Welke olie kan je kiezen voor een fijne haarverzorging?

Welke olie kan je kiezen voor een fijne haarverzorging? Wist je dat het enorm veel verschil voor je haren kan maken met welke olie je je haren behandelt? De ene olie is echt de andere niet. Door de verkeerde olie te gebruiken kan je zelfs je haren nog droger maken dan ze al zijn! Mensen met krullen hebben vaak drogere haren en gebruiken vaak olie om dit op te lossen. Maar ook voor mensen met steile haren kan een olie een goede aanvulling zijn voor de haarverzorging. Dus verdiep je eens in alle verschillende oliën en doe je haren een groot plezier door er (af en toe) eentje te gebruiken.

Droog haar

Droge haren zijn vaak heel poreus, maar dat hoeft niet! Als je haren poreus zijn dan staan je haarschubben wijd open en kan vocht er gemakkelijk in. Het heeft als nadeel dat de olie er ook weer gemakkelijk uit kan. Door eerst een moisturizer te gebruiken en daarna een sealer, zodat het vocht in je haren blijft, zal je haar gehydrateerd worden. Maar ook minder poreus haar dat vettig aanvoelt kan eigenlijk heel droog zijn. Dit komt omdat de haarschubben dan gesloten zijn waardoor er maar heel moeilijk vocht in de haren kan komen. Een vochtinbrengende olie kan dan een oplossing zijn.

Poreus haar-test

Er bestaat een test om te kijken of je haren poreus zijn, maar 100% betrouwbaar is die test niet. Voor de test moet je een net gewassen haar in een glas met water leggen en even onder water duwen. Als de haar vervolgens binnen vijf minuten naar de bodem van het glas zinkt zou dat erop duiden dat je poreuze haren hebt. Door de openstaande haarschubben dringt er gemakkelijk water door in de haar en zakt de haar vervolgens door het gewicht van het water in de haar naar de bodem. Vaak voelt je haar dan ook droog aan en ziet het er pluizig uit. Als je haar blijft drijven is je haar juist zeer weinig poreus, je haarschubben zijn dan erg gesloten. Ook niet goed omdat er dan geen vocht in je haren kan komen, dus ook deze haren kunnen erg droog zijn van binnen. Blijft de haar ergens halverwege in het glas hangen, dan heb je geen problemen met erg poreus haar of juist te gesloten haarschubben. Er kan dan genoeg water in je haren komen voor een goede gezondheid van de haren.

Haarolie

In de winkel zijn veel verschillende oliën te vinden, lang niet allemaal zijn ze oorspronkelijk bedoeld voor de verzorging van je haren. De meeste oliën zijn zelfs bedoeld om mee te bakken of om als voeding te gebruiken. Maar ook deze oliën kan je gebruiken voor je haren (en je huid). Voor je huid heb je ook diverse oliën met verschillende kenmerken, zo zijn er drogende oliën en juist niet-drogende oliën. Afhankelijk van je huidtype en je voorkeur kan je voor je huid een goede olie uitzoeken. Voor je haren zijn andere kenmerken meer van belang. Zo kan je oliën voor je haren onderverdelen in twee groepen:
 • vocht-inbrengende oliën, moisturizers genoemd
 • oliën die je haren afsluiten, sealers genoemd.

Vocht-inbrengende olie

Vocht-inbrengende oliën brengen dus echt vocht in je haren, het blijft er niet op liggen. Ze hydrateren je haar met vocht. Ideaal als je droog aanvoelende haren hebt. Of die droogheid nu komt doordat je veel krullen hebt (deze haren voelen vaak droog en pluizig aan), door je haren te kleuren, door zout water etc., het maakt niet uit, deze oliën geven je haren meer veerkracht doordat er vocht in je haren wordt gebracht. Hydraterende olie kan je gebruiken als een masker of een heel klein beetje olie (paar druppels) voor in je haarpunten. Mensen met krullen kunnen vaak wel wat meer vochtinbrengende olie gebruiken omdat ze vaak behoorlijk droge haren hebben. Erna kan je dan eventueel ook nog een sealolie of ander sealproduct gebruiken zodat het vocht ook langere tijd in je haren blijft zitten. Vochtinbrengende oliën werken dus tegen pluizig haar en kunnen gespleten haarpunten voorkomen.

Voorbeelden van moisturizer-oliën zijn:
 • zonnebloemolie
 • kokosolie
 • monoïolie

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een heel goedkope olie en werkt eigenlijk gewoon prima. De olie dringt door in je haarschacht. Het werkt daarom tegen pluizig haar. Er wordt ook beweerd dat deze olie ervoor kan zorgen dat je haren extra hard groeien.

Kokosolie

Kokosolie is met name geschikt voor mensen met krullen of kroesharen. De olie kan geweldig werken, maar niet alle haren zijn er blij mee. Sommige mensen krijgen last een schilferende huid en nog drogere haren door kokosproducten. Dit kan onder andere komen omdat kokosolie zich als een proteïne kan gedragen, als je haar die niet nodig heeft wordt je haar door gebruik van kokosolie nog droger. Dan is het natuurlijk beter om te kiezen voor een andere olie ter verzorging van je haren en hoofdhuid.

Monoïolie

Monoïolie ruikt heel lekker en zorgt daarnaast ook nog voor hydratatie van de haren en hoofdhuid. Deze olie is niet heel erg vet maar geeft wel een mooie glans aan je haren en is goed verzorgend. De olie helpt ook tegen klitten in je haren.

Afsluitende oliën die ook vocht inbrengen

Er bestaat ook een groep oliën die en hydrateren en daarnaast ook een barrière rond je huid vormen, dit zijn onder andere:
 • arganolie
 • avocado-olie
 • olijfolie
 • amandelolie

Arganolie

Arganolie is één van de oliën die en hydrateert en tegelijk ook een laagje om je haren vormt. Het maakt je haren glanzend en zijdezacht. Daarnaast biedt het bescherming tegen hitte van de föhn en de steiltang. Argan bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine E, anti-oxidanten en omegavetten. Allemaal stoffen die de gezondheid van je haar bevorderen.

Avocado-olie

Dit is eigenlijk een twee in één olie. Hij brengt en vocht in en hij sluit je haren af. Deze olie is heel erg geschikt voor haren die gekleurd zijn of haren die heel erg droog zijn. Avocado-olie is wat minder vettig dan olijfolie.

Olijfolie

Futloos en beschadigd haar krijgt een goede oppepper van olijfolie. Je kan de olie gebruiken als een haarmasker dat je er na een half uur bijvoorbeeld weer goed uitwast. Olijfolie dringt wel minder diep in je haren dan bijvoorbeeld kokosolie, maar na een masker met olijfolie zullen je haren zacht aanvoelen. Natuurlijk is het ook mogelijk de olie te gebruiken door je shampoo of conditioner.

Amandelolie

Ook amandelolie bevat allerlei gezonde ingrediënten voor je haar, zoals vitamine E, omegavetzuren en magnesium. Amandelolie kan je gebruiken als een soort conditioner. Dus eerst je haren natmaken en eventueel ook wassen, daarna de amandelolie door je haren verdelen. Masseer de olie ook goed in je hoofdhuid en verdeel de olie door je haren met bijvoorbeeld een kam. Daarna even in laten trekken en vervolgens goed uitspoelen of wassen met shampoo. Amandelolie is ook te gebruiken op droge haren, gebruik dan zo maar een paar druppels olie. Zeker voor je haarpunten is dit heel fijn.

Afsluitende oliën

Een afsluitende olie legt een laagje om je haren heen. Het trekt dus niet in je haren zelf, maar legt een vet filmpje om je haren heen. Daardoor doet zo'n olie niets voor de verzorging van je haren zelf. Het enige wat zo'n olie wel kan doen is er voor zorgen dat vocht in je haren blijft zitten. Het geeft je haren door het laagje extra glans. Gebruik je deze olie echter op je droog aanvoelende haren, dan worden je haren niet gevoed en breng je alleen een vettig laagje aan waardoor er zelfs geen ander vocht in je haren kan komen. Waardoor uiteindelijk je haren steeds droger worden.

Voorbeelden van afsluitende oliën zijn:
 • jojoba-olie
 • castorolie

Jojoba-olie

Jojoba-olie is eigenlijk geen olie maar een was. Maar ook dit product is goed te gebruiken voor je haren als je ze wilt sealen. Bedekken met een dun laagje dus. De jojoba-olie komt qua samenstelling erg dicht in de buurt van het vet van je hoofdhuid zelf. Jojoba-olie dringt dus niet door tot in je haarkern. Er wordt wel van gezegd dat het de haargroei bevordert.

Castorolie

Ook van castorolie wordt gezegd dat het de haargroei kan bevorderen. Dit komt doordat je met het inmasseren van de olie de hoofdhuid beter doorbloed en dus dat je haren meer voedingsstoffen krijgen om sneller te kunnen groeien. Castorolie is wel vrij dik en daardoor wat minder gemakkelijk te gebruiken in je haren. Het maakt je haren glad en glanzend. Deze olie wordt meestal alleen gebruikt voor de hoofdhuid.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke haarverzorging: HaaruitvalKaal worden komt opmerkelijk genoeg voornamelijk voor onder blanken. Geleerden zijn het er niet over eens of dit gevrees…
Natuurlijke algemene haarverzorgingNatuurlijke algemene haarverzorgingOns haar is een afspiegeling van onze algehele gezondheid. De basis van mooi haar komt van binnenuit. Dieren met een pra…
Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarNatuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarGlanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwort…
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?

Drakenbloed voor een optimale verzorging van de gezichtshuidDrakenbloed voor een optimale verzorging van de gezichtshuidDrakenbloed is een ingrediënt in diverse verzorgingsproducten voor de huid. Het gaat om een extract van de hars van een…
Het verzorgen van de baard: baardshampoo en conditionerHet verzorgen van de baard: baardshampoo en conditionerEen baard vraagt om een specifieke verzorging met bijbehorende producten. Het is natuurlijk wel makkelijk om tijdens het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Melancholiaphotography, Pixabay
 • https://macblogster.nl/zo-kun-je-testen-je-poreus-haar-hebt/
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.