Veganistische cosmetica, waar moet je op letten?
Wanneer je kiest voor een veganistische ofwel vegan levensstijl maar je wel graag verzorgd de deur uit gaat weet je misschien niet goed hoe je dit moet aanpakken. In veel cosmetica zitten namelijk dierlijke ingrediënten en daarbij zijn ook veel producten op dieren getest. Voor deze cosmetica wil je als vegan uiteraard niet kiezen. Maar hoe kies je wel voor de juiste producten? Het is belangrijk dat je op een aantal dingen let zodat je zeker weet dat het product ook echt vegan is. Want wanneer is dit zo en waar kun je deze producten aan herkennen?
Wat is vegan cosmetica?
Iemand die zichzelf veganist noemt maakt geen gebruik van producten die van dieren afkomstig zijn. Vegan cosmetica is verzorging voor haar en huid die vrij is van dierlijke ingrediënten. Daarbij is het ook niet op dieren getest. Toch zijn producten die niet op dieren zijn getest, ook wel cruelty free genoemd, niet per definitie vegan. In Nederland mogen geen dierproeven worden gedaan op alle cosmetica, maar dit is niet in alle landen zo. In China is het bijvoorbeeld verplicht om op dieren te testen en in Nederland mogen deze producten gewoon verkocht worden. Wees dus huiverig bij het kopen van make-up van een buitenlands merk. Als je dit toch wilt doen let dan op de ingrediënten. Veel gebruikte dierlijke ingrediënten zijn bijvoorbeeld honing, bijenwas, karmijn en collageen. Als je zeker wilt weten dat er geen dierlijke ingrediënten in je cosmetica zitten kun je op de website van PETA (dierenrechtenorganisatie) een lijst vinden met alle dierlijke ingrediënten.
Waarom kiezen voor vegan cosmetica?
Je kunt veganistisch zijn om een heleboel redenen, denk bijvoorbeeld aan het milieu of dierenwelzijn. Maar ook de voedselverdeling of je eigen gezondheid zijn veel genoemde redenen. Wanneer je de keuze maakt om geen voedsel te consumeren dat aan deze problemen bijdraagt, geeft je dit een goed gevoel. Waar een heleboel mensen zich niet van bewust zijn, is het feit dat ook in cosmetica dierlijke ingrediënten worden gebruikt. Door cosmetica te kopen van merken die deze ingrediënten gebruiken, draag je nog steeds bij aan alle bovenstaande problemen. Als je hebt gekozen voor een veganistische levensstijl is dit hoogstwaarschijnlijk niet wat je wilt. Het is misschien wat veel om gelijk al je producten weg te gooien, en daarnaast zit er vast nog wat tussen wat misschien wel veganistisch is. Probeer je make-up daarom stap voor stap te vervangen voor een veganistische variant.
Waar moet je op letten?
Als je er zeker van wilt zijn dat je cosmetica vegan is kun je het beste gaan voor een merk met het Vegan-keurmerk. Dit is het keurmerk van de Vegan Society en kenmerkt zich door het woord vegan met daarbij een afbeelding van een zonnebloem in de letter V. Het logo heeft meestal de kleur groen maar kan soms ook zwart/wit zijn. Niet alle cosmetica die vegan zijn heeft ook het vegan keurmerk. Als je online shopt kun je vaak op de website van een winkel vinden of de producten wel of niet vegan zijn. Wanneer je je make-up aanschaft in de winkel staat vaak bij het product aangegeven of het wel of niet vegan is.
Waar kun je het kopen?
Squalan, Lovea, Uncover van Jetske Ultee en Kruidvat Natures zijn voorbeelden van vegan huidverzorging. Jetske Ultee heeft daarnaast een volledige vegan make-uplijn bestaande uit een foundation, concealer, powder en bronzer. Ook de bijpassende powderkwast is niet van dierlijke haren gemaakt en daarmee vegan. Catrice, verkrijgbaar bij de kruidvat en trekpleister, heeft ook een vegan make-uplijn. Onder het product, op de prijsstrook, staat aangegeven of het product vegan is. In 2018 zijn veel van de producten van The Body Shop ook vegan, maar lang niet allemaal. Bij de producten waarbij dit wel het geval is staat dit aangegeven met 100% vegan. Ook een groot deel van de producten van Lush zijn in 2018 vegan. Deze producten kan je herkennen aan het Vegan Trademark-logo. Bij deze webshops kun je naast huidverzorging ook terecht voor haarverzorging en douche- en badproducten.