elke Hof-kaart achterhalen.

Harten - Water/introvert
Zon of ascendant in: Kreeft, Schorpioen en Vissen
4 Huis: een volwassen man, gevoelig en sociaal. Type ruwe bolster met zachte pit.
17 Ooievaar: een volwassen vrouw, gevoelig en emotioneel. Wentelt zich soms in zelfbeklag.
24 Hart: Kind of persoon jonger dan 35 jaar, gevoelig type. Heeft soms een ander nodig om zich goed te kunnen voelen.

Ruiten - Aarde/introvert
Zon of ascendant in Stier, Maagd en Steenbok
34 Vissen: een volwassen man, zeer energiek, temperamentvol, egocentrisch en ambitieus.
22 Weg: een volwassen vrouw, levenslustig en egocentrisch. Komt op voor zichzelf.
10 Zeis: kind of persoon jonger dan 35, energiek en eigenwijs, maar geeft vaak te vlug op.

Klaveren - Vuur/extravert
Zon of ascendant in: Ram, Leeuw en Boogschutter
6 Wolken: een volwassen man, geduldig en betrouwbaar. Hij kan goed organiseren, is betrouwbaar en plichtsbewust.
7 Slang: een volwassen vrouw, geduldig en betrouwbaar. Zij kan goed organiseren, is betrouwbaar en plichtsbewust.
11 Roede: een kind of persoon jonger dan 35 jaar, praktisch van aard en kalm onder druk.

Schoppen - Lucht/extravert
Zon of ascendant in Tweelingen, Weegschaal en Waterman
30 Lelie: een volwassen man, sociaal en zeer gezellig.
9 Ruiker: een volwassen vrouw. Ze houdt van contacten en van mensen maar kan zeer materialistisch zijn.
13 Kind: een kind of persoon jonger dan 35 jaar die met moeite kan stilzitten en zeer graag praat.
© 2011 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)De Vedische astrologie de oudste vorm van astrologie en komt oorspronkelijk uit India. De Vedische astrologie wordt ook…
Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Vele volkeren hebben zich in de geschiedenis beziggehouden met de bestudering van de sterrenhemel, in het bijzonder de v…

Waarzegkaarten Mlle Lenormand: werken met de 12 huizenEr bestaan veel uiteenlopende kaartleggingen en bepaalde leggingen kun je ook astrologisch uitkruisen. Het uitkruisen is…
Het jaar van de Ram van maart 2020 tot maart 2021Het jaar van de Ram van maart 2020 tot maart 2021Dit jaar overzicht speciaal voor alle Rammen loopt van maart 2020 tot maart 2021 en is uitsluitend gebaseerd op de stand…
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.