Veilig en verantwoord onder de zonnebank

Veilig en verantwoord onder de zonnebank Voor nogal wat mensen geldt dat men dat “gezonde” bruine kleurtje van de vakantie graag wil houden. Aangezien het Nederlandse weer daar lang niet altijd aanleiding toe geeft en meerdere vakanties financieel niet haalbaar zijn, is de zonnebank een goed alternatief. Er heerst een negatief imago over het gebruik van de zonnebank, maar als je het verantwoord toepast is het risico niet groter dan de echte zon.

Alles met mate…

De zon maakt ons vrolijk en we voelen ons over het algemeen een stuk beter. We willen naar buiten en de zon op de huid voelen. Dat het daarbij ook nog een prettig kleurtje geeft, is een aangenaam bijverschijnsel. Toch gaan we vaak te onbezonnen de zon in en genieten we van de warmte. Dat onbezonnen zit hem in het risico dat veel in de zon, en zeker onbeschermd, met zich meebrengt. Het spreekt voor zich dat teveel in de zon én onder de zonnebank niet goed is. Zowel onder de zonnebank als in de zon is bescherming om beschadiging van de huid te voorkomen essentieel. Voor alles geldt, en dus ook het bruiningsproces van de huid, doe het met mate en in dit geval ook. Ga met voldoende bescherming aan de slag gaan.

Zonnebank en zonnehemel

We hebben de zonnebanken en zonnehemels. De zonnebanken kennen we bijvoorbeeld van de zonnestudio’s en herkennen we aan de lampen boven en onder. Je ligt er even onder en je kleurt aan beide kanten. De zonnehemels zijn veel flexibeler, maar je moet wel draaien om beide kanten een mooi kleurtje te geven. Het is maar waar je voor kiest en veel mensen die thuis aan de slag gaan kiezen voor een zonnehemel. Ook prijstechnisch zit er een groot verschil in. Verder verandert c.q. verbetert er nogal wat aan de apparatuur. Ontwikkelingen blijven ook hier niet stilstaan. Het voordeel van een goede zonnestudio is dat ze de betere apparatuur hebben en je kunnen adviseren wat het meest geschikt is voor je type huid (welke zonnebank c.q. intensiteit en beschermingsmateriaal).

Zonlicht

De zon kent UV-A-, UV-B- en UV-C-straling:
 • UV-A komt het meeste voor en is er eigenlijk altijd, ook als het bewolkt is. UV-A gaat zelfs door glas en is de belangrijkste factor als het gaat om beschadiging op de lange termijn, zoals verminderde stevigheid van de huid, rimpelvorming, pigmentstoornissen en huidkanker.
 • Van UV-B hebben we iets minder last. De ozonlaag houdt een deel tegen. We worden er wel bruin door (het stimuleert de pigmentvormende cellen in de huid) en het verdikt de huid (als beschermer tegen de zon).
 • UV-C is de meeste schadelijke, maar het bereikt ons niet. De ozonlaag en de wolken houden in principe alles tegen. Dit licht wordt dan ook niet gebruikt in zonnebanken.

Toepassing zonnebank

De zonnebanken beschikken dus alleen over UV-A en UV-B-lampen. Het licht is niet wezenlijk anders dan de zon, dus als je er te lang onder gaat liggen dan verkleur je onherroepelijk. Een rode huid (de straling verwijdt de bloedvaatjes waardoor de huid rood wordt) is een duidelijk signaal van de huid(cellen) en als het een keer plaatsvindt, is er nog niet zoveel aan de hand, de huid kan herstellen. Maar op den duur werkt dat niet meer. De rek gaat er als het ware uit en het verouderingsproces wordt zichtbaar én het kan leiden tot wijzigingen in het genetische materiaal … met als gevolg een reële kans op huidkanker. Een rode huid door de zon (echte zon of zonnebank) dus nooit zomaar voor lief nemen.

Het advies voor gebruik van de zonnebank in de wind slaan is niet aan te raden. Er zijn enkele zaken waar je goed op moet letten, zoals:
 • Bouw het rustig qua tijd op en begin bijvoorbeeld met 10 minuten (dit is ook voldoende om “op kleur” te blijven).
 • Ga indien dit het beste is onder een lage(re) tot middelhoge zonnebanksterkte. Dit is afhankelijk van het huidtype en in de studio moeten ze hierover kunnen adviseren (als je het zelf nog niet weet).*
 • Vergeet je ogen niet te beschermen met een speciaal brilletje, anders kan er na verloop van tijd permanente beschadiging optreden. Een zonnestudio zal deze brilletjes leveren.
 • Heb je last van huidaandoeningen vraag dan op voorhand advies aan je arts.
 • Verwijder zoveel als mogelijk cosmetica of parfums. Ze kunnen huidirritaties geven.
 • Zorg altijd voor een goede beschermer en deze kan je desgewenst voorzien van een glimmertje (voor meer glans).
 • Smeer na gebruik van de zonnebank je huid goed in met een hydraterende aftersun.
 • Drink wat extra water na het zonnebankgebruik.
 • Als je je kleur wilt houden, dan is voor de meeste mensen één maal per week of per twee weken voldoende. Je huidcellen vervangen zich binnen ca. één maand.
 • Uiteraard geen kinderen onder de zonnebank!

*Verschillende huidtypes:
 • Type 1, snelle verbranding of nauwelijks bruin worden. Denk aan de rode- of sproetenhuid en licht blauwe ogen.
 • Type 2, langzame bruining. Je hebt een lichte huid en vaak blond haar met lichte ogen.
 • Type 3, geen snelle verbranding en eenvoudig bruin worden. Je haarkleur is vaak donkerblond tot bruin en je ogen zijn donker.
 • Type 4, nauwelijks verbranding en een optimale bruining. Van nature heb je een duidelijke tint en je hebt donker haar en donkere ogen.

Tot slot

Als je het verantwoord toepast is de zonnebank niet echt slecht, maar de mens is snel geneigd net iets meer te doen. Net “iets meer” kan ons veel zorgen opleveren voor de gezondheid. Echter, een kleurtje krijgen of houden, vinden we veelal mooier en we voelen ons er beter bij … en zolang het verantwoord toegepast wordt, is daar op zich nog niet zoveel mis mee.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verantwoord zonnen onder de zonnebankVerantwoord zonnen onder de zonnebankDe zonnebank is en blijft een populair apparaat, want we associëren de gekleurde huid met gezondheid en ontspannen zijn…
Zoek de zon verantwoord opZoek de zon verantwoord opDe zomers zijn in Nederland niet van dien aard, dat je er gegarandeerd zon hebt. Om toch een lekker kleurtje te hebben k…
Zonnebank kopen: voordelig?Een eigen zonnebank is ideaal voor iedereen die graag een bruin kleurtje heeft, maar waar welke keuzemogelijkheden heb j…
Waarom is een zonnebank gevaarlijk?We horen steeds meer berichten in het nieuws dat zonnebanken gevaarlijk zijn. Wat is er nou zo gevaarlijk aan en kun je…

Voor voetverzorging naar de pedicureVoor voetverzorging naar de pedicureVeel mensen verzorgen de voeten zelf, waarbij je jezelf bij een deel van de mensen af kunt vragen in hoeverre het “verzo…
Huidskleur: Ben ik een warm of koel type?Bij het kiezen van kleding en make-up is het van belang om naar de ondertoon van je huid te kijken. Die mooie rode lippe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.optimalegezondheid.com/de-zonnebank-deel-3-verantwoord-gebruik-van-de-zonnebank/
 • http://www.gezondheidsnet.nl/zonnen/verantwoord-onder-de-zonnebank
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.