Slecht resultaat zelfbruiner, hoe krijg je het er weer af?

Slecht resultaat zelfbruiner, hoe krijg je het er weer af? Zelfbruiningsmiddelen zijn handig, vooral wanneer we in de winter wat bleek zien is een kunstmatig kleurtje een uitkomst. Wanneer je niet onder de zonnebank wilt, dan is een zelfbruiningscrème zo opgesmeerd en heb je binnen een aantal uur een tintje. Maar wat nou, als het mis gaat en er strepen of vlekken zijn ontstaan?

Bruin zonder zon

In ons gedeelte van de wereld zien we er in de zomer fris en fleurig uit, terwijl we na de lange winter soms last kunnen hebben van een grauwe of zelfs witte huid. We zien er dan niet op ons voordeligst uit. Natuurlijk kunnen we uren onder de zonnebank gaan liggen, maar dat is ook weer niet echt gezond. Een korte zonnebankkuur is geen probleem, maar de hele winter met een kleurtje doorkomen, door steeds onder de zonnebank te gaan liggen, beschadigt onze huid en zorgt dat we sneller rimpels krijgen. Ook kan de kans op huidkanker door de straling van de zonnebank verhoogd toenemen. Daarom is het handig als we voor een veiliger alternatief zorgen: een zelfbruiningsmiddel.

Wat is zelfbruiningsmiddel?

Zelfbruiningsmiddel is een crème of lotion die ervoor zorgt dat je huid binnen een paar uur na het insmeren een tintje donkerder wordt. Wil je meer tinten bruiner, dan gebruik je het middel een aantal dagen achter elkaar. De eerste zelfbruiningsmiddelen die op de markt kwamen waren soms wat moeilijk te verspreiden over het huidoppervlak, zodat er vaak strepen ontstonden. Tegenwoordig zijn de middelen veel verbeterd en is er, bij goed gebruik, nauwelijks sprake van strepen en/of vlekken.

Wanneer kan het mis gaan?

Er is een aantal zaken waar je op moet letten voordat je begint met het aanbrengen van het een zelfbruiner.
  • Neem de tijd om de delen van je lichaam die je bruiner wilt hebben zorgvuldig in te smeren. Een zelfbruiningsproduct opsmeren zal nooit goed uitpakken, wanneer je dit even vlug vlug doet.
  • Zorg dat je het product goed uitsmeert, zorg dat er geen deeltje crème meer te zien is wat niet is uitgesmeerd. Op de plek waar een dikke dot crème zit, zal een veel donkerder stuk huid ontstaan.
  • Zorg ervoor dat je na het opbrengen van het middel je handen goed wast. De huid van de binnenkant van je handen is dikker en soms wat eeltig, wanneer je je handen niet wast na het opbrengen, zul je een paar mooie oranje handen krijgen.
  • Wanneer er plekken zijn waar je zelf moeilijk bij kunt (bijvoorbeeld je rug), vraag dan iemand anders om deze plekken in te meren.
  • Wees extra zorgvuldig met je gezicht, de crème kan in rimpeltjes gaan zitten als je het niet genoeg uitsmeert, waardoor er donkere strepen ontstaan. Ook langs de neus goed uitsmeren.

Wat doe je, wanneer je toch strepen hebt, of wanneer je het resultaat niet mooi vindt?

Het toverwoord bij een bij bruine strepen of vlekken is: scrubben! Het is wel belangrijk om te weten hoe je moet scrubben, er is namelijk verschil tussen de huid van bijvoorbeeld je handen, of de huid van je gezicht. De diverse onderdelen van je lichaam moet je met verschillende soorten scrub behandelen.

Het gelaat en de nek

De huid van het gelaat en de nek is erg kwetsbaar, gebruik hiervoor een zachte scrub (gezichtscrub, facial scrub). Na de scrub behandel je je gezicht met een reinigende lotion op basis van Hamamelis (toverhazelaar).

De armen, benen en lijf

Je armen, benen en lijf kun je behandelen met een bodyscrub. Scrub de huid grondig. De dode huidcellen zullen worden verwijderd. Het grootste gedeelte van de zelfbruiner zit in de bovenste huidlaag. Door de scrub zal het overgrote deel van de bruining verdwijnen.

De handpalmen

Het wil nog wel eens gebeuren dat men na het aanbrengen van het zelfbruiningsproduct de handen niet zorgvuldig genoeg heeft gewassen of vergeten is de handen te wassen. Scrub eerst je handen met bodyscrub, zonder hierbij water te gebruiken. Wrijf je handpalmen tegen elkaar, alsof je je handen wast, maar zet meer druk. Vervolgens voeg je water toe aan je handen en scrub nog door totdat je handen weer de normale kleur hebben. Bijkomend voordeel is dat je er lekker zachte handen aan overhoudt.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorsprong en werking van zelfbruinerDe oorsprong en werking van zelfbruinerVeel mannen en vrouwen willen als de zomer nadert graag een bruine getinte huid. Men ligt uren in de zon om maar de gewe…
Alles over zelfbruinersAlles over zelfbruinersVeel mensen gebruiken zelfbruiners. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Een zelfbruiner is, zoals de naam al zegt, een produ…
Bruin worden zonder schadelijke UV-straling!Zonnebaden is slecht voor je huid. Mensen willen toch graag een mooie zomerse bruine huidskleur en gebruiken onterecht g…
Waarom is een zonnebank gevaarlijk?We horen steeds meer berichten in het nieuws dat zonnebanken gevaarlijk zijn. Wat is er nou zo gevaarlijk aan en kun je…

Flits en weg: ontharen met laserFlits en weg: ontharen met laserScheren, harsen en epileren zijn tijdrovende en soms pijnlijke ontharingsbehandelingen. Met een laserbehandeling kunnen…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.