Beauty: Je haren kleuren?

Beauty: Je haren kleuren? Vrouwen doen het al heel lang en steeds meer mannen gaan ook overstag. De haren kleuren, enerzijds omdat grijs voor velen niet prettig voelt, want je zou zomaar ouder kunnen lijken. Anderzijds omdat je je eigen kleur niet leuk (meer) vindt. Heel lang geleden waar de methodes om tot een andere kleur te komen nog redelijk onorthodox, maar inmiddels staat de ontwikkeling rond haarverven niet stil en zijn er methodes die redelijk zacht voor je haar en hoofdhuid zijn.

Verven van alle tijd en voor iedereen

We moeten heel ver terug in de tijd om naar de oorsprong te gaan, wat op zich logisch is. Immers, de mens is al duizenden jaren bezig zichzelf te verfraaien. Toch is het een hele tijd ‘not done’ geweest dat de man zijn haar verfde. Dat had iets weg van ‘nichten gedrag’ en dat was dan weer niet gewenst. Onzin natuurlijk, want als de vrouw zich mooi mag maken, waarom de man dan niet. Vandaar dat make-up ook heel subtiel bij de man geïntroduceerd wordt. Maar als je nadenkt over het kleuren van je haar, overdenk dan een aantal zaken alvorens aan de slag te gaan.

Kleur kleur kleur

Wat lastiger is, en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, is de juiste kleur bepalen. Strikt genomen past je eigen haarkleur natuurlijk het best bij je. Maar als die grijs wordt of je wilt wat anders, dan moet je zorgvuldig naar de kleur kijken en niet zomaar de modekleuren in haarkleur klakkeloos overnemen.
Natuurlijk kan de kapper je adviseren welke haarkleur bij je huidskleur past en normaal gesproken zijn de modekleuren zo ingericht dat er ook voor ieder wat wils is. Maar het spectrum aan haarverven is zo groot, dat het sowieso geen probleem is. Mogelijk wordt het lastiger als je zelf aan de slag gaat en in de drogisterij de enorme stortvloed aan kleuren in het schap ziet staan.

Welke kleur?

Het is voor de kleur belangrijk te weten wat de ondertoon van je huid is. Vaak wordt er gesproken over de seizoenen om aan te geven welk type je van nature bent. Ga dus uit van je oorspronkelijke kleuren om te weten tot welke nuances je idealiter kunt komen.
  • Wintertype – Koele kleurtype, vaak met een donkere haarkleur variërend van diep middenbruin tot donkerbruin of zwart. Ogen zijn veelal donkerbruin, groenbruin, olijf kleur of helderblauwe tot grijze tinten.
  • Lentetype – Warme kleurtype, vaak met een blonde, rossige of goudbruine tot koperkleurige haarkleur. Ogen zijn veelal licht van kleur variërend van licht- tot goudbruin, heldergroen of helderblauw.
  • Zomertype - Koele kleurtype, vaak met een lichte tot middendonkere haarkleur variërend van lichtasblond tot donkerasblond of muiskleurig. Ogen zijn veelal licht en erg zacht van kleur. Dit kan grijsgroen zijn of grijs, zacht bruin tot hazelnoot.
  • Herfsttype – Warme kleurtype, vaak met een goudbruin, kastanje of mahonie kleur. Oplopend tot de rossige types. De blonde types hebben vaak een koperen gloed over het haar. Ogen zijn veelal licht van kleur variërend van warmbruin tot groen, amber of groen met een oranje zweem en zacht licht groen.

Cosmetica

Als je een kleur ver uit de range van je eigen kleurnuances neemt, bedenk dan dat je huidskleur er harder en onaantrekkelijk uit kan gaan zien of dat je ogen flets lijken. Dit is mogelijk wel weer te ondervangen met cosmetica, maar realiseer het je op voorhand. Dit voorkomt teleurstelling als je je haar eenmaal permanent gekleurd hebt.

Wat voor verf moet er op je haar

Er zijn wat zaken waar je aan kunt denken om tot de juiste keuze in kleur en materiaal te komen. Stel jezelf de volgende vragen:
  • Wil je “even” iets anders met je haarkleur? Even iets anders beperkt de mogelijkheden, want met een tijdelijke haarkleur kan je bijvoorbeeld niet ontkleuren en het dus veel lichter maken. Tijdelijke haarkleur is bijvoorbeeld geschikt om een andere nuance te geven aan je kleur of meer glans. Je wast dit er na een aantal keer uit en staat op de verpakking aangegeven.
  • Wil je een permanente kleur? Dit biedt qua kleur veel meer mogelijkheden. Je kunt lichter door eerst te ontkleuren en daarna weer in te kleuren met de gewenste kleur of je haar wordt direct donkerder gemaakt. Ook het spelen met diepte door streepjes in je haar of andere oplossingen, gaat op een vergelijkbare wijze.
  • Hoe gezond is je haar?Verf heeft een grote impact op je haar, dus wil je gaan verven zorg dan dat je weet wat de conditie van je haar is. Realiseer je ook dat lang haar in ieder geval meer kwetsbaar s, omdat het al ouder is en “meer heeft meegemaakt”. Waarbij blonderen, en dus eerst ontkleuren, een nog grotere impact op de kwaliteit van je haar heeft.
  • Ben je (deels) grijs? Niet alle permanente haarverven dekken ook grijs haar goed. Stem dit af met de kapper of kijk in de winkel goed op de verpakking. Het moet op de verpakking staan dat het grijs haar dekt.

Keuze bepalen en handelen

Er is enorm veel op de markt, maar laat de prijs niet de keuze bepalen. Een goed product voor je haar verdien je zeker terug via het behoud van de kwaliteit van je haar (wat voor langer haar nog veel belangrijker is).
Is de kwaliteit van je haar (nog) niet zo goed, breng de kwaliteit dan eerst terug (voordat je gaat kleuren). Dit vergt altijd tijd, want je kunt niet zomaar iets in je haar doen om het weer goed te krijgen. Het heeft te maken met wat je binnenkrijgt (voeding, medicijnen etc.) en hoe de verzorging van je haar eruit ziet. Een milde shampoo voor je haar en een conditioner die de haarschubben weer sluit en je haar goed doorkambaar en glanzend maakt. Een aantal merken kent ook nog maskers om je haar een extra boost te geven, maar wat je ook doet geef het wat tijd.
Tenslotte is een goede coupe belangrijk en kan haar wat (nog) niet in een goede conditie is, er toch goed uit laten zien.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke haarkleur past bij mij?Welke haarkleur past bij mij?De kleur van je haren kan je gezicht en je uiterlijk doen opleven. Wanneer je toe bent aan een nieuwe haarkleur, is het…
Kleurenanalyse toepassen op meer dan alleen kledingNa een kleurenanalyse koop je misschien voortaan alleen kleding die de juiste kleur voor jou hebben. Maar er is meer dan…
Het hoe en waarom van een kleurenanalyseHet hoe en waarom van een kleurenanalyseEen kleurenanalyse is het in kaart brengen van uw natuurlijke kleurtype (gebaseerd op ogen, huid en haar) om te bepalen…
De kleur van je kleding zegt veel over jouBewust of onbewust heb je misschien al vaker ervaren dat je er in de ene kleur mooier, frisser en stralender uitziet dan…

Tips voor gezonde krullenKrullend haar wordt gezien als een van de mooiste haarstructuren, maar vergt daarbij wel heel wat zorg. Pluis, droge pun…
Acne is cosmetisch storend en psychisch belastendAcne is cosmetisch storend en psychisch belastendAcne is een vervelende aandoening van de huid, die zowel cosmetisch storend is en daardoor ook zijn weerslag kan hebben…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.