Zelf je haar knippen voor man en vrouw

Zelf je haar knippen voor man en vrouw Het haar zelf knippen bespaart kosten voor de kapper. De kapper kost tegenwoordig al gauw tussen de 10 en 25 euro. Ook heeft niet iedereen tijd om naar de kapper te gaan. Met wat handigheid en geduld is het voor iedereen mogelijk om zelf het haar te knippen. Hier zijn een aantal technieken voor. Zo kan je het haar in laagjes knippen of recht afknippen. Zowel man als vrouw kan het haar zelf leren knippen. Gebruik altijd een goede scherpe schaar, bij voorkeur een echte kappersschaar. Mannen gebruiken een tondeuse met of zonder opzetkam.

Waarom zelf knippen?

Naar de kapper gaan is niet goedkoop. Gemiddeld betaal je tussen de 10 en 20 euro voor een knipbeurt. Dit is sterk afhankelijk van het soort kapper. Over het algemeen betalen vrouwen meer dan mannen. Wanneer je een beetje handig bent zijn de kosten voor de kapper te besparen door je haar zelf te knippen. Dit geldt voor de man, de vrouw maar ook door je kind zelf te knippen. Het is over het algemeen makkelijker om iemand anders te knippen dan je eigen haar te knippen. Toch is dit wel degelijk mogelijk. Het vergt alleen wat handigheid, geduld en veel oefenen. Begin nooit met oefenen wanneer je haar perfect moet zitten. Accepteer dat het eerste resultaat tegen kan vallen. Wanneer je het haar gaat knippen wordt het aangeraden het haar eerst vochtig te maken. Hierdoor verzwaart het haar en zal steiler naar beneden vallen. Let wel op: vochtig haar is wat langer. Knip daardoor niet teveel in één keer eraf. Als het haar is opgedroogd kan het plots te kort zijn geknipt.

In laagjes knippen

Wanneer het haar in laagjes wordt geknipt ziet het er voller uit. Dit geldt voor mensen met steil haar. Wanneer het haar bovenop korter is wordt het makkelijker om hier een krul of golf in te brengen. Het probleem met steil haar is dat het gewicht van lang haar een golf of krul juist weer eruit trekt. Door laagjes te knippen wordt de bovenkant korter en kan er volume worden ingebracht. Kapsels met een natuurlijke krul kunnen er juist weer vreemd uitzien wanneer het op één lengte wordt gedragen, omdat het haar vaak ook op één lengte krult. Door het knippen van laagjes wordt de krul op bepaalde punten weggenomen. Het resultaat: de krul wordt gelijkmatig over het haar verdeeld.

Het haar zelf in laagjes knippen is niet zo moeilijk als gedacht wordt. Het is belangrijk het haar goed door te kammen. Breng vervolgens al het haar naar voren. Gebukt staan is hierbij makkelijker. Kam het haar goed strak naar voren en maak ter hoogte van het voorhoofd een paardenstaart. Het is dus echt de bedoeling dat er een mooie strakke paardenstaart op het voorhoofd staat en ook naar voren wijst. Trek de staart naar beneden en recht. Pak een scherpe schaar en knip de paardenstaart recht af. Knip niet te kort, het resultaat kan dan tegenvallen. Beter is om eerst te bekijken of je tevreden bent en dan alsnog wat centimeters eraf te knippen.

Wanneer het haar recht is afgeknipt kan de staart los gemaakt worden. Kam het haar weer naar achteren. Het haar is nu in laagjes geknipt. Ideaal bij dode haarpunten en om meer en een gelijkmatig volume te creëren.

Zelf je haar recht knippen

Het haar recht afknippen vergt wat meer handigheid. Hoe langer het haar, hoe makkelijker dit is. Deze methode is ideaal voor de vrouw. Maak een paardenstaart recht naar achteren. Zorg ervoor dat de paardenstaart laag zit en goed strak in het midden. Maak het elastiekje stevig vast. Schuif het elastiekje recht naar beneden tot boven het niveau waarop je wilt gaan knippen. Knijp het elastiekje stevig dicht en pak de paardenstaart nu over de schouder naar voren. Knip onder het elastiekje het haar recht af. Maak het elastiekje los en kam het haar recht naar beneden. Verdeel het in twee helften door en scheiding te maken en kam dit over beiden schouders. Werk de puntjes nu eventueel bij.

Een pony knip je recht af door het haar nat te maken en recht naar voren te kammen. Let op de diepte of dikte van de pony. Hoe meer haar je naar voren brengt, hoe dieper de pony wordt. Zorg voor een gelijkmatige verdeling. Nat haar zal beter naar voren vallen dan droog haar. Bovendien zal het resultaat bij nat haar rechter zijn doordat een eventuele krul of slag tijdelijk eruit is. Knip de pony recht af met een scherpe schaar. Houdt altijd een langere lengte aan. Wil je de pony net over de wenkbrauwen, knip dan het haar ter hoogte van de ogen recht af. Droog haar springt namelijk altijd wat terug.

Voor de man: zelf knippen

Voor mannen wordt het haar zelf knippen lastiger, tenzij ze lang haar hebben. Dan kan de techniek zoals boven gebruikt worden. Mannen met kort haar lopen tegen het probleem aan dat dit een andere kniptechniek vergt. Ook is het gewoonweg niet mogelijk om het haar aan alle kanten gelijkmatig te knippen. Een tondeuse met opzetkam biedt dan de juiste oplossing. Opzetkammen zijn er in verschillende lengtes. Op deze manier kan het haar dan ook in de gewenste lengte geschoren worden. Zonder opezetkam millimeter je het haar. Het handigst is om het haar op één lengte te scheren. Er kan dan weinig mis gaan. Wil je het bovenop langer en onderop korter, dan gebruik je twee verschillende lengtes. De overgang tussen deze twee lengtes moet mooi verlopen. Gebruik veel spiegels om de overgang zo recht mogelijk te laten lopen. Let goed op het haar achter de oren en in de nek. Dit blijft soms wat te lang in verhouding met de rest. Gebruik eventueel een scheermesje om overtollig haar in de nek te verwijderen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen haar kun je prima knippenJe eigen haar kun je prima knippenJe kunt zelf je haar knippen voor de spiegel. Zorg er echter wel voor dat je haar nat is en dat je over de juiste materi…
Zelf je haar knippen: bijpunten, laagjes en boblijnSoms is je haar echt toe aan een oppepper. Droge en gespleten haarpunten zorgen voor een onhandelbare bos haar. Toch is…
Wat doen met dik haar?Veel mensen dromen van een mooie bos dik haar. Helaas heeft dik haar ook aantal grote ongemakken. Niet alles is zo mooi…
Toenemende lengten knippenToenemende lengten knippenAls je het haar in toenemende lengten knipt, neem je het haar op onder een hoek van meer dan 90°. Het haar neemt naar de…

Het belang van een goede zonnebrandcrèmeHet belang van een goede zonnebrandcrèmeIn de zomer en tijdens de wintersport kunnen we vaak lekker genieten van de zon. Uiteraard is het heel belangrijk om de…
Zonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haarZonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haarJa, kroeshaar is bijzonder. Je kunt er onnoemlijk veel spectaculaire kapsels mee maken waaronder een wilde afro, tiental…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.