Het Parfumflessen Museum

Parfum bestaat al duizenden jaren. Tot aan het einde van de 19e eeuw werd in Nederland bijna geen parfum gebruikt. Daarna werd het "los" verkocht en hadden de kopers hiervoor hun eigen flacons. Aan het begin van 1900 komt de massaproductie van parfum op gang en wordt er vanaf dat moment net zoveel aandacht besteed aan de parfum zelf als aan een goede bijpassende flacon.

Algemeen

Parfum, de welriekende vloeistof die in bijna ieder huishouden te vinden is, is al duizenden jaren oud. Sinds parfum zo ongeveer 4.000 jaar geleden voor het eerst als zodanig werd erkend, wordt er net zoveel aandacht besteed aan de samenstelling als aan de fles.

Parfum is een afgeleide van “Per fumum”. Dit betekent van of door rook. Het was in heel vroeger tijden namelijk gebruikelijk dat harsen en houtsoorten werden verbrand, voornamelijk door priesters om de goden in een goede stemming te brengen.

Het Nederlands Parfumflessen Museum

In het voormalige raadhuis, aan de Bosstraat 2 van Winkel (Noord-Holland), is dit museum gehuisvest. Het voormalige raadhuis dateert uit 1599 en heeft ooit ook gefungeerd als waag.

De hobby van Carina van Zoonen was het sparen van parfumflesjes. Toen zij er, na 50 jaar verzamelen, in 1989 meer dan 7.000 exemplaren had, besloot zij dat zij deze wilde gaan tentoonstellen in een museum. Dit werd het huidige museum in Winkel. Sommige exemplaren zijn 150 jaar oud, de flessen hebben verschillende vormen;
  • rond, zoals bollen en appels
  • vierkant,
  • kitsch,
  • tijdloos, zoals de fles van Chanel no. 5
  • strak, zoals de art deco stijl
  • oud,
  • nieuw

Een rondleiding door dit museum, lijkt wel een geschiedenisreis van de geur. Er zijn crèmeparfums te vinden die de Grieken en de Romeinen gebruikten, alsmede flessen van Lalique.

Wat is er te zien en te ruiken

Een zeer apart exemplaar dateert uit 1840 en is een reisflacon met dubbele opening. Uit de ene komt een herenparfum, uit de andere één voor dames. Ten tijde van gebruik werd het steeds weer bijgevuld door de parfumeur.

Het museum beschikt over een kaptafel, welk een blik biedt in de slaapkamer van de 19e eeuwse vrouw. Ook heeft het een geurorgel van een 1890e parfumeur. Het grappige is dat de parfumfles (de buste) van het bekende merk Jean Paul Gaultier is gebaseerd op een 20e eeuws ontwerp. Het bewijs? Ze staan natuurlijk naast elkaar in het museum.

Er zijn vele soorten geuren, zoals bijvoorbeeld die van gras; met of zonder bloemengeur, oriëntaalse- of houtgeur. Carina, de directeur van het museum, laat ruiken en verteld over de samenstelling van een geur. Daarnaast geeft zij tips voor het kopen van een parfum.

Bezoekende gasten krijgen de gelegenheid, uiteraard onder begeleiding, zelf met geuren aan de gang te gaan. Door middel van geurtesters en geurenkalender krijgt men adviezen wat het best bij de persoonlijkheid past.

De toegang anno 2008, inclusief rondleiding, kost € 5,--. Wilt u er een miniatuurflesje bij, dan betaald u tussen de € 5,-- tot € 45,--.

Parfum en Nederland

Nederland en parfum zijn hele lange tijd niet samengegaan. Het was te ijdel en opvallend, dus werd het niet gebruikt. Aan het einde van de 18e eeuw werd de “Eau de cologne” uitgevonden. Dit werd wel gebruikt, voornamelijk vanwege het medische karakter. Hoofdpijn, wondjes, flauwvallen, eau de cologne leek wel een wondermiddel.

Dan volgt een volle eeuw later de opkomst van de parfum. Het werd echter niet in flesjes verkocht, maar “los”. De koper moest thuis de vloeistof overdoen in een eigen (mooie) flacon. Vele van deze eigen flacons waren van aardewerk tot kristal, soms bewerkt met goud en of zilver. Vele van deze flacons waren erfstukken, gekregen bij een huwelijk of iets dergelijks.

Rond 1900 komen, mede door de massaproductie van parfum, de commerciële flessen op de markt. Door deze productie kwam de “kant en klare” parfum in de winkel te liggen. Inmiddels kwamen ook de goedkopere, synthetische geuren op de markt. Hierdoor konden ook de minder gefortuneerde burger een “luchtje” kopen. Vele klanten lieten hun eigen parfumfles ontwerpen om mee te kunnen pronken.

De “massa” parfumfles

Vanaf de introductie van de commerciële fles, wordt nu door een parfumhuis niet alleen maar geëxperimenteerd met de geur. Ook de juiste flacon dient hij de juiste parfum gezocht te worden. Het waren onder andere Guerlain en (voormalige) Houbigant en Roger & Gallet die kristalhuizen speciale opdrachten gaven voor het ontwerp van een parfumflacon.

Een beroemde glaskunstenaar is René Lalique, waarvan diverse flacons in het museum te vinden zijn. Ook Salvador Dalí heeft diverse ontwerpen op zijn naam staan.

Diesel

Diesel, het bekende modemerk uit Italië, heeft iets nieuws voor zijn klanten. Via het internet is het mogelijk een eigen fles te ontwerpen voor het parfum Fuel for Life van het modemerk. De keuze bestaat uit:
  • 10 kleuren voor het leer
  • 10 kleuren voor de sluiting
  • 10 verschillende logo’s

De aanschafprijs voor een flesje van 75 ml is € 88,--. Voor dit bedrag wordt de parfum ook verzonden. In totaal kunnen er maar 20.000 van deze flesjes worden gefabriceerd, dus voor de verzamelaar is het opschieten.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Het verhaal achter de parfums van ChanelHet verhaal achter de parfums van ChanelDe Chanel parfums zijn de beroemdste parfums ter wereld. Het parfum staat al jarenlang in de top 3 van meest gekochte pa…

Natuurlijk mooi met EiNatuurlijk mooi met EiEieren zijn een bron van vitamine B13, eiwitten, ijzer en lecithine en werken zowel samentrekkend, verzorgend als voeden…
Acrylnagels & gelnagels: wat is precies het verschil?Elke vrouw vindt acryl of gelnagels wel iets moois hebben. Een mooie french manicure bijvoorbeeld. Het heeft een chique…
Reactie

H. Verlaan, 02-08-2012
Wij waren gisteren in het museum, genoten… wat een verzameling en wat een aardige, deskundige rondleiding en uiteenzetting. Heel erg bedankt, onze dag kon niet meer stuk! Reactie infoteur, 21-08-2012
Graag gedaan!

Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.