Sauna: Thermen Bussloo

Sauna: Thermen Bussloo Eind september 2006 heeft sauna-, beauty- en sparesort ‘Thermen Bussloo’ zijn deuren geopend. Het resort bezit over 4,5 hectare grond en is gelegen aan het meer van recreatiegebied Bussloo nabij Apeldoorn. Het concept is gebaseerd op het maken van een (wereld) ontdekkingsreis. De reis, laat bezoekers kennismaken met invloeden van diverse continenten. Zo zijn er Finse sauna’s, een grot met zoutkristallen uit de Himalaya, een kruidenstoombad uit Marokko en een oosterse klankmassage uit Tibet.

Sfeer

Bij ‘Thermen Bussloo’ ervaar je een mediterrane sfeer, verweven met oosterse accenten. Het gebouw en de verschillende sauna’s in de tuin hebben een chaletachtige uitstraling. In de sfeervolle tuin zijn diverse ligweiden en een prachtige waterval, die vanaf de aarden wal uitmondt in een van de vijvers. Doordat er een grote loungeruimte is, grote tuin en vele sauna en beauty faciliteiten heerst er een ontspannen sfeer. Ook als het erg druk is, merk je daar niet veel van omdat er verschillende ruimtes zijn en daardoor de bezoekers verspreid over het hele resort zijn. Dit zorgt ervoor dat je helemaal tot rust kunt komen en heerlijk kan genieten en ontspannen.

Plaats/ligging en bereikbaarheid

Thermen Bussloo is gelegen een meer in het recreatiegebied van Bussloo in de gemeente Voorst. Midden in de stedendriehoek Deventer, Zutphen, Apeldoorn ligt het recreatiegebied Bussloo. Een recreatiegebied met alle voorzieningen voor een dagje uit. Zwemmen, vissen, wandelen, golfen, paardrijden of duiken, het kan allemaal.

Het resort is vanuit verschillende richtingen goed bereikbaar met de auto en heeft een ruime parkeerplaats. Vanaf 7 juli 2008 is Thermen Bussloo ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Buslijn 508 rijdt van maandag tot en met zaterdag vanaf 7.00 uur t/m 19.00 uur ieder uur tussen Station Voorst en Thermen Bussloo.

Sauna’s

Kelo-sauna’s van Finland

Uniek in Nederland zijn de 3 kelo sauna’s die zich in de tuin bevinden. Deze originele Finse saunacabines zijn gemaakt van Kelo hout en kenmerken zich door het unieke saunaklimaat. Er bevindt zich aan het meer van Bussloo een Kelo panoramasauna waardoor met een schitterend uitzicht op het meer van Bussloo. Hier vindt op diverse tijden een traditionele, handmatige opgieting (Aufguss) plaats, speciaal voor de geoefende saunabezoeker, zeer de moeite waard om mee te maken. In een aarden wal Verder staat er in het midden van de tuin een achthoekige Kelo saunacabine. Hier vindt op bepaalde tijden een automatische opgieting (Aufguss) plaats.

Infrarood sauna (laconium)

Binnen in het saunaplein kunnen bezoekers plaats nemen in een infrarood sauna, ook wel laconium genoemd. Deze sauna is in veel moderne thermen erg populair. De infraroodstraling wordt gerealiseerd door middel van halogeenstralers. Deze warmtebron heeft een enorme dieptewerking. Het gebruik van de infraroodruimte heeft een positief effect voor het bestrijden van spierpijnen en reumatische aandoeningen.

Caldarium

Een caldarium is een sauna die niet erg heet is, een klimaat van 50 graden celsius, waardoor het erg geschikt is voor de beginnende saunagebruikers. Caldarium betekent in het Latijn: warmtekamer. Het is een stoombad waar een warme en vochtige atmosfeer heerst met een heerlijke Eucalyptusgeur. Het is een ruimte met verwarmde banken en prachtige muur voorzien van mozaïeken.

Kleurentherapie (sanarium)

In de kleurentherapie sauna verandert de hele sauna steeds in wisselende kleuren. Iedere kleur heeft zijn specifieke kwaliteiten en werkt daardoor in op lichaam en geest. De temperatuur van deze is 70 graden Celsius.

Finse sauna

In de Finse sauna zit een traditionele steenoven waar ieder kwartier automatisch water met essentiële oliën over wordt verspreid. Hierdoor heerst er een vochtige atmosfeer. De sauna heeft een temperatuur van 80 graden Celsius.

Rozensauna

De rozensauna is een romantische sauna met muziek en kaarslicht. Door middel van een koperen ketel worden rozenblaadjes en wordt er een heerlijke rozengeur verspreid. De rozengeur werkt rustgevend, is huidverzorgend en werkt goed tegen hoofdpijn en spanningen. De temperatuur van deze sauna is 65 tot 70 graden Celsius.

Himalaya zoutkristalgrot

De Himalaya zoutkristalgrot zit verscholen zit verscholen in een aarden wal, buiten in de tuin en in uniek in Nederland. Na het openen van een tweehonderd jaar oude deur wijzen twee boeddha’s in de voorruimte van de grot de weg. Himalaya zoutkristallen bevatten mineralen en sporen elementen uit de natuur in de juiste verhouding en in perfecte structuur. Het zout onderscheidt zich van gewoon zeezout omdat het ontstaan is toen er nog geen enkele milieuverontreiniging bestond (ca. 250 miljoen jaar geleden). Het zuivere zout uit de Himalaya wordt voor diverse doeleinden toegepast en werkt anti-allergisch en desinfecterend. Door verhitting van de uit Nepal geïmporteerde zoutkristallen en een cascade, komen mineralen vrij die de lucht ioniseren. De verdamping en de aanwezige vochtigheidsgraad maken dat men deze specifieke zuiverende dampen in kan ademen. Himalaya zoutkristallen hebben een positieve uitwerking op de longblaasjes. Het is zeer geschikt voor mensen met bronchiale klachten, astma en hooikoorts. De zoutkristallen hebben op het hele organisme een ontgiftende werking. Zachte klanken zorgen voor een rustgevende werking op body, mind en soul. Tevens vindt op bepaalde tijden de 'Kailash' plaats, een bijzonder klank-, kleur- en geurritueel.

Baden

Op het resort zijn de volgende baden te vinden;
 • Rondèl: warme en koude wisselvoetenbaden wisselen elkaar af wat bijzonder goed werkt op de bloedsomloop en het lichaam hiermee voorbereid op de sauna, waardoor men beter kan transpireren. De bodem van deze wissel voetenbaden bestaat uit witte stenen die de voetreflexzones stimuleren waardoor afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Een aanrader voor iedereen om mee te beginnen.
 • Osmaans badhuis: een kristalstoombad, een zoutscrub ruimte en een kruidenbad.
 • Wellness cocoon: een Wellness cocoon bestaat uit een hydromassagebad met zeer krachtige onderwaterstralen en een trilplaat, infrarood en kleuren en aromatherapie.
 • Voetenbaden
 • Cool off douches
 • Dompelbaden
 • Groot zwembad
 • Whirlpoolbaden
 • Kruidenbaden
 • Hydromassagebaden

Beauty

De uitgebreide beautyafdeling heeft een oosterse inrichting en biedt verschillende behandelingen.

Massages

Er worden verschillende massages aangeboden. Zachte matrassen ondersteunen het lichaam tijdens de massage om volledig tot rust en ontspanning te komen. Er is keuze uit de volgende massages:
 • Ayurvedische wellnessmassage
 • Oosterse klankmassage
 • Hotstone Shitao massage
 • Ontspanningsmassage
 • Orang Malu massage
 • Shiatsu massage
 • Sabaaydi massage
 • Sportmassage
 • Voetreflexzone- en voetmassage
 • Energetische behandeling

Beautybehandelingen

Op de beauty afdeling wordt gebruik gemaakt van producten van het merk ‘Babor’. Babor werkt uitsluitend met natuurlijke grondstoffen vervaardigd uit de plant en de zee. In alle body producten wordt ook thermaal water verwerkt. Thermaal water werkt zuiverend voor de huid en is goed voor de doorbloeding.Daardoor is het ook voor de gevoelige huid zeer geschikt. De volgende beauty behandelingen worden aangeboden:
 • Spa- en Wellness treatments
 • Body treatments
 • Facial treatments
 • Manicure - Pedicure
 • Meditarium (klankconert)
 • Turbobruiner

Rasul

Rasul is een orientaals ritueel uit Marokko. Het is een kruidenstoomruimte met een speciale beregening. Eerst wordt er gekozen welke olie men wil gebruiken. Er is keuze uit rozemarijn (stimuleert), salie (reinigt) en citroenmelisse (zuivert). Vervolgens krijgt men een bakje gevuld met heilzame verwarmde klei en de olie. De heilzame klei stimuleert de bloedsomloop en zuivert en revitaliseert de huid. Dit wordt nog eens extra ondersteund door het gevitaliseerde bronwater. De klei dient men zeld aan te brengen aan op het lichaam, eerst trekt het in en door de beregening wordt het lichaam weer schoon gespoeld. Na afloop krijgt men nog een glaasje verse pepermunt thee.

Tuin

Thermen Bussloo heeft een sfeervolle grote tuin met diverse ligweiden, waarin zich ook diverse comfortabele ligbedden bevinden. De tuin is omringd door een aarden wal waarin zich verschillende sauna’s en whirlpoolfaciliteiten te vinden zijn. Door de ligging van de tuin kan men bij zonnige dagen optimaal profiteren van de zon. In de tuin is een waterval, diverse waterpartijen en vijvers welke s’avonds door verlichting een extra dimensie geven. In de Zen stilte tuin is er de mogelijkheid om te mediteren en weer helemaal tot jezelf te komen. Stenen hebben in een Zentuin een belangrijke spirituele betekenis. De stenen liggen altijd asymmetrisch van elkaar. Hier vinden varens, bamboe, mos, den en spar hun weg. Een wiel in het midden van de tuin, een pad van grind en ergens verstopt een boeddha.

Rustruimten

Tepidarium

Rustruimte met verwarmde banken en uitzicht op een rustgevend aquarium. Er is keuze uit drie verschillende aroma’s die een heerlijke geursensatie geven.

Mediterana

Mediterrane rustruimte met een oosters tintje.
Op verschillende comfortabele warmwaterbedden kan men na saunarondje hier genieten van totale ontspanning. Omdat bezoekers door de overweldigende rust in deze ruimte vaak in slaap vallen, gaat er ieder uur een gong waardoor ook andere bezoekers de mogelijkheid krijgen om van de warmwaterbedden te genieten.

Horecafaciliteiten

In het restaurant 'N-Joy' kunnen bezoekers genieten van culinaire gerechten. Er wordt gewerkt met verse, biologische producten en scharrelvlees. De menukaart past zich regelmatig aan met de verschillende seizoenen. Er is keuze uit de loungekaart, een uitgebreid lunchbuffet en/of een één- of meergangen diner à la carte. Er zijn verschillende sappen en smoothies te verkrijgen en er is een uitgebreide wijnkaart.

Arrangementen

Er zijn verschillende arrangementen te boeken die ook weer in het teken van de wereldreis en mediterrane en oosterse ontdekkingen staan. De arrangementen kennen de volgende namen:
 • Ontdekkingsarrangement
 • Oriëntal
 • Business Break
 • Tankavaara
 • Bussloo
 • Berber
 • Bali
 • Himalaya
 • Indy
 • Tibet
 • Yin en Yang
 • Champagne de Luxe

Ook zijn er regelmatig actiearrangementen te boeken en zijn er arrangementen met overnachting mogelijk. Een aantal arrangementen zijn inclusief een lunchbuffet en/of één-, twee of driegangen diner à la carte.
© 2008 - 2024 Mariska-r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Viehmarktthermen in Trier, DuitslandViehmarktthermen in Trier, DuitslandAanvankelijk dacht men dat Trier beschikte over twee thermen uit de Romeinse tijd. Tijdens de bouw van een ondergrondse…

Beauty: verzorging beschadigde nagelsVerzorgde nagels ziet er altijd beter uit dat afgekloven, ingescheurde, gerafelde nagels. Toch is de schaar niet altijd…
Beauty: Het fenomeen parfumBeauty: Het fenomeen parfumWat is de verleiding van parfum? Al duizenden jaren zit parfum in onze cultuur en toch blijft het ons iedere keer opnieu…
Bronnen en referenties
 • www.thermenbussloo.nl
Mariska-r (8 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.