Dry brushing, wat is het en wat doet het voor de huid?
Met dry brushing maak je op een relatief eenvoudige manier je huid een stuk mooier. Je gebruikt geen crèmes, maar alleen een borstel. Deze borstel is afgestemd op je gezichts- en lichaamshuid. Je kunt het thuis toepassen, maar het ook in de salon laten doen. Het werkt alleen als de huid goed droog is, dus bijvoorbeeld niet op een nog vochtige huid na het douchen of zelfs als je enige tijd in een vochtige ruimte hebt gestaan. Hoe werkt het en wat levert het op?
Wat is dry (skin) brushing?
Dry brushing of dry skin brushing, zoals het ook wel eens wordt genoemd, is een eeuwenoude techniek die sinds het begin van de 21ste eeuw weer populairder is geworden. Het is feitelijk niet meer of minder dan op een bepaalde manier (in de juiste richting) en met een goede borstel over je huid ‘draaien’. Voor je gezicht gebruik je een andere borstel dan voor je huid.
Bron: Barbora9, Pixabay Wat doet het voor je huid?
De huid borstelen heeft op meerdere fronten effect, zoals:
- Het verwijdert de dode huidcellen en je huid wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken.
- Het kan striae verminderen.
- De bloedtoevoer wordt verbeterd, wat goed is voor de doorbloeding van de huid en het stimuleert het lymfesysteem. Dit heeft weer effect op de afvalverwijdering* in het lichaam.
- Door de verbeterde bloedsomloop stimuleer je de vetcellen af te breken, waardoor je cellulitis minder wordt. Dit is echter (in 2016 nog) niet via wetenschappelijk onderzoek vastgelegd.
- Het is verstevigend voor de huid en werkt direct ontspannend.
- Lotions worden na dry brushing beter door de huid opgenomen.
- Het reinigt de gezichtshuid door laatste restjes make-up weg te halen.
* Het lichaam reinigt zichzelf. De lymfe zijn een soort filters. Bij deze doorlopende natuurlijke reiniging worden de giftige stoffen en afvalstoffen in het lichaam geneutraliseerd en verwijderd uit de weefsels en organen. Dry brushing stimuleert dit natuurlijke proces.
Bron: PaintedFeet01, Pixabay Hoe pas je het toe?
Richting
Dry brushing pas je toe op een droge huid, desgewenst doe je het dagelijks (maar niet meer dan twee keer per dag). Dry brushing kan je bijvoorbeeld vóór het douchen doen. Het is van belang dat je altijd de lymfeklieren volgt qua richting. Als je dit niet doet is het nog steeds goed voor de huid, alleen heb je het eerdergenoemde ‘voordeel’ inzake de afvalverwijdering door het lymfesysteem niet.
Je begint onderaan je lichaam bij de voeten en werkt zo langzaam omhoog richting het hart. Alleen je rug doe je van boven naar beneden. Je borstelt door kleine roterende bewegingen te maken met de borstel en zorg dat je alle plekken meepakt, dus ook ellebogen, knieën of polsen. Niet ‘schrobben’, en niet te lang op dezelfde plaats. Heb je wondjes of irritaties op de huid, borstel daar dan niet. Het moet wel goed aan blijven voelen.
Voor je gezicht werkt het iets anders. Daar begin je met de hals, van onder naar boven. Daarna ga je naar je rechterwang, dan je linkerwang en daarna vanuit het midden je voorhoofd aanpakken richting je haargrens.
Douchen
Zoals eerder gezegd is het niet handig vooraf te douchen. Als je alles gehad hebt, is het lekker om een lauwe douche te nemen. Nog beter is een wisseldouche (warm/koud) te nemen en af te sluiten met het koude gedeelte. Je spoelt op deze wijze de laatste dode huidcellen van je lichaam af en je stimuleert de doorbloeding nog meer. Na de douche is het goed een rijke bodylotion of bodycrème te gebruiken. De werkzame stoffen worden op deze wijze nog beter opgenomen in het lichaam.
Bron: Jackmac34, Pixabay Borstel
Behalve het gegeven dat de borstels altijd goed schoongehouden moeten worden, is het ook belangrijk dat het borstels zijn met natuurlijke vezels. Plantaardig of dierlijk maakt niet uit. De vezels van de gezichtsborstel moeten iets zachter zijn dan die voor het lichaam. Het spreekt voor zich dat de borstel voor het lichaam ook een iets groter oppervlak heeft.
Wil je ook je rug zelf kunnen doen, dan is het goed dat je een borstel neemt waar je een langere handgreep op kunt zetten. Verder moeten de borstelharen wel wat wrijving geven, maar mogen ze niet te hard zijn. Zwijnen haren zijn bijvoorbeeld prima, maar er zijn er meer van natuurlijke materialen die goed zijn. Ga in de winkel met de borstel over je arm en voel dat het iets voor je huid doet (het moet de huid stimuleren), maar niet pijnlijk is. Meestal zie je of het iets voor de huid doet als deze wat meer kleur krijgt. Er worden borstels als speciale dry brushing-borstels verkocht, maar het is niet gezegd dat dit iets voor jouw huid doet. Iedere natuurlijke haren-borstel kan werken, vandaar dat je het uit moet proberen in de winkel. Ook de vorm maakt niet zoveel uit: rond, ovaal of rechthoekig; bekijk wat je als prettig ervaart.
Bron: Pezibear, Pixabay Je bent per dag niet langer bezig dan totaal zo’n vijf minuten en dat impliceert ook dat je niet met de borstel rondjes moet blijven draaien op hetzelfde stukje huid. Al draaiend pak je je hele huid mee en dan kan je binnen enkele minuten al klaar zijn.
Tot slot
Dry brushing is in ieder geval een vervanging voor het verwijderen van dode huidcellen en het voert afval uit het lichaam af, we noemen dit ook ontgifting. Bovendien is het erg ontspannend en alleen al om die redenen is het de moeite waard het eens een tijdje te proberen.