Drakenbloed voor een optimale verzorging van de gezichtshuid

Drakenbloed voor een optimale verzorging van de gezichtshuid Drakenbloed is een ingrediënt in diverse verzorgingsproducten voor de huid. Het gaat om een extract van de hars van een aantal specifieke boomsoorten. Drakenbloed of dragon's blood is rijk aan de stof taspine, die een helende werking heeft voor de huid. Daarnaast bevat het een hoog gehalte aan proanthocyanen waardoor het een sterke anti-oxiderende werking heeft. Er wordt daarom ook vooral dankbaar gebruik gemaakt van dit ingrediënt in anti-aging crèmes en serums voor de gezichtshuid. Het is onder meer verkrijgbaar van de merken Rodial, Orange Care, Utsukusy en Dr. Organic.

Drakenbloed


Wat is drakenbloed?

Wie op zoek gaat naar een voedende crème voor de huid kan in de lijstjes van populaire producten stuiten op producten op basis van drakenbloed of dragon's blood. Een naam die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies? Drakenbloed is een hydroglycolextract dat gewonnen wordt uit de hars van de Dracaena draco (ook wel drakenbloedboom genoemd), de Croton lechleri (een plant uit de wolfsmelkfamilie) of de Daemonorops (een plant uit de palmenfamilie).

Over drakenbloed wordt al eeuwenlang geschreven maar in de literatuur is niet altijd duidelijkheid geweest over de oorsprong. In middeleeuwse encyclopedieën zijn al referenties aan dit product te vinden en ook in de Chinese traditionele geneeskunde wordt gebruik gemaakt van drakenbloed. Veel van de hars die tegenwoordig wordt gebruikt voor het in huidcrèmes aanwezige extract komt van de vooral in Zuid-Amerika voorkomende Croton lechleri en de op de Canarische Eilanden voorkomende Dracaena draco.

Wat doet drakenbloed voor de huid?

Drakenbloed wordt veel in huidcrèmes en serums gebruikt vanwege de aanwezigheid van de stof taspine. Taspine is een alkaloïde dat werkt als cicatrizant: een middel dat een helende werking heeft wanneer het wordt aangebracht op de huid. Daarnaast bevat drakenbloed ook een hoog gehalte aan proanthocyanen waardoor het een sterke anti-oxiderende werking heeft. Dit betekent dat het beschermt tegen oxidatieve stress, een stofwisselingstoestand die de afbraak van lipiden aanspoort met als gevolg dat onder meer de toestand van de huid verslechtert.

Oxidatieve stress is niet iets dat voorkomen kan worden. Het is iets dat hoort bij het natuurlijke verouderingsproces en daarnaast versterkt wordt door onder meer roken, het gebruik van bepaalde medicijnen, blootstelling aan de zon en vervuilende stoffen, overgewicht, depressie en intensief sporten. Er zijn echter wel producten die het verouderingsproces van de huid kunnen vertragen. Dit zijn zoals gezegd producten met een anti-oxiderende werking, waarvan drakenbloed er één is. Deze worden dan ook vaak geschaard onder de anti-aging crèmes. Er wordt wel beweerd dat de anti-oxidatieve werking van drakenbloed tot vijftig maal krachtiger is dan vitamine E.

Door zijn anti-oxidatieve werking draagt een gezichtscrème op basis van drakenbloed bij aan het verfijnen en gladder maken van de huid, het verstevigen van de huid, het voorkomen van rimpels en het minimaliseren van roodheid van de gezichtshuid. Ook draagt het bij aan het herstel van de huid wanneer dit is aangedaan door bijvoorbeeld de kou of door een zonverbranding.

Producten op basis van drakenbloed

Er zijn diverse huidproducten verkrijgbaar op basis van drakenbloed. Het gaat onder meer om anti-aging crèmes, nachtcrèmes, verzorgende en vochtinbrengende gezichtsmaskers, hydraterende en kalmerende reinigingslotions en zelfs verzorgingsproducten specifiek voor de lippen en ogen. Voorbeelden van in verkrijgbare huidproducten op basis van drakenbloed zijn:
 • Orange Care Dragon's Blood Crème
 • Dr. Organic Anti-Aging Moisturiser Dragon Blood
 • Essence Dragon's Blood gezichtscrème
 • Utsukusy Dragon Blood serum
 • Peter Thomas Roth Laser-Free Resurfacing Eye Serum
 • Uriage Eau Thermale Age Protect
 • Nip + Fab Dragons Blood Plumping Mask
 • NIP+ Fab Dragons Blood Fix Hydrogelmasker
 • Rodial Dragon's Blood Hyaluronic Mask
 • Rodial Dragon's Blood Sculpting Gel
 • Rodial Dragon's Blood Cleansing Water
 • Rodial Dragon's Blood Hyaluronic Night Cream
 • Rodial Dragon's Blood Moisturizer
 • Rodial Dragons Blood Essence Mist

Verkrijgbaarheid

Huidverzorgingsproducten op basis van drakenbloed zijn verkrijgbaar bij diverse winkels met een breed aanbod aan gezichtscrèmes waaronder ICI Paris en Douglas, maar ook bijvoorbeeld een winkel als Holland & Barrett (vroeger: De Tuinen). Men dient er wel rekening mee te houden dat producten op basis van drakenbloed vaak in het duurdere segment zitten.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BB Cream, dé foundation voor de lichte huidBB Cream, dé foundation voor de lichte huidBB Cream, dé foundation voor de lichte huid. Iedereen die het gebruikt noemt het een wondermiddel, maar bijna niemand he…
Gezichtsmassage een anti rimpel behandelingGezichtsmassage een anti rimpel behandelingWaarom een gezichtsmassage als een anti rimpel behandeling? Hoe kan een gezichtsmassage rimpels voorkomen? De voordelen…
BB crème, het geheim voor een mooie huidBB crème, het geheim voor een mooie huidIn Azië is het al jaren een van de best verkochte beautyproducten en sinds kort is het ook in Nederland verkrijgbaar: BB…

Droge huid onder ogen: behandeling, crème en verzorgingDroge huid onder ogen: behandeling, crème en verzorgingDroge huid onder de ogen is een vervelende klacht. De eerste tekenen van veroudering dienen zich meestal aan als fijne l…
Welke olie kan je kiezen voor een fijne haarverzorging?Welke olie kan je kiezen voor een fijne haarverzorging?Wist je dat het enorm veel verschil voor je haren kan maken met welke olie je je haren behandelt? De ene olie is echt de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mjps, Pixabay
 • https://www.huffingtonpost.com.au/2016/05/29/what-is-dragons-blood-and-why-is-it-in-beauty-products_a_21385832/?guccounter=1&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLm5sLw&guce_referrer_cs=Eisdi0ny7xJWBqZiPTY7Lw
 • https://www.youbeauty.com/beauty/dragons-blood-beauty/
 • https://fashionmagazine.com/beauty/dragons-blood-beauty/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon%27s_blood
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 04-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.