Tips voor het verwijderen van ongewenst lichaamshaar

Ongewenst lichaamshaar kan soms vervelend zijn. Wanneer ontharing een onderdeel is van iemands reguliere schoonheidsroutine, dan kan dit op verschillende manieren gebeuren. Echter is het zo dat de ene methode efficiënter is dan de andere. Sommige methoden zorgen voor een ontharing van een paar dagen, terwijl andere ervoor zorgen dat je gerust bent gedurende enkele weken.

Epileren

Ongewenst lichaamshaar verwijderen door middel van epileren is één van de meest efficiënte ontharingsmethoden die er bestaan. Bij het ontharen met een pincet is het de bedoeling dat men de individuele haartjes stuk voor stuk vanaf de haarwortels uittrekt. Dit vergt heel wat tijd, maar deze manier zorgt ervoor dat de haartjes tot 8 weken niet meer terug zullen groeien. Bij deze manier is het ook belangrijk om voor het gebruik van de pincet deze goed te ontsmetten met alcohol om zo de kans op een infectie te verkleinen.
Een negatief effect van deze methode kan zijn dat de haartjes onder de huid afbreken. Hierdoor kan men ingroeiende haartjes verkrijgen.

Het scheren van lichaamshaar

In tegenstelling tot het ontharen met een pincet zal scheren heel wat minder tijd vergen. Het gebruik van een scheermes of een scheerapparaat laat je toe om de haartjes dicht op de huid af te snijden. Een mythe is dat geschoren haartjes vaak grover terug groeien, maar dit is echter niet zo. Een haar heeft een zachte top maar altijd een vrij grof begin. Doordat je de topjes van de haren afscheert lijkt het zo dat ze grover terugkomen, maar dat is dus niet zo.
Een groot nadeel van het scheren van lichaamshaar is dat het maar een effect heeft tot 3 dagen, omdat de haartjes dan al vaak terug zichtbaar zijn.

Een belangrijke tip is het gebruik van scheerschuim. Maak je huid vochtig en wrijf deze in met scheerschuim. Scheer altijd mee met de haartjes en nooit tegen de groei in. Hierdoor verkleint de kans op wondjes waardoor de kans op zweren verkleint.

Lichaamshaar waxen

Bij het waxen worden de haartjes uitgetrokken. Op de huid wordt er hars aangebracht met daarop een strip. Wanneer de hars droog is, trekt men de strip snel van de huid waardoor de haartjes mee uitgetrokken worden. Dit is echter een pijnlijke ervaring, maar is wel zeer efficiënt. Na het waxen groeien de haartjes tot 5 weken niet meer terug.
Een goede tip is dat de haartjes groter moeten zijn dan een halve centimeter vooraleer men deze waxt. Hierdoor zullen de haartjes makkelijker kunnen uitgetrokken worden waardoor het effect beter is.

De hars voor het waxen kan je in de winkel kopen, maar je kan het ook makkelijk zelf maken. Hiervoor heb je nodig:
  • Een kopje suiker
  • Een kwart kopje honing
  • Het sap van een halve citroen
  • Een eetlepel maïszetmeel
  • Enkele katoenen strips van bv. een oude T-shirt

Meng de suiker, honing en het citroensap en een potje. Verwarm dit ongeveer twee minuten in de magnetron. Roer deze brei op en laat het afkoelen totdat het lauw maar nog steeds lopend is. Breng eerst het maïszetmeel aan op het te ontharen lichaamsdeel. Daarna smeer je het in met de hars. plaats dan snel een katoenen strip op de te ontharen huid en wrijf met de haartjes mee. Trek de strip er snel af. Zoveel te sneller je trekt, zoveel te minder pijn het doet.

Ontharen door middel van lasertechnologie

Steeds meer mensen opteren voor een langdurige ontharing door middel van lasertechnologie. Door middel van sterke lichtstralen worden de haarwortels op het lichaam vernietigd. Hierdoor zal de haargroei voor een zeer lange termijn gereduceerd zijn. Met deze technologie kan men eender welke plek op het lichaam volledig ontharen. Echter heeft het als groot nadeel dat het zeer duur is. Men moet namelijk 6 tot 12 keer behandeld worden vooraleer men resultaat ziet. Het resultaat blijft tot 12 maanden vooraleer de eerste haartjes terug groeien.
Buiten het feit dat het duur is heeft een laserbehandeling nog andere nadelen. Zo is het dat het behandeld lichaamsdeel kan opzwellen en een rode kleur kan vertonen. Dit komt omdat er een kans bestaat dat men de huid verbrandt bij de behandeling.
© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen: EpilerenEr zijn vele verschillende manieren om uzelf van uw overtollig haar af te helpen. In dit artikel wordt het haar verwijde…
Jezelf blijvend ontharen met een laserapparaat, kan dat?Jezelf blijvend ontharen met een laserapparaat, kan dat?Veel mensen hebben last van overbeharing. Daarnaast willen we op plaatsen waar we normale beharing hebben, daar geen har…
Dating: de eerste date: date tips voor mannenDating: de eerste date: date tips voor mannenHet is je gelukt. Je het een eerste date met een leuke vrouw. Hoe zorg je ervoor dat dit eerste afspraakje positief aflo…
Buikhaar ontharen (buikstreep navel tot schaamhaar)Buikhaar ontharen (buikstreep navel tot schaamhaar)Sommige vrouwen hebben er last van. Donkere haartjes die groeien van de navel tot de venusheuvel. Er zijn verschillende…

Vitamine E crème makenVitamine E crème makenVitamine E is een antioxidant die de huid kan beschermen tegen allerlei schadelijke effecten, zoals UV-straling en agres…
Hoe ontstaan rimpels?Hoe ontstaan rimpels?Rimpels: ze zijn onvermijdelijk, horen bij ouder worden, maar niemand zit er eigenlijk echt op te wachten. Sommige mense…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/scheren-en-ontharen/een-kleine-ontharingsgids
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 21-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.