Puur natuur, oliën voor de gezichtsverzorging

Puur natuur, oliën voor de gezichtsverzorging Voor de verzorging van de huid van het gezicht zijn er talrijke producten te vinden in de winkels. De meeste producten zijn veelal voorzien van toegevoegde stoffen zoals parabenen en parfum. Plantaardige oliën zijn honderd procent natuurlijk en kunnen je gezicht goed schoonmaken en verzorgen. Elke plantaardige olie heeft andere eigenschappen en andere bestanddelen, zodat er voor elk type huid een goede olie te vinden is. Ook voor de vette huid zijn er goede oliën die de huid niet verstoppen en zelfs kunnen zorgen voor minder talgafscheiding en acne.

Vroeger en nu

Oliën worden al eeuwenlang gebruikt voor de huidverzorging. Zo wordt arganolie al heel lang gebruikt door de Marokkaanse vrouwen voor de verzorging van hun huid en haren. Olijfolie wordt ook al tijden lang gebruikt. Misschien niet zo zeer direct op de huid, maar er wordt van olijfolie al lange tijd zeep gemaakt. Onder andere de Aleppozepen uit Syrië en de Marseillezepen uit Frankrijk bevatten minimaal 70% olijfolie. Maar ook in de huidige tijd gaan al meer mensen ontdekken dat de natuurlijke oliën veel voordelen voor de huid kunnen opleveren. Want als je de juiste olie gebruikt voor je huidtype raakt de huid echt niet verstopt, maar juist goed gevoed en gehydrateerd.

Soorten oliën

Oliën kunnen verdeeld worden in verschillende categorieën, zo heb je:
 • drogende olie
 • half-drogende olie
 • niet-drogende olie

Of een olie drogend is of niet hangt af van het percentage meervoudig onverzadigde vetzuren in een olie. Een drogende olie bevat meer dan 50% onverzadigde vetzuren. Een half-drogende olie zit tussen de 20 en 50% in en een niet-drogende olie zit onder de 20% qua meervoudig verzadigde vetzuren. Hoe hoger het gehalte hoe sneller de olie droogt. Daarom wordt vaak voor een droge huid vaak een olie gebruikt die niet-drogend is. Een vette huid is juist weer gebaat bij een drogende olie. Maar dit is dus ook erg afhankelijk van wat je fijn vindt aanvoelen op je huid. Houd je ervan dat de olie snel in de huid trekt dan kies je voor een drogende of half-drogende olie. Maar als je het fijn vindt dat je huid wat langer vettig aanvoelt, dan kies je eerder voor een niet-drogende olie. Deze soort olie kan je ook heel goed als extra verzorgende nachtcrème gebruiken.

Daarnaast heb je geraffineerde en ongeraffineerde oliën. Daarbij zijn de ongeraffineerde oliën niet bewerkt en de geraffineerde oliën juist wel bewerkt. Dit is ook wel vaak te herkennen een de geur en de kleur van de olie. Onbewerkte oliën hebben een zwaardere geur, bijvoorbeeld een notengeur bij arganolie.

Ook kan je nog koudgeperste oliën onderscheiden van oliën ontstaan door warmteprocessen. De koudgeperste oliën bevatten altijd meer voedingsstoffen.

Olie voor gezichtsverzorging

Plantaardige oliën kan je gebruiken voor:
 • reiniging van het gezicht
 • verzorging van het gezicht, als moisturizer
 • een masker

Olie als reiniger

Om het gezicht van make-up te reinigen kan je heel goed jojoba-olie of kokosolie gebruiken. Gewoon een beetje van de olie op een wattenschijfje doen en dit vervolgens gebruiken om je ogen en de rest van je gezicht te reinigen van make-up. Jojoba-olie kan je voor ieder type gezichtshuid gebruiken. Kokosolie is misschien wat minder geschikt voor de vette huid omdat het de huidporiën kan verstoppen en zo kan zorgen voor puistjes.

Ook voor het reinigen van het gezicht in de ochtend en 's avonds kan je olie gebruiken. Gebruik hiervoor een paar druppels olie en masseer deze in je gezichtshuid. Haal daarna de olie van je gezicht met warm water. Dit kan je ook doen met een katoenen doekje die je eerst nat maakt met warm water.

Olie als moisturizer

Er zijn vele mensen die één of meerdere oliën in een mengsel gebruiken als dag- en nachtcrème. Zeker als je de huid eerst nat maakt en dan de juiste olie gebruikt, maak je gebruik van de optimale werking van een olie. De olie neemt dan het vocht mee diep in je huid, waarmee het de huid dan hydrateert met het water en gelijk ook voedt door de voedingsstoffen in de olie zelf. Je huid voelt daardoor super zacht aan.

Olie als masker

Aan een masker van bijvoorbeeld groene leem of rhassoulklei kan je heel goed wat druppels olie toevoegen voor een extra rijk en voedend effect.

Welke olie kiezen voor de huid?

Welke olie bij je gezichtshuid past is zeer persoonlijk en hangt af van het huidtype, maar ook van het gevoel dat je wilt hebben van de olie. Je moet dus rekening houden met het feit of je een drogende olie wilt gebruiken of juist niet. Er zijn ook verschillende oliën die geschikt zijn voor meerdere huidtypes.

Oliën geschikt voor de droge huid

 • Arganolie is rijk aan vitamine E en daardoor zeer geschikt voor de oudere en droge huid. Deze olie trekt snel in de huid en werkt regenererend. Het kan ook helpen in het herstel van zachte rimpels. De olie versoepelt de huid, waardoor deze zacht aanvoelt na gebruik van arganolie.
 • Amandelolie is een niet-drogende olie en daarom geschikt voor de drogere, oudere huid. Het is rijk aan vitamine A en B en diverse mineralen. Deze olie reguleert het vochtgehalte van de huid en kan ook irritaties van de huid verminderen.
 • Kokosolie is een voorbeeld van een niet-drogende olie. Daarom is deze olie geschikt voor de droge huid en ook voor de behandeling van eelt en kloofjes. Nadeel is dat de huid langer vet aanvoelt.
 • Ook macadamia-olie is een niet-drogende olie, maar hij voelt toch niet zo vet aan op de huid. Deze olie bevat een natuurlijke beschermingsfactor tegen de zon, ongeveer factor 3. Daarnaast werkt hij goed hydraterend en voedend voor de huid.
 • Rozenbottelolie is nog zo'n olie die voor meerdere huidtypes gebruikt kan worden. Zo hydrateert deze olie de (droge) huid, maar werkt de olie ook goed tegen littekens en striae.

Oliën geschikt voor de vette huid

 • Jojoba-olie is een olie die qua lipiden erg dichtbij de natuurlijke lipiden van de huid komt. Het is daarom een goede olie om te gebruiken voor de gezichtsverzorging. Omdat deze olie de talgafgifte aan de huid kan vertragen is hij erg geschikt voor de vette huid, maar deze olie is ook geschikt voor alle andere huidtypes.
 • Druivenpitolie werkt talgregulerend en trekt snel in. De olie voelt dus niet vet aan. Dit is een goede basisolie voor eigenlijk alle huidtypes, maar zeker ook voor de vette huid.
 • Omdat argan olie een drogende olie is, is deze ook zeker geschikt voor de vette huid. De olie trekt snel in en bevat ook nog een natuurlijke zonnebeschermingsfactor.
 • Distelolie is nog een ander voorbeeld van een olie geschikt voor de vette huid, deze olie is half-drogend en is voor langere tijd te bewaren.

Oliën voor de probleemhuid

Voor diverse huidproblemen als acne, psoriosis en eczeem zijn er oliën te vinden die de huid kunnen helpen herstellen.
 • Zo is avocado-olie een olie die rijk is aan vitaminen A en E. Door onder andere de diverse vetzuren in deze olie is avocado olie aan te raden voor mensen met bijvoorbeeld psoriasis en eczeem.
 • Jojoba-olie kan het herstel van littekens versnellen, trekt zeer snel in en hydrateert de (probleem)huid goed. Daarnaast bevat deze olie ook een natuurlijk beschermingsfactor tegen de zon.
 • Macadamia-olie bevat veel ontstekingsremmende bestanddelen en is dus heilzaam bij een ontstoken huid. Ook deze olie bevat weer een zonnebeschermingsfactor.
 • Perzikpitolie is een niet-drogende olie die fijn in de huid trekt en ook goed rond de ogen te gebruiken is of voor bijvoorbeeld een schilferige huid. Deze olie bevat veel vitamine E en wordt daarom graag gebruikt in allerlei gezichtsproducten.
 • Castorolie is een vrij dikke olie, dus deze olie wordt vaak gebruikt in combinatie met een andere, dunnere olie om beter smeerbaar te zijn. Maar castorolie heeft zeker zijn waarde voor de huid, de olie werkt heel licht uitdrogend en is daarom geschikt tegen acne. Door de samenstelling van castorolie kan deze olie doordringen tot de diepere huidlagen

Oliën voor de ouder wordende huid

De ouder wordende huid is vaak een droge huid, dus de oliën die hierboven zijn genoemd voor de droge huid zijn echte aanraders voor de oudere huid. Tegen rimpels is wetenschappelijk bewezen dat vitamine A zuur werkt. Veel fabrikanten gebruiken retinol (een voorganger van vitamine A in hun producten) in hun producten omdat vitamine A zuur zelf een geneesmiddel is en dus niet vrij gebruikt kan worden door fabrikanten. Er zijn echter ook een paar oliën die veel vitamine A bevatten. Let er echter wel op dat vitamine A in verzorgingsproducten en dus ook in oliën kan zorgen voor een gevoeligheid voor de zon. Gebruik dus een goede zonnefactor of gebruik de oliën met veel vitamine A erin alleen 's avonds.
 • Avocado olie is een voorbeeld van een olie rijk aan vitamine A (en E).
 • En ook rozenbottelolie is zeer rijk aan vitamine A. Daarom wordt deze vaak gebruikt tegen rimpels en ook tegen pigmentvlekken op de gezichtshuid werkt deze olie goed. Natuurlijk heeft de olie wel de tijd nodig om te gaan werken, dus verwacht niet binnen een paar weken verschil. Rio Rosa Mosqueta is een voorbeeldmerk van deze rozenbottelolie. Zij hebben ook nog andere producten in hun assortiment op basis van rozenbottelolie. De olie en producten zijn ook zeker goed geschikt voor mensen met een gevoelige huid!
 • Granaatappelolie is ook een olie die fijn is voor de droge, rijpere huid. De olie zit bomvol antioxidanten.

Hoe dient men olie te bewaren?

Het verschilt een beetje per olie of de olie lang te bewaren is. Jojoba-olie bijvoorbeeld is goed voor langere tijd te bewaren, terwijl rozenbottelolie hooguit zes maanden lang goed blijft en het ook koel (het liefst in de koelkast met warm weer) bewaard dient te worden. Het gaat een beetje ver om hier alle oliën te behandelen met betrekking tot bewaarbaarheid. Maar deze informatie is wel goed op internet op te zoeken. Het loont ook echt de moeite om dit even te doen, het is toch zonde als je een olie na een paar maanden weg moet gooien omdat hij niet goed bewaard is! Omdat sommige oliën dus niet zo lang houdbaar zijn is het een goed idee om dit van te voren uit te zoeken en dan een niet al te grote hoeveelheid van die olie aan te schaffen.

Waar kan je olie kopen?

Plantaardige oliën voor de huid zijn overal te koop, in de drogisterij, de parfumwinkel, de natuurvoedingswinkel, de toko en natuurlijk ook via internet. Het is mogelijk om gewoon één olie te gebruiken, maar veel mensen combineren een aantal oliën om daar een geheel op de eigen huid eigen mengsel van te maken. Vaak wordt dan een basisolie gebruikt, zoals bijvoorbeeld jojoba-olie, amandelolie of abrikozenpitolie. Dit zijn vaak wat goedkopere oliën. Daaraan worden dan kleinere hoeveelheden andere olie aan toegevoegd. Dit kan je doen geheel naar eigen inzicht. Fijne merken zijn onder andere:
 • Chi
 • Tisserand
 • Rio Rosa Mosqueta

Zowel Chi als Tisserand hebben diverse oliën in hun assortiment. Rio Rosa Mosqueta is een merk dat zich heeft gespecialiseerd in diverse producten met rozenbottelolie als hoofdingrediënt.

Maar er zijn ook diverse "kant-en-klaar" oliënmixen te koop in de winkel. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Gamila olie (50 ml 70 - 80 euro)
 • Olie van Suzanne Kaufmann (30 ml = 48 euro)
 • Bella Figura olie (30 ml = 87 euro)
 • Soap7.com beauty olie (25 ml = 5,50 euro, alleen verkrijgbaar via website)
 • Hauschka gezichtsolie (30 ml = 23 euro)

De prijzen gelden voor 2016. En zo zijn er nog veel meer producten te noemen die al gemengd zijn door een fabrikant. Allemaal met hun eigen mix aan natuurlijke oliën.

Nog meer gebruiksdoeleinden van olie

De plantaardige oliën kan je natuurlijk ook gebruiken voor andere toepassingen. Zo kan je de olie gebruiken voor:
 • je haren, gebruik dan een paar druppels voor de verzorging
 • als handcrème en nagelriemverzorging
 • als bodylotion
 • als lippenbalsem

Lees verder

© 2016 - 2023 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wondermiddel tegen rimpels en droge huidWondermiddel tegen rimpels en droge huidZoek je een wondermiddel tegen rimpels, voor droge huid of gecombineerde huid? Etherische oliën zijn de oplossing. Ze zi…
Welke olie past bij jouw huid?Welke olie past bij jouw huid?Wil jij graag een huidolie gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van olie? Is een olie beter dan een crème of bodylotion…
The Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: oftewel, je gezicht reinigen met olie. Deze methode is bij veel mensen erg populair, omdat het…
Bodylotion voor droge huid kiezenWanneer de huid ruw en schilferig is, kan het insmeren met een lotion, crème of olie een weldaad zijn. Droge huid kan aa…

Verzorgende gezichtscrème voor droge huid en zeer droge huidVerzorgende gezichtscrème voor droge huid en zeer droge huidEr zijn een aantal goede en verzorgende gezichtscrèmes voor droge huid en zeer droge huid. Bij een volwassen persoon is…
Pigmentvlekken verwijderen: welke middelen werken?Pigmentvlekken verwijderen: welke middelen werken?Huidcellen bevatten pigment dat onder invloed van zonlicht een donkerdere kleur aanneemt. Pigment beschermt tegen de UV-…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • http://www.avantgardecosmeticswebwinkel.nl/c-1891117/plantaardige-olie-vetten/
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.