Grootmoeders tips: Lichaams- en schoonheidsverzorging

Grootmoeders tips: Lichaams- en schoonheidsverzorging Tips, kneepjes, trucjes en ervaring uit Grootmoeders tijd. U vindt hier alles over lichaamsverzorging, schoonheidsverzorging en cosmetica.

Adertjes

Kleine adertjes in de huid van het gezicht staan niet zo mooi. Vermijd stoombaden voor het gezicht, zo worden ze opvallender. Een huismiddeltje: Vul buideltjes van neteldoek met 2 handen fijngehakte peterselie en laat deze ongeveer een half uur op het gezicht liggen. Hete kompressen in de hals helpen ook: Ze trekken het opgestuwde bloed uit het gezicht weg.

Afslanken

Wilt u afvallen? Neem dan zo weinig mogelijk zout en gebruik liever andere kruiden. Zout houdt het water in het lichaam vast.

Armbad

Een koud armbad van 1 tot 2 minuten is heerlijk bij warm weer, het werkt verkoelend.

Baard en snor bij vrouw

Deze overtollige haren blijven door scheren of uittrekken niet blijvend weg. Baard en snor kunt u bleken en ze verdwijnen zelfs op lange duur geheel als u ze dagelijks met een mengsel van gelijke delen waterstofperoxide en geest van salmiak behandeld.

Bad ter bevordering van bloedsomloop

Maak een zoutwaterbad met ongeveer 4-8 pond keukenzout. Dit bevordert de bloedsomloop. Voor mensen met een hoge bloeddruk is dit niet geschikt.

Badextract uit mandarijnschillen

Wist u dat u mandarijnschillen als verfrissend elixer voor het bad kunt gebruiken? Laat de schillen twee dagen in een pannetje uittrekken en giet het gefilterde extract in het badwater.

Badzout

De juiste badzouten zorgen voor goede lichaamsverzorging. Maar u moet wel weten welke u moet kiezen.
 • Vette huid: Bij een vette huid helpt salie, kamille, zwavel en zemelen
 • Gevoelige huid: Tarwezemelen
 • Opwekkende werking: Hierbij helpen pepermunt, kastanje, rozemarijn of strobloemen
 • Kalmerende werking: Bij een watertemperatuur van 37-40˚C hebben valeriaan, lavendel, dennennaalden, lindebloesem en kamille een kalmerende werking.
 • Goede bloedsomloop: Extract van wilde kastanjes
 • Sterk weefsel, ontspant en versterkt: Zeezout
 • Verlichting bij verkoudheid: Eucalyptus

Badzout zelf maken

Als u zelf badzout wilt maken, kunt u dit doen van 400 gr aluin en 200 gr soda. Voeg er wat dennennaaldolie aan toe voor een lekkere geur.

Benen, oververmoeid

Pijnlijke en oververmoeide benen na een lange wandeling, of lang staan, moeten hoog liggen. Een lauw voetbad en daarna koud water erin gieten helpt ook.

Bruin worden, sneller

Als uw huid langzaam bruin wordt, helpt een beproefd huismiddeltje: Smeer u in de schaduw met wijnazijn in en wacht zo lang met uw zonnebad tot de huid volkomen droog is. U zult zien dat u dan veel sneller bruin wordt. Als u wilt kunt u dit trucje na een paar uur nog een keer herhalen.

Bruin worden zonder te verbranden

Bij het eerste zonnebad is het erg belangrijk dat het lichaam niet direct aan de hete zon wordt blootgesteld. Wist u dat u in de schaduw net zo bruin wordt als in de hete zon, als de lucht boven u te zien is? Alleen als u het koud hebt, wordt u niet bruin, omdat de bloedcirculatie in dat geval onvoldoende is.

Crème blijft langer goed

Uw dure crème blijft langer goed als u ze koel bewaart. Om te vermijden dat bacteriën, die aan uw hand zitten, in de crème komen, kunt u gebruik maken van een spateltje. Maak dit spateltje regelmatig schoon.

Dikker worden

Voor sommige is het probleem dat ze dikker willen worden. Probeer dit eens: Drink zoveel glazen melk als u kunt, of drink vóór het middageten vruchtensap met veel suiker. Slaap veel en rust vooral na iedere maaltijd.

Eigeelmasker

Een eigeelmasker is goed voor een ruwe, gesprongen huid. Dit masker maakt u van eigeel, een theelepel olijfolie en een paar druppels citroensap. Laat dit 20 minuten trekken. Meng het met en verwarmd het in heet water. Breng het masker aan op een goed schoongemaakte huid.

Eiwitmasker

Een eiwitmasker maakt de huid strak en vernauwt grove poriën. Het is samengesteld uit tot schuim geklopt eiwit en een paar druppeltjes citroensap. Breng het met een dikke penseel op en als het ingedroogd is, wast u het af met lauw water.

Eksterogen verwijderen

Eksterogen kunt u verwijderen door ze in het water te steken. Daarna kunt u ze gemakkelijk met de nagel verwijderen.

Ellebogen, ruwe

Ruwe ellebogen kunt u verhelpen door het volgende: Vul twee schoteltjes met verwarmde huidolie en baad de ellebogen een paar minuten daarin. Borstel de ruwe plekken en verwerk ze met een pluimsteen. Spoel met warm water na en vet ze in met een goede huidcrème.

Gezicht, hete stoombaden

Hete stoombaden van kamille of salie reinigen de huid, verwijderen de poriën en zorgen voor een betere bloedcirculatie.
Ze werken genezend bij een vette en grauwe huid. Bij een droge huid moeten stoombaden worden vermeden: In plaats daarvan kunt u kompressen gebruiken.

Gezicht, vettig

Als u s morgens het gezicht regelmatig wast met warm water met azijn, verdwijnen de lelijke glimmende plekken.

Gezichtshuid roze

Het is een klein trucje om er zelfs met een gelige of grauwe huid stralend uit te zien: Breng wat gekleurde dagcrème aan op de handpalmen, meng hier een speldenknop crème rouge doorheen, wrijf dit op het gezicht en maak de make-up af met wat rouge op de wangen.

Gezichtshuid, slappe

Bij een slappe gezichtshuid helpen dagelijkse hete omslagen met melk. Voor een droge huid gebruikt u kwark-, wortel- of bananenmaskers. Een vette huid met grote poriën wast u met amandelzemelen en verzorgt het tweemaal per week met komkommersap of verdund citroensap.

Gezichtsmaskers juist aanbrengen

Normaal mogen gezichtsmaskers niet langer dan een half uur intrekken. Het smeersel voor het masker wordt goed door elkaar geroerd en met een platte penseel op de goed schoongemaakte huid aangebracht. Met lauw water en met behulp van een dot watten wordt het masker zorgvuldig afgewassen. Gebruik daarna geen alcoholhoudend tonic.

Gezichtstonic, alcoholhoudend

Alcoholhoudende tonic onttrekt vet aan de huid. Bij een normale huid gebruikt men tonic met 8 tot 15% alcoholgehalte, bij een vette huid een tonic met 15 t0t 20% alcohol en bij een droge huid een tonic met 4 tot 6% alcoholgehalte.

Gezichtstonic zelf maken

Een goede tonic kunt u zelf maken van 2/3 vers geperst sinaasappelsap en 1/3 rozenwater.

Haar, dof en kleurloos

Huismiddeltje voor dof haar: 2 eetlepels olie, 1 eigeel en wat citroensap au bain-marie verwarmen en op het haar aanbrengen. Kleurloos haar met azijn spoelen.

Haar, grijs wordend

Als u wat ouder wordt, begint het haar grijs te worden omdat de pigmentstoffen in het bloed geringer worden. U kunt het grijs worden tegengaan door het haar na het wassen te spoelen met water met azijn: 1/3 azijn, 2/3 water. Geheel voorkomen kunt u het grijs worden echter niet.

Haar, stug en uitgedroogd

Haar dat door het blootstellen aan de zon of door het vele zwemmen in chloorwater, is uitgedroogd, moet u verzorgen met een vethoudend haarwater.

Haar wassen met poeder

Vet haar kan men zonder te wassen ook met poeder schoonmaken. Wel wordt het haar daardoor snel dof. Poeder mag u ook niet te vaak gebruiken, omdat het de poriën van de huid verstopt. Als het haar dof is geworden, moet het gewassen worden en met een alcoholhoudend hoofdwater worden gemasseerd.

Haar wassen zonder water en poeder

Als u plotseling bent uitgenodigd en u wilt voordat u weggaat en zonder uw haar te wassen het nog even snel verzorgen, moet u het bevochtigen met een sterk alcoholhoudend haarwater en vet en stof met een zachte doek eruit wrijven.

Haarversteviging, van bier

Als u het haar na het wassen met bier spoelt, wordt het steviger en houden de krullen beter. Zodra het haar droog is, is de lucht van bier weg.

Haarverzorging, azijn

Als u het haar na het wassen met azijn spoelt, wordt het zo zacht als zijde. Blond haar kunt u op die manier ook onschadelijk bleken.

Hals, rimpelvrij

Een huismiddeltje om de hals rimpelvrij te houden: Wrijf eenmaal per week voor het naar bed gaan uw hals in met de roomlaag van rauwe melk. Een goed schoonheidsmiddel.

Handen, ruwe

Herfst- en winterweer hoeven niet per se samen te gaan met ruwe handen. Als u uw handen dagelijks masseert met een mengsel van gelijke delen glycerine, citroensap en bijenhoning, krijgt u zachte goed verzorgde handen.

Handen verzorgen

Vochtige handen verzorgt u met Franse brandewijn. Ruwe handen wrijft u na het wassen met glycerine en citroensap in. Als u graag rode handen wilt hebben, moet u in plaats van zeep amandelzemelen wassen en met citroensap masseren. Witte handen krijgt u door ze ongeveer 20 minuten in heet zout water te baden en daarna te masseren met een goede vette crème.

Handenverzorging, azijn

Als u uw handen insmeert met een vette crème, blijven ze zacht als u ze daarna nog met een paar druppels azijn insmeert. Azijn trekt de huid samen en verhoogt derhalve de beschermde werking.

Huid, lang bruin

Met verse melk en wortelsap verzorgt en voedt u de in de vakantie gebruinde huid. Door inwrijven met dit verlengt u op natuurlijke wijze het effect van de gebruinde huid.

Huid, droog

Heeft u een droge huid? Neem een gezichtsmasker van: 1 eigeel, 1 theelepel room, 1 theelepel slaolie en 2-3 theelepels gierstemeel.

Huid met grove poriën

Heeft u hier last van? U mengt: 10 druppels benzoëtinctuur, 10 druppels citroen, 1-2 eetlepels saliethee en 2-3 theelepels volkoren-, gerste- of roggemeel.

Huid, overgevoelig

Een overgevoelige huid mag u niet met zeep schoonmaken. Een eenvoudige, goede gezichtstonic is hiervoor geschikt. Wist u dat tonic veel langer meegaat, als u de watten eerst met druppels water vochtig maakt en pas daarna de tonic erop druppelt? Dit heeft hetzelfde effect als wanneer de hele dot watten in de tonic is gedrenkt.

Huid, slappe

Een slappe huid kunt u voorkomen door een masker te maken van 1 theelepel kruidencrème, 1 eigeel, 5 druppels mirretinctuur en een mespunt venkelpoeder te mengen en aan te brengen op de huid.

Huid, vette glimmende

1-2 theelepels amandelzemelen, 10 druppels benzoëtinctuur, 10 druppels citroen, mengen met eiwit (van 1 ei). Het masker wordt erg hard. Voor het afwassen goed vochtig maken en niet meer dan eenmaal per week aanbrengen.

Huid, zachte

Een zachte huid krijgt u als u aan uw dagelijkse waswater wat karnemelk of volle melk toevoegt.

Huidtest

Voor elk type huid zijn er zeer geschikte preparaten en verzorgingsmiddelen. Uiteraard dient u eerst vast te stellen welk soort huid u heeft: normaal, vette, droge of gemengde huid .Daarvoor moet u speciaal papier kopen, dat in de handel verkrijgbaar is. U wast uw gezicht, maakt u niet op en na 3 uur drukt u het papier stevig tegen uw gezicht.
 • U hebt een normale huid als er maar weinig afdrukken op het papier te zien zijn: Uw huid ziet er uiterlijk fris, gezond, zacht uit met kleine poriën.
 • U hebt een vette huid als het papier vol vetsporen zit. Uiterlijke kenmerken van de huid: Bleek of gelig, slechte bloedcirculatie, neiging tot talkverstoppingen en mee-eters.
 • Een droge huid toont snel rode vlekken en rimpels: Uw huid is dof en laat op het papier geen vetsporen na.
 • U hebt een gemengde huid als een paar delen van het gezicht vetsporen nalaten en andere volledig droog zijn. Andere kenmerken: Sommige delen hebben grote poriën, andere fijne.

Als u weet welk huidtype u heeft, kunt u met succes verschillende preparaten gebruiken.

Huisvrouwenhanden

Soms is het niet genoeg om de handen alleen met een vette crème te verzorgen. Handen die erg te lijden hebben en ruw en vuil zijn, reinigt u met boraxwater en wrijft ze in met olijfolie. Erg ruwe plekken worden met puimsteen weer glad gemaakt.

Kamers parfumeren

Zonder verstuiver kunt u elke kamer langere tijd parfumeren. Giet een paar druppels parfum op een koude gloeilamp. Zodra u het licht aandoet, wordt het parfum door de warmte verspreid.

Karnemelk als schoonheidsmiddel

Karnemelk is een goed schoonheidsmiddel. De huid wordt strakker en zelfs kleine rimpeltjes verdwijnen als u uw gezicht met karnemelk wast.

Komkommersap als schoonheidsmiddel

Komkommersap is ook een goed schoonheidsmiddel. Als u het vers gekookte en gezeefde komkommersap inkookt en daarna in een goede huidcrème mengt en koel bewaart, blijft het komkommersap lange tijd vers.

Lippen, droge en gesprongen

Mooie rode lippen krijgt u als u s morgens en s avonds de droge, gesprongen lippen met een zachte tandenborstel krachtig borstelt en daarna met crème invet.

Littekens

Door veelvuldig masseren met zinkzalf vallen kleine littekens in het gezicht minder op.

Meeeters

De huid weken in een warm bad (bij meeeters in het gezicht een stoombad). Met één hand trekt u de huid strak en met de andere drukt u de meeeter met een in alcohol gedrenkt houten spateltje eruit.

Nagellak, ingedroogd

Dik geworden nagellak kunt u met een beetje remover weer vloeibaar maken. Giet er een paar druppels bij en schudt het flesje goed heen en weer.

Nagels verzorgen

Droge en brekende nagels hebben veel zorg nodig. U moet ze dagelijks invetten en s avonds even weken in warme olie. Om de drie dagen de nagels met een nagelverharder bestrijken. Als u dit nog niet genoeg vindt, kunt u ook nog een ijzerpreparaat innemen. Broze nagels moet u tweemaal per week 10 minuten weken in een oplossing van wonderolie en een paar druppels citroensap. Hebben uw nagels groeven, dan moet u een tijdje geen nagellak gebruiken. Baadt de nagels in amandelolie en neem daarnaast calcium in.

Nagelvijlen schoonmaken

Botte en vuile nagelvijlen zijn gemakkelijk schoon te maken. Plak een stuk leukoplast op de vijl en haal dit er met een ruk af. Op deze manier kunt u al het vuil verwijderen.

Neus, rode

Als uw neus overdag teveel zon heeft gehad en rood is geworden, moet u hem s avonds met verse citroen inwrijven en dit s nachts laten inwerken.

Nicotinevlekken aan de vingers

Nicotinevlekken kan men verwijderen door veelvuldig wassen met een mengsel van sterk zeepwater en zuivere spiritus.

Ogen, randen

Heeft u niet door stress randen onder uw ogen? Dan helpt een 14-daagse wisselbadkuur. Tweemaal daags legt u afwisselend een dot watten met heet water en een dot watten met koud water een paar minuten onder de ogen.

Ogen, vermoeide

Vooral bij ingespannen lezen, achter de computer e.d. kunnen de ogen erg vermoeid raken. Pauzeer even en laat uw blik in de verte dwalen. Uw ogen rusten dan uit van de eenzijdige inspanning.

Ogengymnastiek

U krijgt heldere, frisse ogen als u een dot watten, die in koud water is gedrenkt, op de gesloten oogleden legt en de ogen een tijdje heen en weer rolt.

Parfumbad

De geur van uw parfum wordt over de gehele huid gelijkmatig verdeeld en blijft de hele dag hangen, als u een paar druppels van het parfum in het badwater sprenkelt. Zon bad is verfrissend en opwekkend.

Permanent

Elke 2-3 maanden een nieuw permanent is schadelijk voor het haar. Stel het telkens iets langer uit, zodat het haar tijd heet om zich te herstellen. Bij ongezond haar mag u geen permanent nemen.

Permanent fixatief zelf maken

Bespaar geld en maak zelf het fixatief voor permanent: 4% borax en 96% gedistilleerd water.

Poederen op de juiste manier

Met een dot watten brengt u overvloedig poeder aan op het gezicht, zonder te wrijven. Met een zachte borstel verwijdert u de overtollige poeder, waardoor de huid een gelijkmatige zachte glans krijgt.

Slaapmiddel

Kunt u niet in slaap komen en wilt u geen medicamenten innemen? Eet iets voor het naar bed gaan: Het spijsverteringsproces werkt bij velen slaapverwekkend en kalmerend.

Slechte adem

Een slechte adem die door de maag veroorzaakt wordt, kunt u verdrijven door dagelijks op korreltjes kummel te kauwen.

Spierpijn verdrijven

Spierpijn ontstaat door een te grote inspanning van bepaalde spieren. Vooral bij het opstaan s morgens kunt u er veel last van hebben. Als oplossing kunt u zich óf zeer energiek bewegen, óf u neemt een warme en koude douche. Daarna droogt u zich krachtig af en wrijft u zichzelf in met Franse brandewijn.

Tandaanslag

Rookt u veel? Gele tanden worden blank als u ze afwrijft met keukenzout. Of u poetst ze met verdunde waterstofperoxide. Hoogstens om de twee weken herhalen, anders is het te schadelijk voor het glazuur.

Tandverzorging door fruit

Wist u dat het zuur van vruchten vuilbacteriën van voedselresten in de mond en aan de tanden vernietigt? Door het eten van appels wordt ook de onaangename tandaanslag verwijderd.

Vetzucht

Verse ananas (geen blik) zorgt voor een overvloedige waterafscheiding en voorkomt vetzucht.

Wenkbrauwen corrigeren

Er zijn verschillende manieren om haren te verwijderen, maar bij de wenkbrauwen is het verstandig de mildste manier te kiezen. Teneinde de poriën in de huid te verwijderen, moet u er warme kompressen opleggen en daarna met vaseline insmeren. De storende haartjes worden er met een pincet uitgetrokken, bet het gezicht daarna met een alcoholhoudende tonic.

Wenkbrauwen, mooiere

Wenkbrauwen worden extra donker en glanzen erg mooi, als u ze met wat olie of een vette crème insmeert. Wonderolie en een voorzichtige massage meteen borsteltje bevorderen een dichtere groei van de wimpers. Als borstel kunt u een gewone tandenborstel gebruiken.

Wimpers

Een trucje om wimpers te laten groeien: Voorzichtig opborstelen voordat u naar bed gaat.

Zeep, milde

Een zacht gezichtszeep herkent u aan het feit dat hij niet brand of bijt op de lippen.

Zonnebrand verzachten

Als de huid verbrand is, is het te laat voor olie en zalf: U kunt de pijn verzachten door het in te smeren met kwark en zure melk af te wassen. Herhaal dit meerdere keren.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk mooi met ZoutNatuurlijk mooi met ZoutZout hydrateert de huid en houdt het vocht in de huid vast. Daarnaast heeft zout een ontsmettende functie, waardoor het…
Wat is jouw huidtype en de juiste verzorging daarvan?Wat is jouw huidtype en de juiste verzorging daarvan?Er bestaan verschillende huidtypes. Welk huidtype heb jij? Kom erachter en gebruik de juiste producten voor jouw huid. Z…
Natuurlijk mooi met CitroenNatuurlijk mooi met CitroenCitroen is prototypische citrusvrucht en is een bron van citroenzuur en natuurlijke anti-oxidanten. Door het hoge vitami…
Beauty: Gezichts- en lichaamsverzorging in het najaarBeauty: Gezichts- en lichaamsverzorging in het najaarVoor het najaar is het belangrijk dat de huid weer in optimale conditie gebracht wordt. Immers de huid kan het zwaar heb…

Strass, een fonkelend effectStrass, een fonkelend effectStrass is een nog altijd populair product dat door het flitsende effect diamant evenaart en hoog scoort in de wereld van…
Een parfum kopen dat bij je pastEen parfum kopen dat bij je pastParfums zijn in te delen in verschillende groepen. Geuren kunnen bloemig zijn, fris en fruitig, of juist wat zwaarder. W…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.