Nieuwe hygiënische vereisten bij het tatoëren en piercen

Hygiëne is belangrijk!
Voor je met een tattooshop in zee gaat, is het belangrijk om aandacht te schenken aan de hygiëne. Werkt men steriel en netjes, of wordt daar niet al te veel aandacht aan besteed? Een niet 100% hygiënisch geplaatste tattoo of piercing kan voor veel narigheid zorgen, dus eis voor jezelf dat aan alle vereisten voldaan wordt!Bij het piercen wordt niet alleen de huid, maar ook het slijmvlies en onderliggend weefsel doorboord. Het hoeft niet gezegd dat deze handeling een reeël risico op infecties meebrengt, en dus met de grootste zorg uitgevoerd moet worden. Ook bij het tekenen van een tattoo of het aanbrengen van (semi-) permanente make-up is dit het geval: men brengt namelijk een kleurstof in de huid, die veel schade kan aanrichten wanneer het niet op een nette manier gebeurt.
Nieuwe maatregelen voor een betere hygiëne
Begin 2013 werden nieuwe richtlijnen aangaande hygiëne uitgevaardigd, bedoeld voor tattooshops en piercers. Deze nieuwe regels zijn erg breed, maar het is belangrijk dat aan elk element zorg besteed wordt.Een goede handhygiëne is een eerste cruciaal punt. Wie piercings of tattoos aanbrengt mag geen juwelen of horloges dragen, omdat deze een bron zijn van bacteriën en micro-organismen. Zelfs na het grondig wassen van de handen zijn ringen, armbanden,.. niet steriel. Ze moeten dus steeds uit!
De vingernagels moeten 'bloot' zijn en netjes kortgeknipt. Kunstnagels zijn absoluut uit den boze: onder de kunstmatige laag hebben bacterieën en vuil vrij spel. Ook lange nagels zijn om dezelfde reden niet gewenst.
Vraag aan de tattoo-artist om eventuele nagellak op de natuurlijke nagels ook te verwijderen. Nagellak kan tijdens het werk gaan schilferen en in de 'wond' terechtkomen.
Uiteraard moeten de handen voor elke opdracht zeer grondig gewassen en ontsmet worden. Correct wassen neemt ongeveer 1 minuut in beslag, ontsmetten gebeurt gedurende 20 à 30 seconden.
Na het wassen trekt de dienstverlener steriele handschoenen aan, die hij slechts eenmaal gebruikt. Terwijl de handschoenen gedragen worden is het belangrijk dat contact met andere oppervlakken (telefoon, computer, deurklink,..) zoveel mogelijk vermeden wordt om de handschoenen zo steriel mogelijk te houden.
Een volgende aandachtspunt is het haar. Lang haar moet vastgemaakt worden, het liefst in een dot. Lange snorren en baarden zijn eigenlijk ook uit den boze, de voorkeur gaat naar kortgeknipte en netjes gewassen exemplaren.
Een neus- en mondmasker wordt aangeraden, omdat de dienstverlener zich dichtbij de - op dat moment beschadigde - huid van de klant bevindt.
Uiteraard is het ook erg belangrijk dat gebruikte naalden en andere instrumenten correct verwijderd en/of gereinigd worden. Het is absoluut noodzakelijk dat er altijd met 100% steriel materiaal gewerkt wordt.