Droogborstelen of dry brushing van de huid tegen cellulite

Droogborstelen of dry brushing van de huid tegen cellulite Het borstelen van de huid in droge toestand zonder olie - het droogborstelen - is een veel gebruikte wellness-toepassing. Het is ook bekend onder de noemer 'dry brushing'. Het lijkt iets nieuws in het kielzog van de detoxtrend, maar wordt in feite al eeuwen toegepast. Het is makkelijk om thuis toe te passen. Het heeft een aantal bijzondere voordelen voor de huid en het lichaam wat de strijd tegen cellulite betreft. Wat is droog borstelen of 'dry brushing' techniek precies en wat kan je het beste daarvoor gebruiken?

Detoxen door de huid droog te borstelen (dry brushing)

Het lichaam is te vergelijken met een auto. Het heeft brandstof nodig om de lichaamscellen te voeden, zodat het goed kan blijven functioneren. Tijdens en na dat proces ontstaan afvalstoffen, die afgevoerd moeten worden. Om goed te kunnen functioneren moet het lichaam die stoffen efficiënt en vrijelijk kunnen verwijderen via zijn organen (detox). De lever, nieren, darmen, blaas, lymfe- en zweetklieren en de huid (poriën) zijn allemaal bij dat detoxproces betrokken. Niet voor niets klinkt altijd het advies om veel water te drinken, omdat water zulke gifstoffen helpt afvoeren.

De huid levert de grootste bijdrage aan een detox, omdat de mens uit 16% huid bestaat en de huid daarmee het grootste ontgiftingsorgaan is van het menselijk lichaam. Een traag of verstopt stelsel zorgt voor gif- en vochtophoping in het lichaam. Denk aan een slome stoelgang of verstopte poriën. Door de huid te masseren met een borstel, een ruwe zijde handschoen of een loofahspons kan de huid nog beter de detox uitvoeren. De poriën worden namelijk vrijgemaakt en de lymfebanen en de bloedsomloop gestimuleerd. Het ziet er erdoor beter uit. Welk techniek ook de voorkeur geniet, het valt allemaal onder de noemer droogborstelen. Droogborstelen is ook een bekende Ayurvedische techniek. In het Sanskriet heet het 'garshana'. Garshana is al eeuwenoud bekend in India.

Droogborstelen is niet geschikt voor elk type huid. Huid die erg droog is, beschadigd of ontstoken, acne of eczeem heeft of psoriasis dan wel spataderen is ongeschikt om te droogborstelen. Te hard droogborstelen kan tot minischeurtjes in de huid leiden. Zij kunnen gaan ontsteken. Bij bepaalde ziektes (bijvoorbeeld kanker) wordt aangeraden vooraf de arts te consulteren over de toepassing. Om te wennen aan het droogborstelen, kan een loofahspons goede diensten bewijzen. Die is minder stevig dan een borstel met natuurlijke haren.

Wat is droogborstelen?

Droogborstelen is simpel gezegd de huid in droge toestand in een bepaald patroon borstelen met behulp van een borstel met lange haren, loofah of handschoen. Dit gebeurt door de borstel met natuurlijke haren, handschoen of loofahspons richting de hartstreek in cirkels of met lange halen redelijk stevig over de huid te strijken. Het is niet de bedoeling om daarbij hard op de huid te drukken, de borstel moet 'het werk' doen. Het mag wel stevig zijn, maar het mag onder geen beding pijnlijk worden. Borstels, loofah's en handschoenen van synthetische materialen zijn vaak te hard en zijn daardoor niet aan te raden. Gebruik daarom het liefst natuurlijke materialen.

Welke voordelen heeft droogborstelen bij cellulite?

Droogborstelen heeft veel voordelen om cellulite tegen te gaan of te verminderen. Droogborstelen helpt door:
  • het ontgiften te stimuleren;
  • het uiterlijk van cellulite tegen te gaan;
  • te exfoliëren dan wel dode huidcellen te verwijderen

Ontgiften

Het lichaam kent twee vaatstelsels: het bloed- en lymfestelsel. Het lymfesysteem heeft beweging nodig om te functioneren en afvalstoffen af te voeren. Het werkt anders dan het bloedstelsel, omdat dat het hart als pomp gebruikt. Het lymfesysteem heeft geen pomp, het gebruikt andere manieren om te werken. Een bekende techniek om het lymfesysteem te activeren, is (zelf)massage (lymfedrainage). De bewegingen van de spieren in het lichaam stimuleert ook het lymfesysteem. Aangezien de lymfevaten vlak onder de huid liggen is droogborstelen bij uitstek een goede techniek om het lymfesysteem te ondersteunen. Een onderhuidse bindweefselmassage verbetert de huid. De huid raakt meer doorbloed, krijgt extra zuurstof en meer voedingsstoffen. Lymfedrainage (zoals bij 'body brushing') stimuleert het lymfesysteem en laat gifstoffen en vocht afvoeren. Dit kan ertoe leiden dat cellulite, ook bekend als sinaasappelhuid, qua aanzien vermindert. Wie last heeft van dikke enkels na bijvoorbeeld een vlucht of een dag staan, kan veel baat hebben bij een droog borstel sessie.

Cellulite tegengaan

In 2018 heeft de Engelse universiteit van Sunderland is samenwerking met een programma van de BBC ('Looking Good') een onderzoek gedaan naar cellulite. Het onderzoek bestudeerde drie groepen vrouwen die cellulite hadden. Groep I moest dagelijks vijf weken lang een anti-cellulitecrème op de celluliteplekken smeren. Groep II kreeg specifieke oefeningen opgedragen om dagelijks vijf weken lang uit te voeren. Tot slot kreeg groep III de opdracht om vijf weken lang dagelijks de huid droog te borstelen.

De uitkomsten waren opmerkelijk. Alle groepen zagen verbetering, maar groep III boekte met het droogborstelen de meeste winst (26% vooruitgang). De vraag is of de vetophopingen onder de huid gewoon zijn verplaatst of dat het droog borstelen de huid heeft doen zwellen en de cellulite minder zichtbaar heeft gemaakt. Is het na 24 uur nog steeds verminderd? Verder onderzoek is geboden. Overigens zal de reden bij de meerderheid van mensen die last hebben van cellulite er weinig toe doen. Het goede nieuws is dat de cellulite veel minder zichtbaar was dan bij de andere inspannender of duurdere methodes. Onderzoek is veelbelovend, maar meer wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om deze uitkomsten te staven en erachter te komen of de cellulite echt is verminderd of dat het gemaskeerd wordt door zwelling van het geborstelde weefsel.

Dode huidcellen verwijderen en poriën ontstoppen

Door de huid droog te borstelen worden dode huidcellen verwijderd en de poriën schoon gemaakt. Meer bloed stroomt naar de oppervlakte van de huid. De huid is zodoende voorbereid op de opname van verzorgingsproducten. Dode huid en verstopte poriën kunnen een barrière vormen bij het opnameproces van bepaalde crèmes, gels of oliën. Dat is de reden waarom het resultaat van bruin zonder zon soms zo vlekkerig wordt. Anti-cellulitecrèmes kunnen na droogborstelen beter opgenomen worden en hun werk doen.

een loofahspons / Bron: Jerry Crimson Mann, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)een loofahspons / Bron: Jerry Crimson Mann, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Hoe pas je de droogborsteltechniek op het lichaam toe?

De techniek is erg eenvoudig. Het advies is om het droogborstelen vóór de ochtenddouche uit te voeren in de douchecel (zonder olie of water). Waarom? Uit hygiënisch oogpunt. Dode huidschilfers worden na de borstelbeurt eenvoudigweg tijdens het douchen weggespoeld en belanden niet op de badkamervloer of de vloer van de slaapkamer. Men begint bij de voetzolen. Draai de borstel in cirkeltjes of veegbewegingen over de huid en ga vanaf de voetzolen de benen voor en achter af en de billen. Begin bijvoorbeeld met de rechtervoet. Houd de borstel zo vlak mogelijk (plat). Maak zoveel mogelijk opwaartse bewegingen om de lymfebanen correct te stimuleren. Het is niet de bedoeling om extra hard te drukken op de aandachtsgebieden (cellulite). Het is wellicht veiliger om te zitten tijdens het borstelen van de voeten (op de rand van het bad of op een krukje), omdat balanceren op één been een nogal lastige houding is in een krappe (mogelijk gladde) ruimte.

Houd in gedachte dat het de bedoeling is om te masseren en niet te scrubben. Draai of veeg rustig over de buikstreek. De huid van de borsten is gevoelig, vaak wordt geadviseerd dat over te slaan. Wie putjes bij de huid rond de borsten ziet, doet er goed aan dit door de huisarts te laten checken. Het kan iets anders zijn dan cellulite. De huid bij de hals kan gevoelig zijn. Let op hoe de huid reageert. Het is het gemakkelijkst om bij de massage van de armen bij de handpalmen te beginnen (cirkels of vegen) en dan omhoog te werken naar de schouders toe. Een borstel met een lange steel is handig om de rug te kunnen borstelen. Het gezicht vermijden, daar zijn bijvoorbeeld speciale, kleine borstels of rollers voor met een andere techniek. Iedere huid reageert anders. Een jonge huid heeft andere behoeftes. Pas het gebruik daarop aan. Zo is het dagelijks exfoliëren van een jonge huid wellicht te veel van het goede en onnodig. Sommige mensen borstelen twee keer per dag, anderen weer twee keer per week. Na het droogborstelen kan gedoucht worden. Eindig de douchesessie met afwisselend koud en warm water. Dit stimuleert de bloedsomloop.
© 2018 - 2023 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dry brushing voor een mooiere huid'Dry brushing' ofwel borstelen van de droge huid is een eeuwenoude techniek die de laatste jaren weer steeds populairder…
Zelfbehandeling bij celluliteZelfbehandeling bij celluliteCellulite is de nachtmerrie van elke vrouw. Veel vrouwen schamen zich dan ook voor hun cellulite, dat vooral in de zomer…
Hoe borstel ik mijn paard?Het borstelen hoort bij de dagelijkse behoeftes van een paard of pony. Borstelen zorgt ervoor dat de huid van het paard…
Cellulite en cellulitis: het verschilCellulite en cellulitis: twee woorden die veel op elkaar lijken en vaak door elkaar worden gehaald. Cellulite is een vee…

Het belang van goede hygiëne thuis en op reisHet belang van goede hygiëne thuis en op reisHygiëne is in het kort samengevat een verzamelnaam voor handelingen die er voor zorgen dat we zo min mogelijk te maken k…
Joods medische ethiek: Torastudie en fysieke gezondheidJoods medische ethiek: Torastudie en fysieke gezondheidIn de moderne tijd hechten veel mensen aan een goede gezondheid en een fit lichaam. Velen van hen zoeken hun toevlucht t…
Bronnen en referenties
  • https://www.bestproducts.com/beauty/g2789/dry-brushing-tools-body-brushes/
  • http://www.anthemis.nl/huid.htm
  • https://www.wikihow.com/Dry-Brush-Your-Skin
  • https://ayuhuid.nl/ontgifting-met-dry-brushing/
  • https://www.feeling.be/beauty/wat-werkt-nu-echt-tegen-cellulite
  • http://coveteur.com/2015/07/30/dry-brushing/
  • Afbeelding bron 1: Jerry Crimson Mann, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 28-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.